Araştırma Makalesi

Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Haziran 2025
PDF İndir
EN TR

Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri

Öz

Çalışma, Erzurum iline bağlı Hınıs ilçesi Kızmusa köyünde yarı doğal bir çayır alanında yürütülmüştür. Araştırmada, farklı azot (N) dozları ve biçim zamanlarının (B) çayır ekosistemlerinde kuru ot verimi, yem kalitesi ve botanik kompozisyon üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, azot dozunun artması kuru ot verimini (KOV) doğrusal olarak artırmış, ancak yüksek dozlar (N3) azot kullanım etkinliğini (AKE) düşürmüş ve baklagil oranını baskılamıştır. Biçim zamanının gecikmesi, KOV'ni artırsa da ham protein oranını ve nispi yem değerini düşürerek yem kalitesini olumsuz etkilemiştir. Bu durum, geç biçimde artan lignifikasyon ile ilişkilendirilmiştir. Optimal sonuçlar, N2 dozu ile çiçeklenme başlangıcı (B1-B2) döneminde yapılan biçimle elde edilmiştir. Bu kombinasyon, KOV'ni 723,5 kg/da, HP'i %13,8 ve NYD'ni 129,1 seviyelerinde dengelerken, baklagil oranını (%20,7) ve AKE'ni (8,6 kg N/kg) korumuştur. Sonuç olarak, yüksek verim ile yüksek kalitenin aynı anda optimize edilebilmesi için 15 kg N/da dozu ve erken-orta biçim zamanı kritik öneme sahiptir. Çiftçilerin hedeflerine göre strateji belirlemesi (süt sığırcılığı için kalite, kaba yem için verim öncelikli) ve topakta biyolojik çeşitliliği koruyan uygulamalara yönelmesi hem ekonomik hem de ekolojik sürdürülebilirlik açısından tavsiye edilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AbdElgawad, H., Peshev, D., Zinta, G., Van den Ende, W., Janssens, I. A., & Asard, H. (2014). Climate extreme effects on the chemical composition of temperate grassland species under ambient and elevated CO2: a comparison of fructan and non-fructan accumulators. PLoS One, 9(3), e92044.
  2. Adesogan, A. T., Sollenberger, L. E., Moore, J. E., Newman, Y. C., & Vendramini, J. M. (2009). Factors Affecting Forage Quality: SS-AGR-93/AG161, rev. 6/2009. Edis, 2009(5). Gainesville, FL.
  3. Alçiçek, A., Kılıç, A., Ayhan, V., & Özdoğan, M. (2010). Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 1071-1080 ss., Türkiye.
  4. Altın, M. (1975). Erzurum Şartlarında Azot, Fosfor ve Potasyumlu Gübrelerin Tabii Çayır ve Meranın Ot Verimine, Otun Ham Protein, Ham Kül Oranına ve Bitki Kompozisyonuna Etkileri Üzerinde Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi Yayınları, Yayın No: 326, Ziraat Fakültesi Yayın No: 159, Araştırma Serisi No: 95, 141 s. Erzurum.
  5. Altın, M. (1992). Çayır-Mera Islahı. Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 152, 203 s., Tekirdağ.
  6. Altın, M., Tuna, C., & Gür, M., (2010). Tekirdağ taban ve kıraç meralarının verim ve botanik kompozisyonuna gübrelemenin etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 7(2), 191-198.
  7. Altın, M., Gökkuş, A., & Koç, A. (2011). Çayır ve Mera Yönetimi. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara. 186 s.
  8. Altinay, E. (2019). Yükselti ve biçim zamanlarının Uşak Banaz doğal meralarının verim ve botanik kompozisyonu üzerine etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı, Uşak.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Çayır-Mera ve Yem Bitkileri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

30 Haziran 2025

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2025

Gönderilme Tarihi

3 Mayıs 2025

Kabul Tarihi

28 Mayıs 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yilmaz, M., Çomaklı, B., Severoğlu, S., & Güllap, M. K. (2025). Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri. Journal of Ecological Harmony, 1(1), 1-16. https://doi.org/10.5281/zenodo.15754596
AMA
1.Yilmaz M, Çomaklı B, Severoğlu S, Güllap MK. Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri. Journal of Ecological Harmony. 2025;1(1):1-16. doi:10.5281/zenodo.15754596
Chicago
Yilmaz, Mustafa, Binali Çomaklı, Sedat Severoğlu, ve Mehmet Kerim Güllap. 2025. “Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri”. Journal of Ecological Harmony 1 (1): 1-16. https://doi.org/10.5281/zenodo.15754596.
EndNote
Yilmaz M, Çomaklı B, Severoğlu S, Güllap MK (01 Haziran 2025) Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri. Journal of Ecological Harmony 1 1 1–16.
IEEE
[1]M. Yilmaz, B. Çomaklı, S. Severoğlu, ve M. K. Güllap, “Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri”, Journal of Ecological Harmony, c. 1, sy 1, ss. 1–16, Haz. 2025, doi: 10.5281/zenodo.15754596.
ISNAD
Yilmaz, Mustafa - Çomaklı, Binali - Severoğlu, Sedat - Güllap, Mehmet Kerim. “Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri”. Journal of Ecological Harmony 1/1 (01 Haziran 2025): 1-16. https://doi.org/10.5281/zenodo.15754596.
JAMA
1.Yilmaz M, Çomaklı B, Severoğlu S, Güllap MK. Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri. Journal of Ecological Harmony. 2025;1:1–16.
MLA
Yilmaz, Mustafa, vd. “Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri”. Journal of Ecological Harmony, c. 1, sy 1, Haziran 2025, ss. 1-16, doi:10.5281/zenodo.15754596.
Vancouver
1.Mustafa Yilmaz, Binali Çomaklı, Sedat Severoğlu, Mehmet Kerim Güllap. Farklı Azot Dozu ve Biçim Zamanı Uygulamalarının Çayırların Botanik Kompozisyonu ve Yem Kalitesi Üzerine Etkileri. Journal of Ecological Harmony. 01 Haziran 2025;1(1):1-16. doi:10.5281/zenodo.15754596

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

33393