BibTex RIS Kaynak Göster

Econometric analysis of factors affecting hunter's behavior

Yıl 2014, Cilt: 64 Sayı: 1, 38 - 50, 01.01.2014
https://doi.org/10.17099/jffiu.13394

Öz

Econometric analysis of factors affecting hunter's behavior

AbstractIn this research, factors which affect hunter’s behavior are described by logit analysis. In this context, demographic characteristics, attitudes and trends related to hunting and nature and cultural elements were analyzed with six different logit models. These models include hunting frequency; hunting training; being president of the hunters association; informing against illegal hunters; perceiving hunting associations as the place which training and practice in; the outlook on level of competence of hunting and wildlife management in Turkey. Research data is based on a survey conducted with 385 hunters who are members of in Balikesir, Bursa and Istanbul provinces hunter’s association. The survey form is designed to determine socio-economic and socio-cultural characteristics, behavior, and trends of hunter. Nine-point Likert Scale was used for determining degree of importance which is attributed by hunters to the subject in survey forms. Consequently, the factors which affects the behavior and perspectives of hunters are being a hunter in the province of Balıkesir and Bursa; being a farmer, laborer and tradesman/artificer; duration being a member of hunters' association; being interested in the ecology and environmental protection classes; being interested in the hunting legislation classes; goal of membership to hunters' association.

Keywords: Hunting, game and wildlife management, logit model, Balikesir, Bursa, Istanbul


Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi

Özet: Araştırmada, avcı davranışlarını etkileyen faktörler, logit modeller kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda avlanma sıklığını, avcılık eğitimini, avcı derneği başkanı olmayı, usulsüz bir avlanma ile karşılaşma durumunda ihbar etmeyi, avcı derneğini bir eğitim ve uygulama mekânı olarak görmeyi, Türkiye’de av ve yaban hayatı yönetiminin yeterlilik düzeyine bakışını etkileyen demografik özellikler, avcılık ve doğaya ilişkin tutum ve eğilimler ile kültürel unsurlar araştırılmıştır. Araştırma verileri, Balıkesir, Bursa ve İstanbul illerinde, avcı derneğine üye 385 avcı ile gerçekleştirilen anket çalışmasından elde edilmiştir. Anket formu, avcıların sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel özellikleri ile tutum, davranış ve eğilimlerini saptamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Anket formunda yer alan bazı sorularda, avcıların konuya verdikleri önem düzeyini belirlemek amacıyla dokuz dereceli likert ölçeğinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Balıkesir ve Bursa ilinde avcı olma; çiftçi, işçi-memur ve esnaf olma; avcı derneğine üyelik süresi, ekoloji bilgisi ve çevrenin korunması dersine ilgi duyma; avcılık mevzuatı dersine ilgi duyma; av programları düzenlediği için derneğe üye olma faktörleri, avcıların bu araştırmada analiz edilen davranış ve bakış açılarını etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler: Avcılık, av ve yaban hayatı yönetimi, logit model, Balıkesir, Bursa, İstanbul

Received: 03 April 2014 - Accepted: 26 April 2014

To cite this article: Şafak, İ., Başar, H., 2014. Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 64(1): 38-50. DOI: 10.17099/jffiu.13394

Kaynakça

  • Astar, M., 2010. OECD Ülkelerinde Taylor Kuralı’nın Geçerliliğinin Logit Modelleri ile İncelenmesi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 158s.
  • Cottrell, A., Lucchetti, R.J., 2014. Gretl User’s Guide, Gnu Regression, Econometrics and Time-series Library. 341s. http://gretl.sourceforge.net, Erişim tarihi: 01.01.2014.
  • Çolakoğlu, G., 2011. Mincer Kazanç Denkleminin Türkiye ve Almanya için Genelleştirilmiş Sıralı Logit Modelleri ile Analizi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 114s.
  • Dinç, M., 2012. Türkiye’de Otomobil Kasa Tipi ve Yakıt Tercihini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 79s.
  • Dölekoğlu, C.Ö., Yurdakul, O., 2004. Adana ilinde hane halkının beslenme düzeyleri ve etkili faktörlerin logit analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (8) s:62-86.
  • Erdaş, H., 2012. Türkiye’de Tarımın Finansmanında Tarımsal Kredilerin Rolü: Edirne Bölgesi Örneği. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 139s.
  • Günden, C., 2005. Bireysel İşletme, Grup ve Bölge Bazında Uygulamaya Elverişli Esnek Üretim Planlarının Bulanık Çok Amaçlı Doğrusal Programlama Yöntemiyle Elde Edilmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Torbalı İlçesi Örneği. Ege Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi. İzmir, 435s.
  • Heberlein, T.A., Thomson, E., 1997. The effects of hunter education requirements on hunting participation and recruitment in the United States. Human Dimensions of Wildlife 2 (1):19-31.
  • Heberlein, T.A., Ericsson M.G., Wollscheid K.U., 2002. Hunting correlates of hunting participation in Europe and North America. Zeitschrift Fur Jagdwissenschaft 48: 320-326.
  • Karabaş, S., Gürler, A.Z., 2012. Organik ürün tercihinde tüketici davranışları üzerine etkili faktörlerin logit regresyon analizi ile tahminlenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5(10): 129-156.
  • Katzenbach, J.R., Steffen, I., Kronley, C., 2012. Cultural Change That Sticks. Harvard Business Review, July-August: 2-9.
  • Kaya, T.E., 2011. Kırsal Kadının Tarımsal Yenilikleri Benimsemesini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Tra1 Bölgesi Örneği). Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 131s.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., Kızılaslan, N., 2014. Meyveli maden suyu tercihlerini etkileyen faktörlerin logit modeli ile analizi: Beypazarı ilçesi örneği. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi 2(2): 92-97.
  • Koyuncu, C., Bakırtaş, İ., 2005. Logit Modeller Yardımıyla Sosyo-Ekonomik ve Demografik Faktörlerin Mevcut Alternatif Isınma Sistemleri Üzerindeki Etkileri (Kütahya Üzerine Bir Uygulama). İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Sayı: 1, s:37-55.
  • Miran, B., 2003. Ekonometri Ders Notları, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 12s.
  • Mitchell, R.E., 2001. Predictability of hunting: A Logistic regression analysis of western canadian hunters. Crossing Boundaries–an interdisciplinary Journal 1(1):107-117.
  • Öztürk, A., 2003. Devlet Orman İşletme Amaç ve Stratejilerinin Belirlenmesi (Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği). KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Trabzon, 239s.
  • Özdamar, K., 2009. Paket Programlar ve İstatiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • Şafak İ., Okan T., Hizal E., Keçecioğlu T., Acar S., 2014. Avcıların Kültürel Özelliklerinin ve Profilinin Belirlenmesi (Balıkesir, Bursa ve İstanbul Örneği). TÜBİTAK-SOBAG Proje No: 111K519, 236s.
  • Şerbetçi, A., Özçomak, M.S., 2013. Sıralı lojistik regresyon analizi ile istatistik ve ekonometri, derslerinde başarıyı etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri üzerine bir uygulama. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3(1): 89-110.
  • Tavşancı, G., 2010. Alternatif Yatırım Tercihlerinin Modellenmesi. Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 140s.
  • Yavuz, M.C., Karabağ, S.F., 2006. Harcama tabanlı pazar bölümlendirme: festival ziyaretçileri üzerine bir logit analizi uygulaması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 15(1): 427-436.

Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi

Yıl 2014, Cilt: 64 Sayı: 1, 38 - 50, 01.01.2014
https://doi.org/10.17099/jffiu.13394

Öz

Araştırmada, avcı davranışlarını etkileyen faktörler, logit modeller kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda
avlanma sıklığını, avcılık eğitimini, avcı derneği başkanı olmayı, usulsüz bir avlanma ile karşılaşma durumunda ihbar
etmeyi, avcı derneğini bir eğitim ve uygulama mekânı olarak görmeyi, Türkiye’de av ve yaban hayatı yönetiminin
yeterlilik düzeyine bakışını etkileyen demografik özellikler, avcılık ve doğaya ilişkin tutum ve eğilimler ile kültürel
unsurlar araştırılmıştır. Araştırma verileri, Balıkesir, Bursa ve İstanbul illerinde, avcı derneğine üye 385 avcı ile
gerçekleştirilen anket çalışmasından elde edilmiştir. Anket formu, avcıların sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel
özellikleri ile tutum, davranış ve eğilimlerini saptamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Anket formunda yer alan
bazı sorularda, avcıların konuya verdikleri önem düzeyini belirlemek amacıyla dokuz dereceli likert ölçeğinden
yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Balıkesir ve Bursa ilinde avcı olma; çiftçi, işçi-memur ve esnaf olma; avcı derneğine
üyelik süresi, ekoloji bilgisi ve çevrenin korunması dersine ilgi duyma; avcılık mevzuatı dersine ilgi duyma; av
programları düzenlediği için derneğe üye olma faktörleri, avcıların bu araştırmada analiz edilen davranış ve bakış
açılarını etkilemektedir.

Kaynakça

  • Astar, M., 2010. OECD Ülkelerinde Taylor Kuralı’nın Geçerliliğinin Logit Modelleri ile İncelenmesi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 158s.
  • Cottrell, A., Lucchetti, R.J., 2014. Gretl User’s Guide, Gnu Regression, Econometrics and Time-series Library. 341s. http://gretl.sourceforge.net, Erişim tarihi: 01.01.2014.
  • Çolakoğlu, G., 2011. Mincer Kazanç Denkleminin Türkiye ve Almanya için Genelleştirilmiş Sıralı Logit Modelleri ile Analizi. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 114s.
  • Dinç, M., 2012. Türkiye’de Otomobil Kasa Tipi ve Yakıt Tercihini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 79s.
  • Dölekoğlu, C.Ö., Yurdakul, O., 2004. Adana ilinde hane halkının beslenme düzeyleri ve etkili faktörlerin logit analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi (8) s:62-86.
  • Erdaş, H., 2012. Türkiye’de Tarımın Finansmanında Tarımsal Kredilerin Rolü: Edirne Bölgesi Örneği. Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 139s.
  • Günden, C., 2005. Bireysel İşletme, Grup ve Bölge Bazında Uygulamaya Elverişli Esnek Üretim Planlarının Bulanık Çok Amaçlı Doğrusal Programlama Yöntemiyle Elde Edilmesi Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Torbalı İlçesi Örneği. Ege Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi. İzmir, 435s.
  • Heberlein, T.A., Thomson, E., 1997. The effects of hunter education requirements on hunting participation and recruitment in the United States. Human Dimensions of Wildlife 2 (1):19-31.
  • Heberlein, T.A., Ericsson M.G., Wollscheid K.U., 2002. Hunting correlates of hunting participation in Europe and North America. Zeitschrift Fur Jagdwissenschaft 48: 320-326.
  • Karabaş, S., Gürler, A.Z., 2012. Organik ürün tercihinde tüketici davranışları üzerine etkili faktörlerin logit regresyon analizi ile tahminlenmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5(10): 129-156.
  • Katzenbach, J.R., Steffen, I., Kronley, C., 2012. Cultural Change That Sticks. Harvard Business Review, July-August: 2-9.
  • Kaya, T.E., 2011. Kırsal Kadının Tarımsal Yenilikleri Benimsemesini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Tra1 Bölgesi Örneği). Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, 131s.
  • Kızıloğlu, R., Kızılaslan, H., Kızılaslan, N., 2014. Meyveli maden suyu tercihlerini etkileyen faktörlerin logit modeli ile analizi: Beypazarı ilçesi örneği. Türk Tarım – Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi 2(2): 92-97.
  • Koyuncu, C., Bakırtaş, İ., 2005. Logit Modeller Yardımıyla Sosyo-Ekonomik ve Demografik Faktörlerin Mevcut Alternatif Isınma Sistemleri Üzerindeki Etkileri (Kütahya Üzerine Bir Uygulama). İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Sayı: 1, s:37-55.
  • Miran, B., 2003. Ekonometri Ders Notları, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. 12s.
  • Mitchell, R.E., 2001. Predictability of hunting: A Logistic regression analysis of western canadian hunters. Crossing Boundaries–an interdisciplinary Journal 1(1):107-117.
  • Öztürk, A., 2003. Devlet Orman İşletme Amaç ve Stratejilerinin Belirlenmesi (Doğu Karadeniz Bölgesi Örneği). KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Trabzon, 239s.
  • Özdamar, K., 2009. Paket Programlar ve İstatiksel Veri Analizi, Kaan Kitabevi, Eskişehir.
  • Şafak İ., Okan T., Hizal E., Keçecioğlu T., Acar S., 2014. Avcıların Kültürel Özelliklerinin ve Profilinin Belirlenmesi (Balıkesir, Bursa ve İstanbul Örneği). TÜBİTAK-SOBAG Proje No: 111K519, 236s.
  • Şerbetçi, A., Özçomak, M.S., 2013. Sıralı lojistik regresyon analizi ile istatistik ve ekonometri, derslerinde başarıyı etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri üzerine bir uygulama. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 3(1): 89-110.
  • Tavşancı, G., 2010. Alternatif Yatırım Tercihlerinin Modellenmesi. Trakya Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 140s.
  • Yavuz, M.C., Karabağ, S.F., 2006. Harcama tabanlı pazar bölümlendirme: festival ziyaretçileri üzerine bir logit analizi uygulaması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 15(1): 427-436.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi (Research Article)
Yazarlar

İsmail Şafak

Hadiye Başar

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 64 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şafak, İ., & Başar, H. (2014). Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, 64(1), 38-50. https://doi.org/10.17099/jffiu.13394
AMA Şafak İ, Başar H. Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi. J FAC FOR ISTANBUL U. Ocak 2014;64(1):38-50. doi:10.17099/jffiu.13394
Chicago Şafak, İsmail, ve Hadiye Başar. “Avcı davranışını Etkileyen faktörlerin Ekonometrik Analizi”. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 64, sy. 1 (Ocak 2014): 38-50. https://doi.org/10.17099/jffiu.13394.
EndNote Şafak İ, Başar H (01 Ocak 2014) Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 64 1 38–50.
IEEE İ. Şafak ve H. Başar, “Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi”, J FAC FOR ISTANBUL U, c. 64, sy. 1, ss. 38–50, 2014, doi: 10.17099/jffiu.13394.
ISNAD Şafak, İsmail - Başar, Hadiye. “Avcı davranışını Etkileyen faktörlerin Ekonometrik Analizi”. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 64/1 (Ocak 2014), 38-50. https://doi.org/10.17099/jffiu.13394.
JAMA Şafak İ, Başar H. Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi. J FAC FOR ISTANBUL U. 2014;64:38–50.
MLA Şafak, İsmail ve Hadiye Başar. “Avcı davranışını Etkileyen faktörlerin Ekonometrik Analizi”. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University, c. 64, sy. 1, 2014, ss. 38-50, doi:10.17099/jffiu.13394.
Vancouver Şafak İ, Başar H. Avcı davranışını etkileyen faktörlerin ekonometrik analizi. J FAC FOR ISTANBUL U. 2014;64(1):38-50.