The effect of heat treatment on the dimensional stability of ash (Fraxinus angustifolia Vahl.) wood
Abstract: In this study, effect of heat treatment on dimensional stability of ash (Fraxinus angustifolia Vahl.) woods that naturally grown in Turkey, was investigated. Heat treatment process was applied to ash wood samples at different temperatures (120, 160, 190 and 210 °C) and times (3, 6 and 9 h) in water vapor atmosphere. Water absorption (WA), water repellent effectiveness (WRE), anti-swell effectiveness (ASE, TS 4084) and ATR-FTIR were performed on the test samples. Generally, while the WA decreased with the raise of treatment temperature and times, mean of the WRE and ASE increased. It was determined that the decreases in the absorbance value of the peak belong to the -OH stretching vibration depending on the heat treatment temperature increases. Especially, ASE increased to over 40% with a rapid increase after the three hours application at 190 °C. The highest dimensional stability (58.4%) of ash wood was detected in the highest heat treatment temperature and times (210 °C and 9 h). As a result, it was showed that value and product quality of solid products produced from ash wood with the heat treatment can be improved without use of toxic chemicals.
Received (Geliş): 13.05.2016 - Revised (Düzeltme): 06.06.2016 - Accepted (Kabul): 10.06.2016
Ash wood Dimensional stability ATR-FTIR Water absorption water repellent effectiveness
Dişbudak (Fraxinus angustifolia Vahl.) odununun boyutsal stabilizasyonu üzerine ısıl işlemin etkisi
Özet: Bu çalışmada, Türkiye’de doğal olarak yetişen dişbudak (Fraxinus angustifolia Vahl.) odununun boyutsal stabilizasyonu üzerine ısıl işlemin etkisi araştırılmıştır. Dişbudak örneklerine su buharı ortamında, farklı sıcaklık (120, 160, 190 ve 210 °C) ve sürelerde (3, 6 ve 9 saat) ısıl işlem uygulanmıştır. Deney örnekleri üzerinde, su alma oranı (SAO), su itici etkinlik (SİE), genişlemeyi önleyici etkinlik (GET) ve ATR-FTIR analizleri gerçekleştirilmiştir. Genel olarak ısıl işlem sıcaklık ve süresinin artışı ile SAO’larında azalmalar meydana gelir iken, SİE ve GET değerlerinde artışlar tespit edilmiştir. Isıl işlem sıcaklığının artışına bağlı olarak, -OH gerilme titreşimine ait piklerin absorbans değerlerinde azalmalar tespit edilmiştir. Özellikle 190 °C’de 3 saatlik uygulamada GET değerleri hızlı bir artış ile %40’ın üzerine çıkmıştır. Dişbudak odununun en yüksek boyutsal stabilite değerleri (%58.4), en yüksek ısıl işlem sıcaklık ve süresinde (210 °C ve 9 saat) elde edilmiştir. Sonuç olarak, ısıl işlem uygulaması ile dişbudaktan üretilen masif odun ürünlerinin kalite ve değerlerinin zehirleyici kimyasallar kullanılmadan artırılabileceği görülmüştür.
Received (Geliş): 13.05.2016 - Revised (Düzeltme): 06.06.2016 - Accepted (Kabul): 10.06.2016
Dişbudak odunu (Fraxinus angustifolia Vahl.) boyutsal stabilizasyon ATR-FTIR su alma oranı su itici etkinlik
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 68 Sayı: 1 |