Araştırma Makalesi

Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama

Cilt: 4 Sayı: 1 30 Haziran 2020
PDF İndir
TR

Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama

Öz

Modern toplum dönüşümü, toplumların ve dolayısıyla bu toplumu oluşturan bireylerin özelliklerini değiştirmiş, bu durum da kuşak değişimlerine neden olmuştur. Bu kuşaklardan Y Kuşağı’nın yakın zamanda iş yaşantısı için belirleyici olacağı düşünülmektedir. Bu çerçevede, çalışmanın amacı Y Kuşağı bireylerinin kariyer yönelimlerini Bulanık TOPSIS yöntemi ile bir karar verme modeli oluşturarak saptamaktır. Çalışma Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğrenim gören ve Y Kuşağı bireyleri olan İşletme ve İktisat Bölümü son sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan 123 öğrenciden olası kariyer yönelimleri düşünülerek belirlenmiş iş alanlarını, Y Kuşağı’nın iş hayatına yansıyan özellikleri dikkate alınarak ortaya konmuş olan 16 karar kriterine göre değerlendirmeleri istenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, tamamı Y Kuşağı’ndan oluşmuş olan çalışma grubunun tercih edecekleri iş alanlarına ilişkin olarak; adalet, etik ve iş güvencesi kriterlerini ön plana aldıkları, karar alma hakkı, eğitim ve kişisel gelişim olanakları, farklı yetenekler ile yenilikçi görüşleri uygulama, monoton olmama, inovasyon ve teknoloji gibi kriterleri de önemsedikleri ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, öğrencilerin kendilerine sunulmuş olan iş alanı alternatiflerinden ilk olarak kendilerine ait işyeri kurmaya, ikinci olarak akademik alana, üçüncü olarak özel sektöre ve son olarak da kamu sektörüne yöneldikleri belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıgüzel, O., Batur, H. Z. ve Ekşili, N. (2014). Kuşakların değişen yüzü ve y kuşağı ile ortaya çıkan yeni çalışma tarzı: mobil yakalılar. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(19), 165-182.
  2. Aka, B. (2017). Kamu ve özel sektörde çalışan yöneticilerin kuşak farklılıkları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi: İzmir İlinde bir araştırma. (Doktora tezi). İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  3. Akçakanat, T., Mücevher, M. H. ve Demirgil, Z. (2017). İşkolikliğin kuşaklara göre karşılaştırılması: Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenleri üzerine bir araştırma. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 135-155.
  4. Akdemir, A., Konakay, G., Demirkaya, H., Noyan, A., Demir, B., Ağ, C., Pehlivan, Ç., Özdemir, E., Akduman, G., Eregez, H., Öztürk, İ. ve Balcı, O. (2013). Y kuşağının kariyer algısı, kariyer değişimi ve liderlik tarzı beklentilerinin araştırılması. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 11-42.
  5. Akın, N. G. ve Akyıldız, M. (2018). Fen lisesi öğrencilerinin meslek seçimini etkileyen faktörlerin Bulanık TOPSIS yöntemi ile analizi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 16(1), 77-97.
  6. Aydın Çetin, G. ve Başol, O. (2014). X ve y kuşağı: çalışmanın anlamında bir değişme var mı? Electronic Journal of Vocational Colleges, 4(4), 1-15.
  7. Aytaç, S. (2005). Çalışma yaşamında kariyer yönetimi planlaması, geliştirilmesi, sorunları (2. Baskı). Bursa: Ezgi Kitabevi.
  8. Aytekin, A. (2005). Meslek seçimini etkileyen sosyo-ekonomik ve kültürel faktörler: Isparta örneği. (Yüksek lisans tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

25 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

30 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Doğanalp, B. (2020). Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama. Ekonomi İşletme ve Yönetim Dergisi, 4(1), 52-86. https://izlik.org/JA49ED68EL
AMA
1.Doğanalp B. Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama. JEBM. 2020;4(1):52-86. https://izlik.org/JA49ED68EL
Chicago
Doğanalp, Burcu. 2020. “Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama”. Ekonomi İşletme ve Yönetim Dergisi 4 (1): 52-86. https://izlik.org/JA49ED68EL.
EndNote
Doğanalp B (01 Haziran 2020) Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama. Ekonomi İşletme ve Yönetim Dergisi 4 1 52–86.
IEEE
[1]B. Doğanalp, “Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama”, JEBM, c. 4, sy 1, ss. 52–86, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49ED68EL
ISNAD
Doğanalp, Burcu. “Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama”. Ekonomi İşletme ve Yönetim Dergisi 4/1 (01 Haziran 2020): 52-86. https://izlik.org/JA49ED68EL.
JAMA
1.Doğanalp B. Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama. JEBM. 2020;4:52–86.
MLA
Doğanalp, Burcu. “Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama”. Ekonomi İşletme ve Yönetim Dergisi, c. 4, sy 1, Haziran 2020, ss. 52-86, https://izlik.org/JA49ED68EL.
Vancouver
1.Burcu Doğanalp. Y Kuşağında Kariyer Yönelimi Üzerine Bir Uygulama. JEBM [Internet]. 01 Haziran 2020;4(1):52-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA49ED68EL