KİLİS İLİNDE ARAZİ KULLANIMINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER (1990-2018)
Öz
Bu çalışma Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Suriye sınırı boyunca kurulmuş olan Kilis ilini kapsamaktadır. Çalışma alanının 1990, 2000 ve 2018 yıllarına ait farklı zamanlarda çekilmiş LandsatTM uydu görüntüleri CBS ortamında kullanılarak söz konusu yıllarda arazi kullanımında meydana gelen değişimler ortaya konulmuştur.
Arazi kullanımıyla ilgili CORİNE arazi sınıflandırmasından esinlenerek Kilis ilinde; kentsel, seyrek vejetatif alanlar, diğer meyve bahçeleri, orman alanları, üzüm ve zeytin bahçeleri, mera alanları, karışık ürünlü tarım arazisi, sulak alanlar ve tarım alanları şeklinde sınıflandırma yapılmıştır. Buna göre 1990 yılında 8 km2 olan kentsel alan, 1995 yılında Kilis’in il statüsü kazanmasıyla 2000 yılında 9 km2, 2018 yılında ise 13 km2’ye yükselmiştir. 1990 yılında barajların olmaması nedeniyle sulak alanlar sınıflamada yer almamıştır.
Kilis İl’inde arazi kullanımında meydana gelen değişimler 3 dönem halinde ele alınarak,alansal olarak meydana gelen değişimler iklim, toprak, nüfus ve ekonomik faaliyetlerle ilişkilendirilerek araziden en iyi şekilde yararlanılması için önerilerde bulunulacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ADIGÜZEL, F. (2014). Kentsel Gelişme İle Ulaşım Etkileşimi: Adana Örneği. Kahramanmaraş: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.
- BAŞAYİĞİT, L. (2004). CORINE Arazi Kullanımı Sınıflandırma Sistemine Göre Arazi Kullanım Haritasının Hazırlanması:Isparta Örneği. Tarım Bilimleri Dergisi, 10(4), 366-374.
- DİSPERATİ, L., & VİRDİS, S. (2015). Assessment of land-use and land-cover changes from 1965 to 2014 in Tam Giang-Cau Hai Lagoon, central Vietnam. Applied Geography(58), 48-64.
- DOĞAN, M. (2013). Türkiye Sanayileşme Sürecine Genel Bir Bakış. Marmara Coğrafya Dergisi, 211-231.
- GÖZENÇ, S. (1980). Arazi Kullanma "Land Use" Haritalarında Standardizasyon ve Türkiye için Bir Öneri. İstanbul Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü Dergisi(23), 37-46.
- GÜLERSOY, A. E. (2014). Yanlış Arazi Kullanımı. Elektronik Sosyal Bilgiler Eğitimi Dergisi, 1(2), 49-128.
- GÜLTEKİN, E., & ORTAÇEŞME, V. (1996). Land Degradation in Adana City Withi a Historical Perspective. Adana: Çukurova University.
- KALELİOĞLU, E. (1971). Gaziantep Yöresinn Fiziki Coğrafyası. AUDTCF Coğrafya Araştırmaları Dergisi, 140-204.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Beşeri Coğrafya
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Ağustos 2019
Gönderilme Tarihi
12 Temmuz 2019
Kabul Tarihi
31 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3