EN
TR
Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması
Öz
Öğretmenlik Uygulaması sürecinde öğretmen adaylarının yürüttükleri derslere ilişkin uygulama öğretim elemanı, uygulama öğretmeni ile arkadaşlarından alacağı dönütlerin niteliğinin ilgililerin zaman sorunu nedeniyle beklenen yararı sağlamadığı bilinmektedir. Sosyal ağlardan biri olan Google Plus ortamı, belirli sayıda kişinin bir arada videolarını izleyip birbirlerine dönüt verilmesi ve zamanla yetersizliği sorununu gidermesinden dolayı öğretmen eğitiminde teknolojinin kullanılmasına iyi bir örnek teşkil edecektir. Bu çalışmanın amacı, öğretmenlik uygulaması sürecinde Google Plus ortamlarından yararlanarak fizik öğretmen adaylarına daha iyi rehberlik hizmeti verilmesi ve bu hizmetin sağlayacağı farkındalık kazanımlarının tartışılmasıdır. Araştırma öğretmenlik uygulaması dersine iki farklı uygulama okuluna devam eden 10 fizik öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Her öğretmen adayı uygulama okullarında yürüttüğü dersleri Google Plus ortamından erişime açmış ve okul dışı zamanlarda canlı görüşmeler yoluyla videolar üzerindeki izlenimlere ilişkin tartışmalar yapılmıştır. Dönem sonunda öğretmen adaylarına süreci değerlendirmek üzere sorulan açık uçlu sorularla başlangıçta olumsuz görüşlere sahip öğretmen adaylarının teknolojik beceri, iletişim ve geribildirim konularında farkındalık geliştirdikleri belirlenmiştir. Sonuçta uygulama okullarındaki sosyal ağlara erişim engellerinin de ortadan kaldırılmasıyla Google Plus deneyimi öğretmenlik uygulaması sürecinde etkin olarak kullanılabilecektir.
Anahtar Sözcükler: Fizik Eğitimi, Öğretmenlik Uygulaması, Google Plus
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aksu, M. B. (2004). Fakülte – okul işbirliği semineri ve uygulama sürecinin değerlendirilmesi: Malatya ili örneği. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, İnönü Üniversitesi, Malatya.
- Azar, A. (2003). Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması dersine ilişkin görüşlerin yansımaları. Millî Eğitim, 159, 181-194.
- Cohen, L. Manion, L. & Morrison, K. (2000). Research methods in education, (5th ed.), London: Routledge.
- Ekiz, D. (2006). Mentoring primary schools student teachers in Turkey; Seeing it from the perspectives of student teachers and mentors, International Education Journal, 7 (7), 924-934.
- Ekiz, D. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
- Erarslan, A. (2008). Fakülte-okul işbirliği programı: matematik öğretmeni adaylarının okul uygulama dersi üzerine görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 95-105.
- Glaser, B. & Strauss, A. (1967). Discovery of groundedtheory. Chicago: Aidine.
- Görgen, İ.& Çokçalışkan, H., & Korkut. Ü. (2012). Öğretmenlik uygulaması dersinin öğretmen adayları, uygulama öğretmenleri ve uygulama öğretim üyeleri açısından işlevselliği. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 28, 56-72.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
9 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi
9 Mayıs 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 3
APA
Yiğit, N. (2014). Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, 2(3). https://izlik.org/JA96KC48WS
AMA
1.Yiğit N. Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi. 2014;2(3). https://izlik.org/JA96KC48WS
Chicago
Yiğit, Nevzat. 2014. “Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması”. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi 2 (3). https://izlik.org/JA96KC48WS.
EndNote
Yiğit N (01 Mayıs 2014) Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi 2 3
IEEE
[1]N. Yiğit, “Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması”, Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, c. 2, sy 3, May. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KC48WS
ISNAD
Yiğit, Nevzat. “Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması”. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi 2/3 (01 Mayıs 2014). https://izlik.org/JA96KC48WS.
JAMA
1.Yiğit N. Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi. 2014;2. Available at https://izlik.org/JA96KC48WS.
MLA
Yiğit, Nevzat. “Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması”. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi, c. 2, sy 3, Mayıs 2014, https://izlik.org/JA96KC48WS.
Vancouver
1.Nevzat Yiğit. Öğretmenlik Uygulaması Sürecinde Google Plus Deneyimi: Fizik Öğretmen Adayları ile Bir Farkındalık Çalışması. Öğretim Teknolojileri ve Öğretmen Eğitimi Dergisi [Internet]. 01 Mayıs 2014;2(3). Erişim adresi: https://izlik.org/JA96KC48WS