Amaç ve Kapsam

Amaç ve Kapsam
İslam Ekonomisi Dergisinin yayıncı kuruluşu olan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULIFAM), İslam ekonomisini kendine özgü bir metodoloji ile ekonomi disiplininin ana bileşenlerinden biri olarak kabul etmekte ve bu doğrultuda yeni düşünce akımlarını harekete geçirmeyi hedeflemektedir. Dergi, toplumca kabul görmüş neoklasik doktrinlerin ve çağdaş piyasa kapitalizminin reformlarını hem entelektüel düşüncemizi hem de yaşam tarzımızı yeniden yapılandıran alternatif analitik yaklaşımlarla birleştirme gibi bir gayeye sahiptir. Bu çerçevede İslam Ekonomisi Dergisi; ekonomi, İslam ekonomisi, finans, İslami finans, iktisadi düşünce tarihi, iktisat tarihi ve diğer ilgili alanlarda hem teorik hem de ampirik yüksek vasıflı araştırmalara açıktır.

Farklı görüşlere açık olmak kaydıyla, İslam Ekonomisi Dergisi temel olarak iki ana alana odaklanmaktadır. Bunlardan birincisi, ekonominin tüm alanlarında temel ilkeleri yeniden tanımlayarak mevcut ekonomik sistemi (ortodoks anlayışı) yeniden düzenlemektir ki bu alanlara günümüzde birçok iktisatçı metodoloji, analiz ve sonuç açısından şüpheyle yaklaşmaktadır. Böyle bir reform, makul bir alternatif yapının inşasının yanında toplumsal olarak kabul görmüş klasik doktrinin sağlam bir eleştirisini gerektirmektedir. İkincisi, ortak sosyoekonomik hedeflere ulaşmak için daha etkili ve pratik bir yaklaşım tercih edilerek piyasa kapitalizminin hakim versiyonunu yeniden düzenlemeyi önermektedir. Bu iki hususun önemine binaen, ilgili alanlarda hem teorik hem de ampirik çalışmalar teşvik edilmektedir.

Derginin ana teması "İslam ekonomisi" olmakla birlikte hakim ekonomik doktrinlerin eleştirisi ve onlara karşı ortaya konulabilecek alternatif yaklaşımlar teşvik edilmektedir. Bu durum, ortaya konulan araştırmalarda rasyonel düşüncenin kullanılmasını zorunlu kılar. Bu yüzden tümdengelim ve tümevarım yöntemleri İbn Rüşd'ün çalışmalarından bu yana literatürdeki önemini korumaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde, İslam iktisaçıları İslam ekonomisi ile ilgili hukuk kurallarının türetilmesini İslam hukukçularına bırakması ve iktisat alanındaki konuları analitik açıdan ele alması gerekmektedir. Bu ise mevcut Neoklasik iktisat teorisinin makul ölçülerde reddi ile başlayıp İslam iktisat teorisine uygun bir metodoloji ile yeni bir teorik çerçevenin sunulması ve kurumsal bir yapının inşasıyla devam etmelidir. Bu yaklaşım hatalı analizlerden kurtulmamızı yardımcı olurken ayakları yere basan yeni bir ekolün zenginleşmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda dergimiz nitelikli bilimsel araştırmaları kabul etmektedir.

Konu Kategorisi
Dergimiz temel olarak şu alanlara yoğunlaşmaktadır: İslam Ekonomisi, Katılım Bankacılığı, İslami Finansal Piyasalar, Şer’i Yönetişim, Tekafül, Muhasebe, İşletme ve Yönetim, İslami Varlık Yönetimi, İslami Finansal Kuruluşlar, İslami Kitle Fonlaması, İslami Mikrofinans Kuruluşları, İslam İktisat Düşüncesi, İslam İktisat Tarihi, Kurumsal Zekat ve Vakıf.

Anahtar Kelimeler
İslam İktisadı, İktisat, İktisadi Düşünce Tarihi, Heterodoks Yaklaşımlar, Mikroekonomi, Makroekonomi, Parasal İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler, Kalkınma iktisadı, Tarımsal Ekonomi, Çevre Ekonomisi, İktisadi Sistemler, Uluslararası İktisat, İşletme Ekonomisi, Ekonometri, Finansal Ekonometri, Finansal Ekonomi, Finans, İslami Mikrofinans, Mikrofinans, İslami Finans, İslami Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Sigorta, Tekafül, Kitle Fonlaması, İslami Kitle Fonlaması, Kurumsal Yönetişim, Şer’i Yönetişim, Kamu Maliyesi, Muhasebe Kır-Kent Ekonomisi, Bölgesel İktisat, Gayrimenkul ve Ulaşım, İslami Finansal Piyasalar, İşletme ve Yönetim, İslami Varlık Yönetimi, İslami Finansal Kuruluşlar ve , Kurumsal Zekat ve Vakıf.


Yayımlanma Ayları
Ocak Temmuz

İslam Ekonomisi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.