Kırsal Kentler: Lusitania Villaları’nda Dekoratif Programlar ve Mimari Modeller
Öz
Lusitania villarındaki en dikkat çekici özelliklerden biri onların çeşitliliğidir: Her yer, sahipleri tarafından
özenle tanımlanan içerikler ve sembollerden oluşmaktadır. Farklı mimari ve ikonografik değişkenleri analiz
ederek, bu sahiplerin kim olduklarını ve bu seçkinlerin Akdeniz Oikoumene’sinin daha büyük resmine ait tüm
içeriği nasıl aktardıklarını anlamaya çalışmaktayız. Lusitania villalarında bulunan kültürel değerlerin nasıl
aktarıldığını anlayabilmek için peyzaj, bina alanları ve bitkiler, iç ve dış çevre arasındaki ilişki, ikonografik ve
dekoratif sembolik içerik incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- J. de Alarcão – R. Étienne – F. Mayet, 1990, Les villas romaines de São Cucufate (Portugal), Paris, E. de Boccard.
- T. Álvarez Martínez – J. M. Nogales Basarrate, 1990, “Algunas consideraciones sobre la decoración de las villae del territorium emeritense: musivaria y escultura”, J.-G. Gorgeset – M. Salinas de Frías (eds.), Les campagnes de lusitanie romaine: occupation du sol et habitats. (Collection de la Casa de Velázquez n. 47) Madrid/Salamanca, Casa de Velázquez/Ediciones Universidad de Salamanca, 273-296.
- A. Carneiro, 2014, Lugares, tempos e pessoas. Povoamento rural romano no Alto Alentejo. Coimbra, Imprensa da Universidade de Coimbra, colecção Humanitas Supplementum n. 30.
- A. Carvalho – M. J. de Almeida, 2003, “A água e o mármore na villa baixo-imperial da Quinta das Longas (S. Vicente e Ventosa, Elvas), Elvas–Caia” Revista Internacional de Cultura e Ciência, 113-126.
- F. Carlos, 2002, “Os chamados castella do sudoeste: arquitectura, cronologia e funções”, Anejos España Antigua 75, 177-193.
- E. Gallochio, 2014, “Aule tardoaniche a pianta basilicale: consoderazioni architettoniche e decorative a partire dall’esempio della Villa del Casale”, P. Pensabene – C. Sfameni (eds.), La Villa Restaurata e i Nuovi Studi sull’Edilizia Residenziale Tardoantica, Bari, Edipugla, 277-287.
- J. G. Gorges, 1979, Les Villas Hispano-Romaines: inventaire et problématique archéologiques, Paris, E. de Boccard.
- J. G. Gorges, 2008, “L’architecture des villae romaines tardives: la création et le développement du modèle tétrarchique”, C. Fernández Ochoa – V. García-Entero – F. Gil Sendino (eds.), Las villae tardorromanas en el occidente del Imperio. Arquitectura y función. IV Coloquio Internacional de Arqueología en Gijón, Gijón, Ediciones Trea, 27-48.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Arkeoloji
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
André Carneıro
*
Bu kişi benim
Portugal
Yayımlanma Tarihi
30 Kasım 2017
Gönderilme Tarihi
26 Kasım 2016
Kabul Tarihi
11 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Sayı: 10