Bu çalışmanın amacı Covid-19 pandemisi sürecinde profesyonel kadın basketbol oyuncularının beslenme alışkanlıklarının,
yeme tutumu ve depresyon durumu üzerine etkilerini araştırmak olarak belirlenmiştir. Çalışmaya Kadınlar Basketbol
Liglerinde halen görev almakta olan 100 profesyonel kadın basketbol oyuncusu katılmıştır. Çalışmaya katılan basketbol
oyuncularının beslenme alışkanlıklarını, yeme tutumunu, depresyon durumunu ve iştah durumunu ölçmek üzere 4 adet anket
uygulanmıştır. Bu anketler, sporcuların beslenme alışkanlıkları, farklı duygu durumlar sırasında tükettikleri besinler, günlük
yaşadıkları duygu durumları ve yeme tutumları ile ilgili sorular içermektedir. Verilen cevaplar ile etki durumu
hesaplanmaktadır. Veriler SPSS 25.00 paket program ile analiz edilmiştir. Pandemi döneminde katılımcıların %54’ünün bazı
durumlarda öğün atladıklarını, %21’i öğün atlamadıklarını, öğün atlayan kişilerin de sebebini %38’i can istememesi olarak
belirtmişlerdir. Salgın döneminde tek başına yaşayan sporcuların; sosyal çevreden, beslenme tipinden, duygu durum
değişikliklerinde oluşan değişken yeme tutumundan ve depresyon durumundan beslenmelerinin etkilendiği görülmektedir.
Kontrolsüz yeme davranış puanlarına göre sporcuların öğün atlamalarının ve öğün atlama sebeplerinin dengesiz beslenme
alışkanlarının ortaya çıkmasından dolayı kontrolsüz yeme davranışı sergiledikleri düşünülebilir. Araştırmamızın sonucunda
duygusal iştah anketi negatif duygu durumlarında duygusal yeme alt başlığı ile tüketilen öğün sayısı arasında anlamlı bir fark
olduğu ve tüketilen yemek tipine göre bakıldığında en yüksek oranın konserve ve fast-food gibi ürünlerin daha fazla puan
aldığı görülmektedir (p<0.05). CES depresyon ölçeği ile tüketilen yemek tipi karşılaştırıldığında ise yine fast-food ve konserve
tüketenlerin puanlarının daha fazla olduğu görülmektedir (p<0.05).
Beslenme Alışkanlıkları Covid-19 Pandemi Depresyon Yeme Tutumu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği, Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 4 Sayı: 3 |