Araştırma Makalesi

TÜRKİYE’DE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN EKONOMİK BÜYÜME VE İSTİHDAMA ETKİSİ

Cilt: 4 Sayı: 2 30 Eylül 2022
PDF İndir
EN TR

TÜRKİYE’DE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN EKONOMİK BÜYÜME VE İSTİHDAMA ETKİSİ

Öz

Doğrudan yabancı yatırımlar, tasarruf-yatırım açığı sorunundan dolayı sermaye birikimini gerçekleştiremeyen gelişmekte olan ülke ekonomilerine önemli bir kaynak olmaktadır. Doğrudan yabancı yatırımların ev sahibi ülkeye özellikle ekonomik büyüme ve istihdam açısından katkı sağlaması beklenmektedir. Bu nedenle bu çalışmada Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme ve istihdama etkisi araştırılmış ve 2006:Q1 – 2021:Q2 dönemi verileri kullanılarak, ARDL analizi ve Toda-Yamamoto nedensellik testi uygulanmıştır. Yapılan ampirik analizler sonucunda, doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyümeyi uzun dönemde pozitif, kısa dönemde negatif etkilediği, nedensellik ilişkisinin ise çift yönlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca analizlere göre doğrudan yabancı yatırımlar istihdamı uzun dönemde pozitif etkilerken, kısa dönemde etkilememektedir. Değişkenler arasında nedensellik ilişkisi ise çift yönlüdür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akkaş, M. E. ve Sayılgan, G. (2015) “Housing Prices and Mortgage Interest Rate: Toda-Yamamoto Causality Test”, Journal of Economics, Finance and Accounting, 2(4): 572-583.
  2. Ayaz, S. (2018) “Gelişmekte Olan Ülkelerde Doğrudan Yabancı Yatırımların Belirleyicileri”, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  3. Azam, M., Ibrahim Y. ve Bakhtyar, B. (2014) “Foreign Direct Investment and Economic Growth in Asia”, Actual Problems of Economics, 11 (161): 58-67.
  4. Bayar, Y. ve Şaşmaz, M. Ü. (2017) “Impact of Foreign Direct Investments on Unemployment in Emerging Market Economies: A Co-integration Analysis”, International Journal of Business and Economic Sciences Applied Research, 10(3): 90-96.
  5. Bayraktar, F. (2003) “Dünyada ve Türkiye’de Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları” Türkiye Kalkınma Bankası Araştırma Müdürlüğü, Genel Araştırmalar, Ankara.
  6. Brincikova, Z. ve Darmo, L. (2014) “The Impact of FDI Inflow on Employment in V4 Countries”, European Scientific Journal, 1: 245-252.
  7. Dursun, S. (2021) “Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: BRICS- T Ülkeleri Üzerine Bir Analiz” Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1): 353-368.
  8. Ekinci, A. (2011) “Doğrudan Yabancı Yatırımların Ekonomik Büyüme ve İstihdama Etkisi: Türkiye Uygulaması (1980-2010)”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 6(2): 71-96.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2022

Gönderilme Tarihi

28 Mart 2022

Kabul Tarihi

16 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Ballı, P. E., & Aydın, A. (2022). TÜRKİYE’DE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN EKONOMİK BÜYÜME VE İSTİHDAMA ETKİSİ. Uygulamalı Ekonomi ve Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 39-60. https://doi.org/10.46959/jeess.1094665

Cited By