Amaç: Duygu durumu besin alımını etkileyen faktörlerden biridir. Bu çalışma, çalışma değişen duygu durumlarının bireylerin besin tercihlerine ve besin alımlarına olan etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Şubat –Nisan 2023 tarihleri arasında bir devlet üniversitesinde öğrenim gören 311 kadın, 200 erkek olmak üzere toplam 511 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmacılar tarafından bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ölçümleri (boy, ağırlık, beden kütle indeksi) ile farklı duygu durumlarında besin tercihlerini ve besin alımlarını belirlemeyi amaçlayan sorulardan veri toplama formu oluşturulmuştur. Veriler ücretsiz online bir platform aracılığıyla toplanmış, SPSS 25 paket programında analiz edilip değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların büyük çoğunluğunun duygu durumlarındaki değişikliklerinin besin tercihlerini etkilediği, kadınlarda ise bu oranın erkeklere göre anlamlı şekilde daha fazla olduğu bulunmuştur (p=0.00). Mutlu veya güvenli duygu durumunda yeme düzeni sabit veya artarken cinsiyete göre farklılık yoktur (p>0.05). Üzgün hissettiklerinde erkekler (%50.7) kadınlara göre (%45) daha az yemek yemektedir (p=0.00). Depresif iken en fazla paketli gıdalar tercih edilmekte, bu durum kadınlarda erkeklere göre fazla bulunmuştur (p=0.00). Güvenli hissettiklerinde kadınların (%47.0) erkeklere oranla daha fazla ev yemekleri tercih ettikleri saptanmıştır (p=0.00). Mutlu iken erkekler kadınlara göre daha fazla fast food, kadınlar ise erkeklere göre daha fazla tatlı tüketmektedir (p=0.00). Sonuç: Farklı duygu durumları besin alımını ve besin tercihlerini kadınlarda ve erkeklerde farklı şekillerde etkileyebilmektedir.
SBÜ Bilimsel Araştırmalar Etik kurulundan onay almıştır.
Objective: Mood is one of the factors affecting food intake. This study aims to determine the effect of changing moods on food preferences and intakes.
Materials and Methods: The study was conducted with a total of 511 participants, 311 women and 200 men, studying at a state university between February and April 2023. A data collection form was created by the researchers to determine the demographic characteristics, anthropometric measurements (height, weight, body mass index) of individuals and their food preferences and food intakes in different moods. The data were collected through a free online platform, analyzed and evaluated in the SPSS 25.0 package program.
Results: It was found that the changes in the mood of the majority of the participants affected their food preferences, and this rate was significantly higher in women than in men (p=0.00). Eating attitudes were stable or increased in happy or safe mood, but there was no difference according to gender (p>0.05). When feeling sad, men (50.7%) eat less than women (45%) (p=0.00). While depressed, packaged foods are preferred the most, and this was found to be higher in women than in men (p=0.00). It was determined that women (47.0%) preferred home-cooked meals more than men when they felt safe (p=0.00). While happy, men consume more fast food than women, and women consume more sweets than men (p=0.00).
Conclusion: Different moods may affect food intake and food preferences in different ways in men and women.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Halk Sağlığı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 20 Aralık 2023 |
Kabul Tarihi | 16 Şubat 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1 |
SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES