Su kalitesinin korunması ve kirliliğin önlenmesi amacıyla deniz ekosistemlerinde, fizikokimyasal ve biyolojik parametrelerin belli aralıklarla izlenmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Çanakkale Boğazı bölgesindeki yumuşakça türlerinin ağır metal içerikleri hakkında 2000-2022 yılları arasında yayınlanmış bilimsel araştırma makalelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bölgede gelecekteki çalışmalar için referans oluşturmak amacıyla yenilebilir dokularla ilgili mevcut veriler çeşitli gıda kodları ile karşılaştırılarak insan tüketimi için ağır metal seviyeleri tartışılmıştır.
Monitoring physicochemical and biological parameters at regular intervals in marine ecosystems is necessary to protect water quality and prevent pollution. This study aims to review the scientific research articles published between 2000-2022 on the heavy metal contents of mollusc species in the Dardanelles region. Levels of heavy metals were also discussed for human consumption by comparing the existing data on edible tissues with various food codices to establish references for future studies in this region.
Heavy metal Accumulation Bivalve Element Çanakkale Dardanelles
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekoloji |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Ekim 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |