Araştırma Makalesi

Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı

Cilt: 6 Sayı: 1 27 Mart 2023
PDF İndir
EN TR

Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı

Öz

Kentsel hareketlilikte mikromobilite çözümleri günümüzde hem ekonomik ve çevresel faydaları hem de kullanıcıya sağladığı kolaylıklar sebebiyle önemini ve popülerliğini gittikçe artırmaktadır. Bu çalışmada bir mikromobilite aracı olan e-scooterlar, kent içinde e-scooter kullanıcılarının tercihleri ve e-scooterlar ile ilgili Türkiye ve İstanbul’daki yasal düzenlemeler incelenmiştir. Bu araştırmada Coğrafi Bilgi Sistemlerini kullanarak üretilen Lokasyon Analitiği çözümleri ile kamu kurumlarına ve e-scooter firmalarına geliştirmeye açık bir rehber oluşturmak amaçlanmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri ve lokasyon analitiği farklı ölçeklerde e-scooter ihtiyaçlarının belirlenmesi, esnek ve uygulanabilir altyapı planlanması, uygun kent politikalarının geliştirilmesi için önemli araçlar olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla İstanbul kent ulaşımında, kullanıcı tercihlerini dikkate alarak hem hizmet sağlayan firmalara hem de kamu kurumlarına stratejik kararlarında kullanabilecekleri bir ürün oluşturmak hedeflenmiştir. Bu amaçla, Maptriks Lokasyon Analitiği Sistemi kullanılarak İstanbul E-Scooter Parklanma Modeli oluşturulmuştur. Bu model kurgulanırken yapılan literatür araştırması ve ilgili yasal düzenlemeler dikkate alınmış ve Maptriks Veri Bankası’ndan elde edilen veriler kullanılmıştır. Bu çalışma ile e-scooterlar için en uygun park yeri bölgelerinin belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri ve lokasyon analitiğinin sağlayabileceği avantajlar İstanbul ili için oluşturulan model ile ortaya konmuştur. Böylece henüz yeni sayılabilecek olan e-scooter çalışmaları ve pazarı için öncül bir rehber oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

MAPTRİKS BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

Teşekkür

Modele dair araştırma süreci ve çıktılar bir ekip çalışmasının ürünüdür. Modelleme içeriğinin kesinleşmesine olan katkılarından dolayı Burcu Aksoy Sertbakan’a, model ihtiyaçları için Coğrafi Bilgi Sistemi harita altlığını hazırlayan Gökalp Köseoğlu’na ve modelin Maptriks Coğrafi Bilgi Sistemi ara yüzüne kurulmasını sağlayan ve entegrasyonu tamamlayan Burcu Ünsev Ürer’e teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  1. Abduljabbar, R. L., Liyanage, S., and Dia, H. (2021). The role of micro-mobility in shaping sustainable cities: A systematic literature review. Transportation research part D: transport and environment, 92, 102734.
  2. Bai, S., and Jiao, J. (2020). Dockless E-scooter usage patterns and urban built Environments: A comparison study of Austin, TX, and Minneapolis, MN. Travel behaviour and society, 20, 264-272.
  3. Caspi, O., Smart, M. J., and Noland, R. B. (2020). Spatial associations of dockless shared e-scooter usage. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 86, 102396.
  4. Eccarius, T., & Lu, C. C. (2020). Adoption intentions for micro-mobility – Insights from electric scooter sharing in Taiwan. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 84.
  5. Elektrikli Skuter Yönetmeliği (2021). T.C Resmi Gazete, 14 Nisan 2021.
  6. Gössling, S. (2020). Integrating e-scooters in urban transportation: Problems, policies, and the prospect of system change. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 79, 102230.
  7. Laa, B., & Leth, U. (2020). Survey of E-scooter users in Vienna: Who they are and how they ride. Journal of Transport Geography, 89.
  8. Lee, M., Chow, J. Y., Yoon, G., and He, B. Y. (2021). Forecasting e-scooter substitution of direct and access trips by mode and distance. Transportation Research Part D: Transport and Environment, 96, 102892.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

27 Mart 2023

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2022

Kabul Tarihi

28 Şubat 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Karahan, G., Garagon, E., & Kurtuluş, C. (2023). Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi, 6(1), 75-86. https://doi.org/10.51513/jitsa.1079294
AMA
1.Karahan G, Garagon E, Kurtuluş C. Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı. Jitsa. 2023;6(1):75-86. doi:10.51513/jitsa.1079294
Chicago
Karahan, Gözde, Elif Garagon, ve Ceren Kurtuluş. 2023. “Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı”. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi 6 (1): 75-86. https://doi.org/10.51513/jitsa.1079294.
EndNote
Karahan G, Garagon E, Kurtuluş C (01 Mart 2023) Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi 6 1 75–86.
IEEE
[1]G. Karahan, E. Garagon, ve C. Kurtuluş, “Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı”, Jitsa, c. 6, sy 1, ss. 75–86, Mar. 2023, doi: 10.51513/jitsa.1079294.
ISNAD
Karahan, Gözde - Garagon, Elif - Kurtuluş, Ceren. “Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı”. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi 6/1 (01 Mart 2023): 75-86. https://doi.org/10.51513/jitsa.1079294.
JAMA
1.Karahan G, Garagon E, Kurtuluş C. Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı. Jitsa. 2023;6:75–86.
MLA
Karahan, Gözde, vd. “Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı”. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi, c. 6, sy 1, Mart 2023, ss. 75-86, doi:10.51513/jitsa.1079294.
Vancouver
1.Gözde Karahan, Elif Garagon, Ceren Kurtuluş. Kent Ulaşımında Mikromobilite Çözümlerine Lokasyon Analitiği Yaklaşımı. Jitsa. 01 Mart 2023;6(1):75-86. doi:10.51513/jitsa.1079294

Cited By