BibTex RIS Kaynak Göster

İMAJ YAPI TASARIMINDA EVRENSEL TASARIM İLKELERİNİN ROLÜ; KONYA BİLİM MERKEZİ ÖRNEĞİ

Yıl 2017, Cilt: 5 , 145 - 155, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.20284

Öz

Bilim merkezleri bilimi eğlenceli bir şekilde eğitime dönüştürmektedir. Bunun yanı sıra interaktif ortamda her yaştan kullanıcıya farklı bakış açısı kazandırarak, tüm duyulara hitap ederek bilimi özümsetmeyi amaçlamaktadır. Ülkemizde bilim merkezi çalışmalarını desteklemek için TÜBİTAK 2008 yılında ilk resmi proje çağrısını yapmıştır. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olan Konya Bilim Merkezi bu çağrının ilk projesidir. Dikkat çekici tasarımıyla, Leeds sertifikalı sürdürülebilir bir yapı olmasından hareketle Türkiye ve Konya Kenti için, “İmaj Yapı” olma özelliği taşıyan ve birçok tasarım kriteri açısından ayrıntılı bir şekilde düşünülerek tasarlanan Konya Bilim Merkezi örneklem alan seçilerek, erişilebilirlik açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı Konya Bilim Merkezi örneği üzerinden imaj yapıların erişilebilirliğinin sorgulanmasıdır. “İmaj Yapı” ve “Kamusal Alanlar” engelli bireylerin de sağlıklı bireyler kadar kolay ve eşit şartlarda kullanabilmeleri gereken mekânlardır. Evrensel Tasarım kapsamında tüm bireylerin kentin sunduğu imkânlardan eşit ve aynı şekilde kullanma hakkı bulunduğu öngörüldüğünde, bu kullanım hakkını oluşturan evrensel tasarım ilkelerinden söz edilmesi gerekmektedir. Evrensel tasarım ilkeleri kapsamında yapının erişilebilirliği sorgulanmıştır. Sonuç olarak ileride tasarlanacak olan bilim merkezleri için mevcut yapıdaki eksiklikler tespit edilmiştir.

THE ROLE OF UNIVERSAL DESIGN PRINCIPLES IN THE DESIGN OF IMAGE STRUCTURE: EXAMPLE OF KONYA SCIENCE CENTER

Yıl 2017, Cilt: 5 , 145 - 155, 30.03.2017
https://doi.org/10.21923/jesd.20284

Öz

Science centers transforms science in schooling entertainingly. Moreover, in interactive platform for users in all ages, science centers are aiming to comprehend science by gaining different point of view, stimulating all senses. Hence supporting science center studies, TÜBİTAK convoked its first official project in 2008. Konya Science Center which is belonged to the Konya Metropolitan Municipality is the first project for this convocation. Thanks to its striking design, being a sustainable structure with Leeds certificate, Konya Science Center possesses criteria of “Image Structure” for Turkey, Konya and comprehensively designed in terms of architectural planning criterias, is selected as sample space with regard to its accessibility. The aim of study is the accessibility of image structures is examined via the example of Konya Science Center. Just as healthy people, disabled people should be able to use “Image Structures” and “Public Spaces” quite easily and equally. According to “Universal Design” each individual should profit opportunities offered by the city easily and equally; therefore, Universal Design Principles which constitute this utilization right have to be mentioned. According to Universal Design Principles, the accessibility of the structure has been questioned. Consequently, shortcomings of existing structure have been determined for scinece centers will be designed.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm SI: ERGONOMI2016
Yazarlar

Gevher Sayar Bu kişi benim

Yavuz Arat

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 19 Ekim 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5

Kaynak Göster

APA Sayar, G., & Arat, Y. (2017). İMAJ YAPI TASARIMINDA EVRENSEL TASARIM İLKELERİNİN ROLÜ; KONYA BİLİM MERKEZİ ÖRNEĞİ. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 5, 145-155. https://doi.org/10.21923/jesd.20284