Otel işletmelerinin sürdürülebilir bir kalite anlayışına sahip olması için personel kalitesinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı, Ordu ili dört ve beş yıldızlı otel yöneticileri açısından personel seçim kriterlerinden hangilerinin daha önemli olduğunun önemli olduğunun tespit edilmesidir. Bölgelere göre personel seçimi yöntemleri ve kriterleri farklılıklar göstereceği için, Doğu Karadeniz bölgesinde personel seçim kriterlerinin nasıl olması gerektiği ortaya konulmalıdır. Personel seçimi kriterlerinin değerlendirilmesi ile otel işletmelerinin maliyet ve zaman tasarrufu yapması mümkün olacaktır. Bu nedenle, çalışmada Ordu ili otel yöneticilerinin fikirlerine ve görüşlerine dayanılarak, çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan Analitik Hiyerarşi Prosesine uygun olarak geliştirilen anketler ile kriterlerin ağırlıklandırılması yapılmıştır. Çalışmada, otel işletmelerinin personel seçim kriterleri fiziksel görünüm, eğitim, sorumluluk, yabancı dil bilgisi, örgütsel bağlılık, deneyim ve disiplin olarak belirlenmiştir. Araştırma verileri “Super Desicion V 3.2.” programı ile analiz edilmiş ve personel seçimi kriterlerinden en önemlisinin “deneyim” olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu kriteri sırası ile yabancı dil bilgisi, örgütsel bağlılık, disiplin, sorumluluk, eğitim ve fiziksel görünüm kriterleri takip etmektedir. Çalışma sonuçlarının hem Ordu ilindeki otel yöneticilerinin temel olarak aradığı personel niteliklerinin belirtilmesi hem de sektörde iş arayan insanların hangi özelliklere sahip olması gerektiğinin ortaya konulması bakımından önem arz ettiği düşünülmektedir.
It is known that the quality of personnel is important for hotel businesses to have a sustainable quality mentality. In this context, the main purpose of the study is to identify which of the personnel selection criteria are more important for four and five star hotel managers in Ordu. Since the methods and criteria of personnel selection will differ according to regions, it should be revealed how the personnel selection criteria should be in the Eastern Black Sea region. By evaluating personnel selection criteria, it will be possible for hotel businesses to save costs and time. For this reason, based on the ideas and opinions of hotel managers in Ordu province, the criteria were weighted with questionnaires developed in accordance with the Analytical Hierarchy Process, which is one of the multi-criteria decision making methods. In the study, personnel selection criteria of hotel businesses were determined as physical appearance, education, responsibility, foreign language knowledge, organizational commitment, experience and discipline. Research data is analyzed with the "Super Decision V 3.2." program program and it has been concluded that the most important of the personnel selection criteria is "experience". This criterion is followed by foreign language knowledge, organizational commitment, discipline, responsibility, education and physical appearance criteria. It is thought that the results of the study are important in terms of both stating the personnel qualifications that hotel managers in Ordu are mainly looking for and revealing the characteristics of people looking for a job in the sector.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 28 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 2 |