Amaç: Karbonhidrat kalitesi ile ruh sağlığı sonuçları özellikle depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişki yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, karbonhidrat kalite indeksi’nin (CQI) kadınlardaki bu psikolojik parametreler üzerindeki potansiyel etkisini incelemektedir.
Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma, Bursa’da bir diyet kliniğine başvuran yetişkin kadınları kapsamaktadır. Beslenme verileri kullanılarak, diyet lif alımı, glisemik indeks (GI), tam tahıl ve rafine tahıl oranı ile karbonhidratların fiziksel formu (katı vs. sıvı) temel alınarak bileşik bir indeks olan CQI hesaplanmıştır. Ruh sağlığı durumu, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASS-42) ile değerlendirilmiştir. Veriler uygun betimleyici istatistiklerle özetlenmiş ve grup farklılıkları verinin dağılımına göre uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya toplam 140 kadın katılmış olup yaş ortalaması 34,3 yıl olarak belirlenmiştir. Ortalama CQI skoru 11,9 ± 3,2’dir. DASS-42 sonuçlarına göre katılımcıların çoğunluğu orta düzeyde depresyon (%76,4), anksiyete (%67,9) ve stres (%69,2) bildirmiştir. Katılımcılar CQI skorlarına göre beş gruba ayrıldığında anlamlı ters ilişki gözlenmiştir: CQI arttıkça (Q1’den Q5’e), depresyon skorları azalmış (ortalama: 11’den 2’ye; p = 0,007) ve benzer şekilde anksiyete (8,4’ten 3,9’a; p = 0,010) ile stres seviyeleri (15’ten 9’a; p = 0,007) düşmüştür.
Sonuç: Bu bulgular, yüksek karbonhidrat kalitesinin kadınlarda daha iyi ruh sağlığı ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Karbonhidrat kalitesini iyileştirmeye yönelik beslenme müdahaleleri; depresyon, anksiyete ve stres yönetiminde destekleyici bir strateji olabilir. Altta yatan mekanizmaların ve uzun vadeli etkilerin araştırılması için ileri çalışmalar gerekmektedir.
Anksiyete depresyon karbonhidrat kalite indeksi mental sağlık stres
Aim: The link between carbohydrate quality and mental health outcomes-specifically depression, anxiety, and stress-remains underexplored. This study investigates the potential impact of the Carbohydrate Quality Index (CQI) on these psychological parameters in women.
Method: This cross-sectional study included adult women attending a diet clinic in Bursa, Türkiye. Dietary data were used to calculate the CQI, a composite index based on dietary fiber intake, glycemic index (GI), the ratio of whole to refined grains, and the physical form of carbohydrates (solid vs. liquid). Mental health status was assessed using the Depression Anxiety Stress Scale (DASS-42). Data were summarized using appropriate descriptive statistics, and group differences were analyzed with suitable statistical methods based on the data distribution.
Results: A total of 140 women participated, with a mean age of 34.3 years. The average CQI score was 11.9 ± 3.2. According to DASS-42 results, a majority reported moderate levels of depression (76.4%), anxiety (67.9%), and stress (69.2%). When participants were grouped into CQI quintiles, a significant inverse association was observed: as CQI increased from Q1 to Q5, depression scores declined (mean: 11 vs. 2; p = 0.007), as did anxiety (8.4 vs. 3.9; p = 0.010) and stress levels (15 vs. 9; p = 0.007).
Conclusion: These findings suggest that higher carbohydrate quality may be linked to better mental health in women. Dietary interventions aimed at improving carbohydrate quality could offer a supportive strategy for managing depression, anxiety, and stress. Additional studies are required to examine the primary mechanisms and prolonged outcomes.
Anxiety carbohydrate quality index depression mental health stress
Ethical approval was obtained from the Noninvasive Research Ethics Committee of Yeditepe University (Approval Date: 11.03.2022; Approval No: 202203YO188). Signed consent forms were collected from all study volunteers before their participation in the research. The trial registration number is not required.
-
-
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Beslenme Epidemiyolojisi |
| Bölüm | Araştırma Makaleleri |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 21 Ekim 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2025 |
| Kabul Tarihi | 17 Ekim 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 3 |
SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES