Makale Hazırlama ve Gönderim
Makale gönderimi online olarak DergiPark Sistemi üzerinden yapılmalıdır. Makale şablonunu indirmek için tıklayınız.
- Makale en az 5000 kelime ve en fazla 20 sayfadan oluşmalıdır (Kaynakça Bölümü hariç).
- Çalışmalar, A4 boyutunda, üst, alt, sağ ve sol taraftan 2,5 cm. boşluk bırakılarak, 11 punto Times New Roman harf karakterleriyle ve tek satır aralık ölçüsü ile hazırlanmalıdır. Ana makale dosyası, çift taraflı kör hakemlik gereği yazar bilgilerini içermemelidir. Bu bilgiler Başlık Sayfası olarak sisteme yüklenecektir.
- Yayınlanmak üzere gönderilen makale ile birlikte yazar bilgilerini içeren Başlık Sayfası gönderilmelidir. Başlık sayfası şu bilgileri içermelidir:
Çalışma başlığı.
Yazar(lar)ın adı/isimleri, ünvanı, kurumu, fakülte ve/veya bölüm, şehir-ülke, e-posta adresi, ORCID'leri.
Sorumlu yazarın bilgileri (yazar bilgilerine ek olarak e-posta adresi, açık yazışma adresi, cep telefonu numarası).
Finansal destek bilgisi.
Çıkar çatışması.
Teşekkür. - Dergimize gönderilen makalelerde Giriş bölümünden önce 200-250 sözcük arasında çalışmanın kapsamını, amacını, ulaşılan sonuçları ve kullanılan yöntemi kaydeden özet (abstract) yer almalıdır. İngilizce özetin altında çalışmanın içeriğini temsil eden en az 3 en fazla 5 anahtar kelime yer almalıdır.
- Çalışmaların başlıca şu unsurları içermesi gerekmektedir: Özet (ve Anahtar Kelimeler), Giriş, Literatür incelemesi, Tartışma ve Sonuç, Teşekkür (varsa) (Çıkar Çatışması (varsa), Mali Destek (varsa)), Kaynakça, Ek (varsa). Ayrıca, Yazarlar Yöntem, Bulgular vb. gerekli bölümleri ekleyebilirler.
- Çalışmalarda tablo ve şekil gibi göstergeler numaralandırılarak, tanımlayıcı bir başlık ile birlikte verilmelidir. Çalışmada yer alan her tablo ve şekil, metin içinde herhangi bir kısaltma yapılmadan numara sırasına göre alıntılanmalıdır (Table 1, Figure 1 gibi).
- Referanslar derginin benimsediği American Psychological Association (APA)-7 referans stiline uygun olarak hazırlanmalıdır.
- Kurallar dâhilinde dergimize yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu ve çalışmada geçen görüşler yazar/yazarlarına aittir.
- Eğer Etik Kurul Raporu gerekiyorsa yüklenmelidir ve çalışma metninde etik kurul raporu tarih ve numarası belirtilmelidir. Aksi halde çalışma için neden Etik Kurul Raporu'nun gönderilmediğini açıklayan bir ifadenin yer aldığı bir word dosyası sisteme yüklenmelidir. Bu ifade daha sonra makalenizin sonuna eklenecektir.
Referans Stili ve Kaynakça
Journal of Data Applications, kaynak gösterme ve metin içi alıntılar için APA (Amerikan Psikoloji Derneği) v7'yi kullanmaktadır. Kaynakça alfabetik sıraya göre listelenmelidir. Alıntıların doğruluğu yazarın sorumluluğundadır. Tüm kaynaklar metin içinde atıfta bulunulmalıdır. Yazarların Zotero, Mendeley gibi bir Referans Yönetim yazılımını kullanmaları tavsiye edilir.
Son Kontrol ListesiAşağıdakilerin sağlandığından emin olunuz.
- Kapak sayfasının dergi kurallarına göre hazırlandığı.
- Çalışmanın başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu.
- Çalışmanın İngilizce yönünden kontrolünün yapıldığı.
- Çalışmanın derginin belirlediği tam metin yazım kurallarına dikkat edilerek yazılmış olduğu.
- Referansların APA-7 referans sistemine uygun olarak düzenlendiği.
- Telif Hakkı Anlaşması Formu'nun yüklendiği.
- Yazar Katkı Formu'nun yüklendiği.
- Daha önce basılmış materyal (yazı-resim-tablo) kullanılmış ise izin belgesinin yüklendiği.
- Etik Kurul Raporu (gerekli ise) yüklendiği, etik kurul raporu tarih ve sayısının çalışma metninde verildiği. Eğer Etik Kurul Raporu çalışma için gerekli değilse, neden etik kurul raporu gönderilmediğini açıklayan ifadenin yer aldığı bir word dosyasının sisteme yüklendiği. Bu ifade daha sonra makalenizin sonuna eklenecektir.
- Dergi politikalarının gözden geçirildiği.
- Tüm yazarlar, makalenin en son versiyonunu okumuş ve onaylamış olduğu.