Analysis of changes in stream water chemistry following forest management practices in Darabkola forest
Abstract: Forest management practices such as road construction and harvesting may substantially alter the quality of water. The main concern of this investigation was to consider the influence of passed time from logging operation on stream water quality parameters. Six Stream crossings (culverts) with two logging treatments were implemented in three replications on permanent haul roads for this study. Water samples were collected in bottles. All the samples were kept cold and analyzed for total suspended solids (TSS), NO3- and PO4-3. T–test results showed that the PO4-3 and NO3- concentrations of stream water from logging treatment had significantly higher concentrations (p<0.05). Also, results of correlation analysis of parcel characteristics in logging treatments showed that only NO3- concentration was significantly correlated with stocking volume (R=0.738). Logging has resulted in some decline in water quality by decreasing tree uptake and increasing litter deposition. A much longer time span for monitoring program is recommended to see what happened with the recovery from felling on the stream water quality.
Keywords: Logging, nutrient, stream water, total suspended solid
İran'ın kuzeyinde sürütme uygulamalarının dere suyu kimyasında yarattığı değişiklikler analizi (Darabkola ormanı örneği)
Özet: Yol yapımı ve sürütme gibi orman yönetimi uygulamaları büyük ölçüde suyun kalitesini değiştirebilir. Bu araştırmanın ana bakış açısı, sürütme faaliyetleriyle geçirilen zamanın akarsu su kalite parametreleri üzerine etkisidir. Altı adet menfez, bu çalışma için kalıcı mesafeli yollarda üç tekrarlamalı olarak uygulanmıştır. Su örnekleri şişelenerek toplanmıştır. Bütün örnekler soğuk muhafaza edilerek; toplam askıda katı madde (AKM), NO3- ve PO4-3 için analiz edilmiştir. T-testi sonuçları NO3- ve PO4-3 konsantrasyonlarının anlamlı derecede yüksek değerlerde (p <0.05) olduğunu gösterdi. Ayrıca, parsel özelliklerinin korelasyon analizi sonuçları sadece No3- konsantrasyonunun önemli ölçüde stoklama hacmi (R = 0.738) ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ağaçların alandan kesilerek uzaklaştırılması ayrıca çöp birikimi de arttırarak su kalitesinde bazı düşüşe neden olmuştur. İzleme programları için çok daha uzun bir zaman aralığının bırakılması, su kalitesi üzerindeki etkisini görme açısından tavsiye edilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Sürütme, besin maddesi, dere suyu, toplam askıda katı madde
Received (Geliş): 17.10.2015 - Revised (Düzeltme): 30.11.2015 - Accepted (Kabul): 02.12.2015
Cite (Atıf): Akbarimehr, M., Hosseini, S.A., Hodjati, S.M., Shariati, F., 2016. Analysis of changes in stream water chemistry following logging practices in north of Iran (Darabkola forest). Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 66(2): 539-547. DOI: 10.17099/jffiu.52768
Yol yapımı ve sürütme gibi orman yönetimi uygulamaları büyük ölçüde suyun kalitesini değiştirebilir. Bu araştırmanın ana bakış açısı, sürütme faaliyetleriyle geçirilen zamanın akarsu su kalite parametreleri üzerine etkisidir. Altı adet menfez, bu çalışma için kalıcı mesafeli yollarda üç tekrarlamalı olarak uygulanmıştır. Su örnekleri şişelenerek toplanmıştır. Bütün örnekler soğuk muhafaza edilerek; toplam askıda katı madde (AKM), NO3 - ve PO4 -3 için analiz edilmiştir. T-testi sonuçları NO3 - ve PO4 -3 konsantrasyonlarının anlamlı derecede yüksek değerlerde (p
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 66 Sayı: 2 |