Broad bean (Vicia faba L.) is the plant has richest protein content in the legume family.
With its dry grain, it meets the protein ratio that cannot be met with animal foods as a vegetable food.
Thanks to the bacteria on the roots of the broad bean, it fixation the free nitrogen in airborne to the soil
and is also used as green fertilizer. At the same time, broad bean contribute to the yield increase by
entering the rotation system with various products. In addition, the green part has many benefits in
terms of medicine as well as its benefits such as rationing by adding to animal feed. In this study, the
nutritional content, anti-nutritional components and medicinal additives of the broad bean were
evaluated. In the researches; Although broad beans have positive effects on treatments thanks to its
rich content, it also has negative effects on human and animal health due to the anti-nutritional
substances it contains. In this review, the medical importance of broad beans was evaluated.
Bakla (Vicia faba L.), baklagiller familyası içerisinde en zengin protein içeriğine sahip olan
bitkidir. Kuru tanesiyle hayvansal gıdalarla karşılanamayan protein oranını bitkisel gıda olarak
karşılamaktadır. Bakla köklerindeki bakteri sayesinde havadaki serbest azotu toprağa bağlamaktadır
ve yeşil gübre olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda bakla çeşitli ürünlerle ekim nöbeti sistemine
girerek verim artışına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca yeşil aksamının hayvan yemlerine katılarak
rasyon oluşturması gibi yararlarının yanı sıra tıbbi açıdan da oldukça faydası bulunmaktadır. Bu
çalışmada bakla bitkisinin besinsel içeriği, içerdiği anti-besinsel bileşenler ve tıbbi katkıları
değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmalarda; baklanın zengin içeriği sayesinde tedavilere olumlu
etkilerde bulunmasına rağmen içerdiği anti-besinsel maddelerden dolayı insan ve hayvan sağlığına
olumsuz etkilerde de bulunmaktadır. Bu derlemede, baklanın tıbbi olarak önemi değerlendirilmiş
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Tarla Bitkileri / Field Crops |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2021 |
Submission Date | December 28, 2020 |
Acceptance Date | April 8, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |