Araştırma Makalesi

Afet ve Acil Durumlarda Çocuğun İyi Oluşunun Korunması: Sosyal Politika ve İnsani Diplomasi Etkileşimi

Cilt: 7 Sayı: 2 30 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

Afet ve Acil Durumlarda Çocuğun İyi Oluşunun Korunması: Sosyal Politika ve İnsani Diplomasi Etkileşimi

Öz

Afet ve acil durumlar, çocukların yaşam koşullarını derinden etkileyen; fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerini tehdit eden çok boyutlu süreçlerdir. Bu koşullarda çocuğun iyi oluşunun (well-being) desteklenmesi, yalnızca insani bir sorumluluk değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası sosyal politikanın temel hedeflerindendir. Özellikle küreselleşme ve artan insani krizler, çocukların iyi oluşunun korunmasını sadece ulusal sosyal politikaların değil, uluslararası aktörlerin de öncelikli gündem maddesi hâline getirmiştir. Bu çerçevede insani diplomasi, çalışmaları önem arz etmektedir. Çocuğun iyi oluşu, bu diplomatik çabaların merkezinde yer almakta; aynı zamanda ulusal sosyal politika süreçlerinin yönlendirilmesinde belirleyici bir rol üstlenmektedir. Bu çalışma, çocuğun iyi oluşunu sosyal politika ve insani diplomasi ekseninde ele alarak, Batı-merkezli göstergelerin ötesine geçen, bağlama duyarlı ve çok boyutlu bir analitik çerçeve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, çocukların iyi oluşunun yalnızca barınma ve fizyolojik gereksinimlerle sınırlı ele alınamayacağını; bunun yanı sıra psikososyal, gelişimsel ve hak temelli boyutların da bütüncül biçimde değerlendirilmesi gerektiğini ve politika karar önceliğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abusaleh, K., Odo, C. O., Ametepe, P. E. K., Louisa, U., Nwatu, M. S. K. B., & Maharani, A. P. V. (2023). Ubuntu model as a child protection mechanism: A comparative analysis of Nigeria, Ghana, and Bangladesh. The Ubuntu Practitioner: Social Work Perspectives, 587.
  2. Adolfsson, J. S., & Finyiza, G. (2024). The Western psychologization of global development: A cultural and decolonial approach. Theory & Psychology, 34(6), 713–735.
  3. AFAD. (2024). AFAD 2023 İdare Faaliyet Raporu. https://www.afad.gov.tr/kurumsal-raporlar Akçadağ, E. (2019). İnsani diplomasi ve çok taraflılık. Uluslararası İlişkiler Dergisi, 16(64), 3–25.
  4. Aloudat, T., & Khan, T. (2022). Decolonising humanitarianism or humanitarian aid? PLOS Global Public Health, 2(4), e0000179.
  5. Altunışık, M. B. (2019). Turkey’s humanitarian diplomacy: The AKP model. CMI Brief, 2019(08).
  6. Aral, N. (2023). Depremin çocuklara etkileri. Çocuk ve Gelişim Dergisi, 6(11), 93–105.
  7. Aschauer, W. (2019). Nouvelles perspectives des recherches comparatives internationales sur le bien-être. Revue Des Politiques Sociales Et Familiales, 131(1), 15-34.
  8. Aydos, E. H., Yağan, S., Alabay, E., & Demir, G. (2025). Have the best interests of the child been ensured in a natural disaster? The case of the February 6, 2023 earthquake in Turkey. Child Indicators Research, 1–31.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uluslararası İlişkiler (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

1 Kasım 2025

Kabul Tarihi

18 Kasım 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kabataş, M., & Erikli Selek, S. (2025). Afet ve Acil Durumlarda Çocuğun İyi Oluşunun Korunması: Sosyal Politika ve İnsani Diplomasi Etkileşimi. Diplomasi Araştırmaları Dergisi, 7(2), 58-77. https://izlik.org/JA76DG33SJ

by.png Diplomasi Araştırmaları Dergisi, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Legal Kod kapsamında lisanslanmıştır.