Sustainable forest management through floristic study (Case study: Darkesh Forest, Northern Khorasan Province, Iran)
Abstract: Floristic study of plants in each site is one the most important role in keeping natural resources of each country. Plant species were collected from field sites that representing major habitats of study area. Surveys were managed during active growth periods in 2013 and 2014. A total of 140 medicinal plant species were documented. These species were scattered in 39 families and 116 genera. Families of Lamiaceae with 26 species, Asteraceae with 21 species and Rosaceae with 13 species were the most dominant families of medicinal plants in the study area. Hemicryphtophytes with 40%, therophytes with 18.4%, geophytes with 14.25%, phanerophytes with 13.57% and chamaephytes with 6.42%. The phyto-geographically of the medicinal plant showed that these species belonging to the regions of Irano-Turanian, Euro-Siberian and Mediterranean. The results of the present study showed that medicinal plants and wild fruit as Non Timber Forest Products (NTFPs) documented in this study, play an important role in the rural community welfare and sustainable forest management.
Keywords: Floristic studies, forest management, sustainable forestry, Darkesh, Iran
Floristik çalışmalar ile sürdürülebilir orman yönetimi (İran Kuzey Horasan bölgesi Darkeş ormanı örneği)
Özet: Bitkilere yönelik gerçekleştirilen floristik çalışmalar, her bir ülkenin doğal kaynaklarını korumada en önemli rollerden faktörlerden biridir. Araştırma bölgesinde önemli yetişme alanlarını temsil eden konumlardan, bitki türleri toplanmıştır. Bu kapsamdaki bitki toplama çalışmaları, 2013 ve 2014 yıllarında bitkilerin aktif büyüme dönemlerinde gerçekleştirilmiştir. Toplamda 140 adet tıbbi bitki türü belgelenmiştir. Bu türler, 39 aileye ve 116 cinse ayrılmıştır. 26 türe sahip Lamiaceae (Ballıbabagiller), 21 tür ile Asteraceae (Papatyagiller) ve 13 tür ile Rosaceae (Gülgiller) aileleri, araştırma bölgesinde en fazla rastlanan tıbbi bitki aileleri olmuştur. Hemikriptofitler %40, terofitler %18,4, geofitler %14,25, fanerofitler %13,75 ve kamefitler %6,42 oranındadır. Tıbbi bitkilerin fitocoğrafya özelliği, bu türlerin İran-Turan, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz bölgelerine ait olduğunu göstermiştir. Mevcut araştırmanın sonuçları, bu araştırmada belgelenen Kereste Dışı Orman Ürünleri olarak tıbbi bitkilerin ve yabani meyvelerin, kırsal toplumun refahında ve sürdürülebilir orman yönetiminde önemli rol oynadığını göstermiştir.
Anahtar kelimeler: Floristik çalışmalar, orman yönetimi, sürdürülebilir ormancılık, Darkeş, İran
Received: 05 December 2014 - Revised: 10 January 2015 - Accepted: 12 January 2015
To cite this article: Mashayekhan, A., Jalilvand, H., Pourmajidian, M.R., Gholami, M.R., Teimouri, M.S., 2015. Sustainable forest management through floristic study (Case study: Darkesh Forest, Northern Khorasan Province, Iran). Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 65(2): 80-87. DOI: 10.17099/jffiu.29227
Floristic studies forest management sustainable forestry Darkesh Iran
Bitkilere yönelik gerçekleştirilen floristik çalışmalar, her bir ülkenin doğal kaynaklarını korumada en önemli rollerden faktörlerden biridir. Araştırma bölgesinde önemli yetişme alanlarını temsil eden konumlardan, bitki türleri toplanmıştır. Bu kapsamdaki bitki toplama çalışmaları, 2013 ve 2014 yıllarında bitkilerin aktif büyüme dönemlerinde gerçekleştirilmiştir. Toplamda 140 adet tıbbi bitki türü belgelenmiştir. Bu türler, 39 aileye ve 116 cinse ayrılmıştır. 26 türe sahip Lamiaceae (Ballıbabagiller), 21 tür ile Asteraceae (Papatyagiller) ve 13 tür ile Rosaceae (Gülgiller) aileleri, araştırma bölgesinde en fazla rastlanan tıbbi bitki aileleri olmuştur. Hemikriptofitler %40, terofitler %18,4, geofitler %14,25, fanerofitler %13,75 ve kamefitler %6,42 oranındadır. Tıbbi bitkilerin fitocoğrafya özelliği, bu türlerin İranTuran, Avrupa-Sibirya ve Akdeniz bölgelerine ait olduğunu göstermiştir. Mevcut araştırmanın sonuçları, bu araştırmada belgelenen Kereste Dışı Orman Ürünleri olarak tıbbi bitkilerin ve yabani meyvelerin, kırsal toplumun refahında ve sürdürülebilir orman yönetiminde önemli rol oynadığını göstermiştir.
Floristik çalışmalar orman yönetimi sürdürülebilir ormancılık Darkesh İran
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Kısa Not (Short Note) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 65 Sayı: 2 |