Araştırma Makalesi

Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar

Cilt: 3 Sayı: 1 23 Nisan 2020
PDF İndir

Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar

Öz

Fosil yakıtlar, ulaşım sektörü başta olmak üzere birçok uygulamada birincil enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu yakıtlara bir alternatif olarak düşünülen yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ise gün geçtikçe artmaktadır. Ulaşım sektöründe de benzer etkiyi içten yanmalı motorların yerine alternatif olarak düşünülen elektrikli araçların (EA) kullanımı almaktadır. Bu amaçla, çalışmada öncelikle fosil yakıtların mevcut kullanım durumu, gelecek projeksiyonu ve doğaya etkisi özetlenmiştir. Daha sonra, klasik tip içten yanmalı araç teknolojisinin gelişimi, özellikleri ve verimleri ayrıntılı şekilde sunulmuştur. Elektrikli araçların tarihsel gelişimi incelenerek, mevcut durumda kullanılan tümü elektrikli, hibrit elektrikli ve yakıt hücreli EA’ların yapıları avantajları ve dezavantajları karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Ayrıca, çalışmada EA’larda kullanılan batarya teknolojileri ve elektrik motor çeşitleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son olarak, içten yanmalı ve elektrikli araçlar çevresel etki, enerji verimliliği, menzil ve seyir dinamikleri yönünden karşılaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abdelghani, D. & Boumediene, A. (2019). Independent control of two induction motors fed by the nine- switch inverter for use in ev applications. Journal of Engineering Science and Technology. 14(5), 2991-3006.
  2. Ahmed, S.A., Zhou, S., Tsegay, A.S., Zhu, Y., Malik, A., Ahmad, N. & Legese, Z. (2020) Effects of CO2 ratio in Biogas on Performance, Combustion and Emissions of a Dual-Fuel Diesel Engine. International Energy Journal, 20, 15-38.
  3. Alizon, F., Shooter, S.B. & Simpson, T. W. (2009). Henry Ford and the Model T: lessons for product platforming and mass customization. Design Studies, 30(5), 588-605.
  4. AVERA. (2010). Battery Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicles are the keys to a sustainable mobility, European Association for Battery. Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicles , erişim tarihi 2. 11. 2011.
  5. Bottery, M. (2008). Educational leadership, the depletion of oil supplies and the need for an ethic of global sustainability. School Leadership and Management, 28(3), 281-297.
  6. BP < https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/statistical-review-of-world-energy/primary-energy.html>, erişim tarihi 05.03.2020. Dalcalı, A. (2018). Optimal Design of High-Performance Interior PM Motor for Electric Vehicle. The International Journal of Energy & Engineering Sciences, 3(2) 26-35.
  7. Damiano, A., Gatto, G., Marongiu, I., Porru, M. & Serpi, A. (2014). Real-time control strategy of energy storage systems for renewable energy sources exploitation. IEEE Trans. on Sustainable Energy, 5(2), 567-576.
  8. Demir, A. (2011). Güncel ve Gelecekteki Otomobil ve Otopark Trendleri. Uluslararası Otopark Politikaları ve Uygulamaları Sempozyumu, İstanbul, Türkiye.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Nisan 2020

Gönderilme Tarihi

31 Mart 2020

Kabul Tarihi

10 Nisan 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Özbay, H., Közkurt, C., Dalcalı, A., & Tektaş, M. (2020). Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi, 3(1), 34-50. https://izlik.org/JA45ZP97KL
AMA
1.Özbay H, Közkurt C, Dalcalı A, Tektaş M. Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar. Jitsa. 2020;3(1):34-50. https://izlik.org/JA45ZP97KL
Chicago
Özbay, Harun, Cemil Közkurt, Adem Dalcalı, ve Mehmet Tektaş. 2020. “Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar”. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi 3 (1): 34-50. https://izlik.org/JA45ZP97KL.
EndNote
Özbay H, Közkurt C, Dalcalı A, Tektaş M (01 Nisan 2020) Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi 3 1 34–50.
IEEE
[1]H. Özbay, C. Közkurt, A. Dalcalı, ve M. Tektaş, “Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar”, Jitsa, c. 3, sy 1, ss. 34–50, Nis. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45ZP97KL
ISNAD
Özbay, Harun - Közkurt, Cemil - Dalcalı, Adem - Tektaş, Mehmet. “Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar”. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi 3/1 (01 Nisan 2020): 34-50. https://izlik.org/JA45ZP97KL.
JAMA
1.Özbay H, Közkurt C, Dalcalı A, Tektaş M. Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar. Jitsa. 2020;3:34–50.
MLA
Özbay, Harun, vd. “Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar”. Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Uygulamaları Dergisi, c. 3, sy 1, Nisan 2020, ss. 34-50, https://izlik.org/JA45ZP97KL.
Vancouver
1.Harun Özbay, Cemil Közkurt, Adem Dalcalı, Mehmet Tektaş. Geleceğin Ulaşım Tercihi: Elektrikli Araçlar. Jitsa [Internet]. 01 Nisan 2020;3(1):34-50. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45ZP97KL