Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The View of Guest Houses Towards Association: Amasra Case

Yıl 2025, Cilt: 6 Sayı: 2, 86 - 94, 29.10.2025
https://doi.org/10.54493/jgttr.1678560

Öz

In the research, it was investigated whether it is necessary to establish a guest house association in Amasra district of Bartın province, which is an important guest house centre in Turkey. In the research, qualitative research method and exploratory research design were used in accordance with the purpose and scope of the research. As a result of the research, it was understood that the guest house currently carried out in Amasra has not achieved the respectable status it deserves and cannot serve tourism with a healthy and controlled structure. The most obvious reason for this is that Amasra Municipality and District Governorship and Bartın Provincial Directorate of Culture and Tourism could not work in effective coordination and could not gather the guest houses in Amasra under a single roof, so the idea of establishing an association was not approached positively by the guest house boarders.

Kaynakça

  • Akyol, C. (2012). Kırsal Turizmde Ev Pansiyonculuğu Modeli ve Karadeniz Örneklemesi Artvin. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, Sayı: 2, 79-83.
  • Akyüz, M. (2021). Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesinde Kültürel Kimliği Koruma Stratejilerinin Rolü: Kapadokya Örneği. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Akyüz, M. ve Batman, O. (2017). Ev Pansiyonculuğu Tanım Denemesi. 4th. İnternational Congress of Tourism & Management Researches. Gyraine, Northern Cyprus, Proceeding Book, 503-515.
  • Arslan, E. (2022). Nitel Araştırmalarda Geçerlilik ve Güvenilirlik, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 51: Özel Sayı 1, Denizli, ss. 395-407.
  • Aşan, K. ve Yılmazdoğan, C. (2012). Yerel Halkın Ev Pansiyonculuğuna Yönelik Girişimcilik Eğilimleri. 13. Ulusal Turizm Kongresi, Bildiriler Kitabı, 703-717.
  • Beyhan, Ş.G. (2005). Tarihi Burdur Evlerinin Ev Pansiyonculuğu Kapsamında Değerlendirilmesi ve Burdur Turizmine Katkıları. 1. Burdur Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 1398-1403.
  • Brochado, A., Rita, P. ve Gameiro, C. (2015) Exploring Backpackers’ Perceptions of the Hostel Service Quality. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 27 Issue: 8.
  • Cankül, D., Cankül, I., & Aktepe, B. (2024). Meal sharing economy: evaluation with SWOT analysis from host and local food tourists perspectives. Journal of Foodservice Business Research, 1-22.
  • Coleman, J. S. (1988). Social capital in the creation of human capital. American Journal of Sociology, 94, S95–S120. https://doi.org/10.1086/228943.
  • Dı Domenıco, M. L. (2008). I’m Not Just a Housewife: Gendered Roles and Identities in the Home-Based Hospitality Enterprise. Gender, Work ve Organization. Cilt: 15, Sayı: 4.
  • Emir, G. (2018). Amasra’da Ev Pansiyonculuğu Algısı ve Uygulama Sorunları. Doktora Tezi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Emir, G. ve Kurgun, O. A. (2019). Ev Pansiyonculuğunda Yaşanan Uygulama Sorunları: Amasra Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1038-1059.
  • Fonte, M. (2008). Knowledge, food and place: A way of producing, a way of knowing. Sociologia Ruralis, 48(3), 200–222. https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2008.00462.
  • Hoogendoorn, G., Grant, B. and Fitchett, J. (2015). Towards Green Guest Houses in South Africa: The Case of Gauteng and KwaZulu-Natal. South African Geographical Journal, 2015 Vol. 97, No. (2).
  • Karacaer, SS. (2012). Ev pansiyonculuğunun Kırsal Turizm İşletmeleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Gelveri Örneği. 2. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 143-153.
  • Kunjuraman, V. ve Hussin, R. (2017). Challenges of Community-Based Homestay Programme in Sabah, Malaysia: Hopeful or Hopeless? Tourism Management Perspectives Volume 21. (2017-7): 1-9.
  • Lynch, P. A. (2005). The Commercial Home Enterprise and Host: A United Kingdom Perspective. Hospitality Management. Cilt: 24, Sayı: (4).
  • Neuman, L. W. (2014). Social Research Methods: Qualitative And Quantitative Approaches (Seventh Ed.). Essex: Pearson Education Limited.
  • Özdemir, SN. (2017). Termal Turizmde Ev Pansiyonculuğu Eğilimi: Kızılcahamam Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Pierre, J., & Peters, B. G. (2000). Governance, Politics and the State. Palgrave Macmillan.
  • Putnam, R. D. (1993). Making Democracy Work: Civic Traditions in Modern Italy. Princeton University Press.
  • Radder, L. ve Wang, Y. (2006). Dimensions of Guest House Service: Managers' Perceptions and Business Travellers' Expectations. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 18, Issue (7).
  • Rhodes, R. A. W. (1996). The new governance: Governing without government. Political Studies, 44(4), 652–667. https://doi.org/10.1111/j.1467-9248.1996.tb00340.x
  • Scott, W. R. (2001). Institutions and Organizations (2nd ed.). Sage Publications.
  • Sweeney, M. ve Lynch, P. A. (2006). Explorations of the Host’s Relationship with the Commercial Home. Tourism and Hospitality Research. Cilt 7.
  • Wang, S. ve Hung, K. (2015). Customer Perceptions of Critical Success Factors for Guest Houses. International Journal of Hospitality Management. Volume 48.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Kitapevi.

Ev Pansiyonlarının Dernekleşmeye Bakışı: Amasra Örneği

Yıl 2025, Cilt: 6 Sayı: 2, 86 - 94, 29.10.2025
https://doi.org/10.54493/jgttr.1678560

Öz

Araştırmada, Türkiye’de önemli bir ev pansiyonculuğu merkezi olan Bartın ilinin Amasra ilçesinde ev pansiyoncuları derneğinin kurulmasının gerekli olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada, araştırmanın amacına ve kapsamına uygun olarak nitel araştırma yöntemi ve keşifsel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Amasra’da hâlihazırda sürdürülen ev pansiyonculuğunun hak ettiği saygın statüye kavuşamadığı ve turizme sağlıklı ve kontrollü bir yapıyla hizmet veremediği anlaşılmıştır. Bunun en belirgin nedeni olarak da Amasra Belediyesi ve Kaymakamlığı ile Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün etkin bir koordinasyon içinde çalışamadığı ve Amasra’daki ev pansiyonlarını tek bir çatı altında toplayamadığından dolayı ev pansiyoncuları tarafından da dernek kurulma fikrine olumlu yaklaşılmamıştır.

Kaynakça

  • Akyol, C. (2012). Kırsal Turizmde Ev Pansiyonculuğu Modeli ve Karadeniz Örneklemesi Artvin. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, Sayı: 2, 79-83.
  • Akyüz, M. (2021). Ev Pansiyonculuğunun Geliştirilmesinde Kültürel Kimliği Koruma Stratejilerinin Rolü: Kapadokya Örneği. Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Akyüz, M. ve Batman, O. (2017). Ev Pansiyonculuğu Tanım Denemesi. 4th. İnternational Congress of Tourism & Management Researches. Gyraine, Northern Cyprus, Proceeding Book, 503-515.
  • Arslan, E. (2022). Nitel Araştırmalarda Geçerlilik ve Güvenilirlik, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 51: Özel Sayı 1, Denizli, ss. 395-407.
  • Aşan, K. ve Yılmazdoğan, C. (2012). Yerel Halkın Ev Pansiyonculuğuna Yönelik Girişimcilik Eğilimleri. 13. Ulusal Turizm Kongresi, Bildiriler Kitabı, 703-717.
  • Beyhan, Ş.G. (2005). Tarihi Burdur Evlerinin Ev Pansiyonculuğu Kapsamında Değerlendirilmesi ve Burdur Turizmine Katkıları. 1. Burdur Sempozyumu, Bildiriler Kitabı, 1398-1403.
  • Brochado, A., Rita, P. ve Gameiro, C. (2015) Exploring Backpackers’ Perceptions of the Hostel Service Quality. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 27 Issue: 8.
  • Cankül, D., Cankül, I., & Aktepe, B. (2024). Meal sharing economy: evaluation with SWOT analysis from host and local food tourists perspectives. Journal of Foodservice Business Research, 1-22.
  • Coleman, J. S. (1988). Social capital in the creation of human capital. American Journal of Sociology, 94, S95–S120. https://doi.org/10.1086/228943.
  • Dı Domenıco, M. L. (2008). I’m Not Just a Housewife: Gendered Roles and Identities in the Home-Based Hospitality Enterprise. Gender, Work ve Organization. Cilt: 15, Sayı: 4.
  • Emir, G. (2018). Amasra’da Ev Pansiyonculuğu Algısı ve Uygulama Sorunları. Doktora Tezi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü.
  • Emir, G. ve Kurgun, O. A. (2019). Ev Pansiyonculuğunda Yaşanan Uygulama Sorunları: Amasra Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7 (2), 1038-1059.
  • Fonte, M. (2008). Knowledge, food and place: A way of producing, a way of knowing. Sociologia Ruralis, 48(3), 200–222. https://doi.org/10.1111/j.1467-9523.2008.00462.
  • Hoogendoorn, G., Grant, B. and Fitchett, J. (2015). Towards Green Guest Houses in South Africa: The Case of Gauteng and KwaZulu-Natal. South African Geographical Journal, 2015 Vol. 97, No. (2).
  • Karacaer, SS. (2012). Ev pansiyonculuğunun Kırsal Turizm İşletmeleri Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Gelveri Örneği. 2. Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, Bildiriler Kitabı 143-153.
  • Kunjuraman, V. ve Hussin, R. (2017). Challenges of Community-Based Homestay Programme in Sabah, Malaysia: Hopeful or Hopeless? Tourism Management Perspectives Volume 21. (2017-7): 1-9.
  • Lynch, P. A. (2005). The Commercial Home Enterprise and Host: A United Kingdom Perspective. Hospitality Management. Cilt: 24, Sayı: (4).
  • Neuman, L. W. (2014). Social Research Methods: Qualitative And Quantitative Approaches (Seventh Ed.). Essex: Pearson Education Limited.
  • Özdemir, SN. (2017). Termal Turizmde Ev Pansiyonculuğu Eğilimi: Kızılcahamam Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Pierre, J., & Peters, B. G. (2000). Governance, Politics and the State. Palgrave Macmillan.
  • Putnam, R. D. (1993). Making Democracy Work: Civic Traditions in Modern Italy. Princeton University Press.
  • Radder, L. ve Wang, Y. (2006). Dimensions of Guest House Service: Managers' Perceptions and Business Travellers' Expectations. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 18, Issue (7).
  • Rhodes, R. A. W. (1996). The new governance: Governing without government. Political Studies, 44(4), 652–667. https://doi.org/10.1111/j.1467-9248.1996.tb00340.x
  • Scott, W. R. (2001). Institutions and Organizations (2nd ed.). Sage Publications.
  • Sweeney, M. ve Lynch, P. A. (2006). Explorations of the Host’s Relationship with the Commercial Home. Tourism and Hospitality Research. Cilt 7.
  • Wang, S. ve Hung, K. (2015). Customer Perceptions of Critical Success Factors for Guest Houses. International Journal of Hospitality Management. Volume 48.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Kitapevi.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Gökhan Emir 0000-0001-5701-3513

Erken Görünüm Tarihi 26 Ekim 2025
Yayımlanma Tarihi 29 Ekim 2025
Gönderilme Tarihi 17 Nisan 2025
Kabul Tarihi 5 Eylül 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Emir, G. (2025). Ev Pansiyonlarının Dernekleşmeye Bakışı: Amasra Örneği. Journal of Global Tourism and Technology Research, 6(2), 86-94. https://doi.org/10.54493/jgttr.1678560

2158721588215892159021591215922159321802 2180322750 23046download