By changing and upending the dynamics of the economy and society as a whole, digital technologies offer entrepreneurs new opportunities with potential impact on economic, environmental and social value creation. Despite the well-known benefits of digital entrepreneurship and the digital business ecosystem, the implementation of emerging technologies and modern business models inevitably brings with it sustainable management challenges (deterioration/exposure of security vulnerabilities in social networks, additional socio-technical pressure for both network auditors and officials, etc.). In the study, the sustainability dimension in digital entrepreneurship is examined from economic, social and environmental perspectives. In addition, the study aims to provide a critical review of the scientific literature and an overview of the sustainability aspect of digital entrepreneurship and digital business ecosystem areas. In the method part of the research, the results of multiple independent researches made in the dimension of sustainability in the digital entrepreneurship ecosystem in the national and international literature were combined by using the meta-analysis method. With the study, a critical review of the scientific literature and an overview of the sustainability dimension of the digital entrepreneurship digital business ecosystem areas are presented. In addition, using the MAXQDA 2022 qualitative data analysis, the most frequently repeated words in the abstracts of the articles examined and the subject/variables discussed were conceptualized by word cloud analysis. The article describes the conceptual framework of the terms digital entrepreneurship and sustainability together.
Digital Entrepreneurship Sustainability in Digital Entrepreneurship Digital Entrepreneurship Ecosystem Dijital Girişimcilik Dijital Girişimcilikte Sürdürülebilirlik Dijital Girişimcilik Ekosistemi
Dijital girişimciliğin ve dijital iş ekosisteminin bilinen faydalarına rağmen, ortaya çıkan teknolojilerin ve modern iş modellerinin uygulanması kaçınılmaz şekilde sürdürülebilir yönetim zorluklarını (sosyal ağlardaki güvenlik açıklarının bozulması/açığa çıkması, hem ağ denetçileri hem de görevliler için ek sosyo-teknik baskı vb.) da beraberinde getirmektedir. Teorik açıdan bakıldığında, çalışma, genel olarak dijital girişimcilik teorik yapısına ve nasıl yapıldı-ğına katkıda bulunan, dijital girişimcilik ile sürdürülebilirlik arasındaki bağlantıyı anlamak için kavramsal bir in-celeme gerçekleştirmektedir.Çalışmada dijital girişimcilikte sürdürülebilirlik boyutu ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan ele alınarak incelenmektedir. Ayrıca çalışma ile bilimsel literatür üzerine inceleme, dijital girişimcilik, dijital iş ekosistemi alanlarının sürdürülebilirlik boyutundaki yapısına genel bir bakış sunulması amaçlanmaktadır. Araş-tırmanın yöntem kısmında ise meta analizi yönteminden faydalanılarak ulusal ve uluslararası literatürde dijital girişimcilik ekosisteminde sürdürülebilirlik boyutunda yapılmış birbirinden bağımsız birden çok araştırmanın so-nuçları birleştirilmiştir. Ayrıca MAXQDA 2022 nitel veri analizinden faydalanılarak incelenen makalelerin özetle-rinde en sık tekrarlanan kelimeler ile ele alınan konu/değişkenler kelime bulutu analizi ile kavramsallaştırılmıştır. Makalenin, dijital girişimcilik ve sürdürülebilirlik terimlerinin birlikte kavramsal çerçevesini tasvir etmesi ve bu alanda çalışmak isteyenlere farkındalık yaratması beklenmektedir.
Dijital Girişimcilik Dijital Girişimcilikte Sürdürülebilirlik Dijital Girişimcilik Ekosistemi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Şubat 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 1 |