Objective: Demand for new antibiotic is rising up due to continuous resistance risk against conventional antibiotic. This attempt was taken to find out a novel antimicrobial metabolite. Methods: Chili field antagonistic actinomycetes Streptomyces albolongus was isolated and tested for optimum antimi­crobial metabolite production. Primary screening was done by selective media and antibiotic assay was done by agar cup plate method. Fermented product was recovered by separating funnel using suitable solvent. Results: Maximum antimicrobial metabolite production was found at temperature 35°C and pH 9.0 and on 6th day of incubation. The medium consisting of corn steep liquor (0.2%), glucose (1.0%), NaCl (0.5%), K2HPO4 (0.1%) was screened out as suitable medium for maximum antimicrobial production. Sucrose was found as the best carbon source among four sources. The antimicrobial metabolite was found to be stable at pH and temperature up to 11.0 and 100°C respec­tively. The active agent was best extracted with chloroform. The antimicrobial spectrum of the metabolite was wide and shows activity against Shigella dysenteriae (AE14612), Shigella sonnei (CRL, ICDDR, B), Salmonella typhi (AE14296), Vibrio cholerae (AE14748), Pseudomonas aeruginosa (CRL, ICDDR, B), Bacillus cereus (BTCC19), Staphylococcus aureus (ATCC6538), Bacillus subtilis (BTTC17) and Bacillus megaterium (BTTC18). Conclusion: The findings of antibacterial activity of S.albolongus against several species of human pathogens including both Gram-positive and Gram-negative bacteria indicated that our produced material might be an alternative antimi­crobial substance to control human diseases.
Amaç: Günümüzde konvansiyonel antibiyotiklere karşı artan direnç riski nedeniyle yeni antibiyotiklere gereksinim vardır. Bu çalışmada yeni bir antimikrobiyal bileşiğin elde edilmesi denenmektedir.Yöntemler: Bir aktinomiçes türü olan Streptomyces albolongus izole edilerek optimal antimikrobiyal metabolit üretimi açısından değerlendirildi. İlk tarama seçici besiyeri ve antibiyotik assay ise “agar cup-plate” metodu ile yapıldı. Fermente ürün uygun bir çözücü yardımıyla ayırma hunisi ile elde edildi. Bulgular: Maksimum antimikrobiyal metabolit üretimi 35°C sıcaklık ve pH 9.0’da inkübasyonun altıncı gününde gözlendi. Denen besiyerleri arasında mısır ıslatma suyu (%0,2), glukoz (%1), NaCl (%0,5) ve K2HPO4 (%0,1) içeren besiyeri maksimum metabolit üretimi için en uygun besiyeri idi. Sukroz, diğer dört kaynak arasında en iyi karbon kaynağı idi. Bulunan antimikrobiyal metabolit sırasıyla pH 11,0 ve 100°C sıcaklığa kadar dayanıklı idi. Aktif ajan en iyi kloroform ile ekstrakte edildi. Bulunan metabolitin antimikrobiyal spektrumu geniş idi ve Shigella dysenteriae (AE 14612), Shigella sonnei (CRL, ICDDR, B), Salmonella typhi (AE14296), Vibrio cholerae (AE14748), Pseudomonas aeruginosa (CRL, ICDDR, B), Bacillus cereus (BTCC19), Staphylococcus aureus (ATCC6538), Bacillus subtilis (BTTC17) ve Bacillus megaterium (BTTC18) gibi bakterileri kapsıyordu.Sonuç: Araştırmada S. albolongus’un Gram-positif ve Gram-negatif bakterileri içeren değişik insan patojenlerine karşı etkisi hakkında elde edilen bulgular ürettiğimiz materyalin insanlardaki hastalıkların kontrolünde alternatif antimikrobiyal bir madde olabileceğini göstermektedir
Streptomyces albolongus antimikrobiyal metabolit optimum üretim antimikrobiyal spektrum
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 02 |