Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik İlkeler
1. Sağlık Bilimleri ve Klinik Araştırmalar dergisi uluslararası indeksli olup, elektronik ortamda yılda 3 sayı (Nisan- Ağustos- Aralık) yayımlamaktadır.
2. Dergi, sağlık alanında (beslenme ve diyetetik, ebelik, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik vb.) disiplinler arası yaklaşımla alanında özgün İngilizce çalışmaları yayınlamaktadır.
3. Dergiye gönderilen çalışmalar amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editöryal süreçten geçtikten sonra en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir.
4. Dergi, açık erişim yaklaşımını benimsemekte, dergi tarafından makale, yazı vb. için herhangi bir gönderim ücreti, editöryal işlem ücreti ya da yayın ücreti talep edilmemektedir.
5. Dergide yayımlanan yazılar için yazarlara herhangi bir ücret ödenmemektedir.
6. Yazar/yazarlar tarafından benzerlik raporunun sisteme yüklenmesi gereklidir. Dergimize gönderilen tüm yazılar intihal tespit etme programları (iThenticate, Turnitin) ile değerlendirilmektedir. Kabul edilebilir benzerlik oranı üst sınırı %20’dir.


“Sağlık Bilimleri ve Klinik Araştırmaları Dergisi” yayın ilkeleri kapsamında; derginin Editör Kurulu, tüm itirazları Yayın Etik Komitesi (COPE) kuralları çerçevesinde ele alır. Bu doğrultuda dergi editörlerinin, hakemlerinin ve yazarlarının etik kurallara uygun şekilde davranması beklenmektedir. Bu doğrultuda aşağıda editörlerin, hakemlerin ve yazarların etik sorumlulukları belirtilmiştir.


Editörlere Yönelik Etik Sorumluluklar
Editör dergide yayınlanan her makaleden sorumludur.

Bu doğrultuda editör;
1. Yalnızca akademik olarak karar vererek, kararların sorumluluğunu alır.
2. İş süreçlerini adil, tarafsız ve etik standartlara uygun olarak yürütür.
3. Yayınlanan çalışmaların özgün olmasına ve alana bilimsel katkı sağlamasına özen gösterir.
4. Derginin gelişimi açısından okuyucuların ve yazarların bilgi gereksinimleri doğrultusunda çaba sarf eder.
5. Gizlilik esasına dayalı olarak yazar ve hakem sürecini yönetir.
6. Hakem atama sürecinde yazar ve hakem arasındaki çıkar çatışması olup olmadığına dikkat eder.
7. Dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirilmesinde çift körleme yapıldığı için hakemlerin kimlik bilgileri gizli tutulur, ancak her sayının hakem listesi sayıda duyurur.
8. Hakem havuzunun multidisipliner alanlardan oluşmasına ve güncellenmesine özen gösterir.
9. Dergi yazım kurallarında yer alan “Hakemlik ve Değerlendirme Süreci” politikalarını uygulamakla yükümlüdür.
• Hakemler hazırladıkları raporlarda, çalışmanın yayımlanması veya yayımlanmaması durumuyla ilgili kesin bir kanaat bildirebilirler. Fakat Editör/Editör Kurulu çalışmayı değerlendiren hakemlerin benzer ve karşıt görüşleri üzerinden bir karar verebilir. Bu durumda çalışmayı değerlendiren hakemin talebi doğrultusunda diğer hakemlerin görüşleri Editör Kurulu'nun uygun görmesi halinde kendisine gönderilebilir.
• Editör/Editör Kurulu bu hususta kabul ya da red veren hakemlerin sayısına değil, hakemlerin ya da yazarların argümanlarının güçlülüğüne bakar. Editör/Editör Kurulu, değerlendirme soruları evet, hayır şeklinde cevaplanmış raporların yanı sıra, gerekçeleri sunulmuş önerme içeren raporları dikkate alır.
• Hakemlerin önerilerine göre Editör/Editör Kurulu aşağıdaki yollardan birini izler:
• Çalışma yayımlanabilir.
• Kısmi ve önemli düzeyde değişiklik ve geliştirme yapılmış çalışmayı yayıma kabul edilebilir.
• Yazardan/yazarlardan hakem görüşlerine uygun olarak çalışmasını düzenlemesini istenip, yeni bir değerlendirme süreci başlatılabilir.
• Çalışma reddedilebilir.


Hakemlere Yönelik Etik Sorumluluklar
Etik ilkeler kapsamında hakemler aşağıdaki sorumluluklara sahip olmalıdır:
1. Tarafsız bir değerlendirme süreci doğrultusunda sadece çalışmanın içeriğine yönelik nesnel bir değerlendirme yapılmalıdır.
2. Hakemlik yapılan çalışma konusunda uzman olmayan hakemler hakemlik teklifini reddedebilmelidirler.
3. Hakemin araştırma ya da yazarla/yazarlarla herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır.
4. Hakemler yazarlara yol gösterici olup, herhangi bir zedeleyici/onur kırıcı ifadelerden kaçınmalıdır.
5. Gizlilik ilkesi doğrultusunda hakemler inceledikleri çalışmaları imha etmelidirler.
6. Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında tamamlamalıdırlar.


Yazarlara Yönelik Etik Sorumluluklar
Yazar/yazarlar bilimsel yayın etiği ilkeleri kapsamında aşağıda belirtilen sorumluluklara sahip olmalıdır:
1. Yazar/yazarlar makalenin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığını beyan etmelidir.
2. Araştırma makalelerinde araştırmacıların “Etik Kurul Karar Belgesi”ni sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Ayrıca makalede etik kurul karar bilgileri (tarih ve sayı) belirtilmelidir.
3. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller ya da alıntılar) gerekli izin ya da teşekkürle kullanılmalıdır. Bu husustaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.
4. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve eksiksiz olarak referanslarda belirtilmelidir.
5. Tek bir araştırma projesinden üretilen çoklu yayınlar açıkça belirtilmeli ve mutlaka birincil yayına atıfta bulunulmalıdır.
6. Yazarın yayınlanmış, erken görünüm ya da değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü bilgilendirme, düzeltme ya da makaleyi geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
7. Yazar/yazarlar, “Journal of Health Sciences and Clinical Research” bir makale gönderirken makalelerinin telif hakkını dergiye vermeyi kabul etmiş sayılır. Eğer yazarın çalışmasının basılması reddedilirse, yazının telif hakkı yazarlara geri verilir.
8. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.
9. “Journal of Health Sciences and Clinical Research” de yayımlanan yazılarda içerikle ilgili nihai sorumluluk yazarlara aittir. Editörler, editör kurulu ve yayıncı, bu yazılar için herhangi bir sorumluluk kabul etmemektedir.


İntihal Denetimi
Dergiye gönderilen her araştırma etik kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar mutlaka belirtilmelidir. Etik kurul kararı gerektiren tüm araştırmalar için “Etik Kurul Karar Belgesi” sisteme yüklenmelidir. Yazar/yazarlar tarafından benzerlik raporunun sisteme yüklenmesi gereklidir. Kabul edilebilir benzerlik oranı üst sınırı %20’dir.

Son Güncelleme Zamanı: 16.08.2024 11:09:34