Ekonomik Büyüme Refah Düzeyini Artırır mı? Hoşnutsuzluk Endeksi Yaklaşımı ile Test Edilmesi: Endonezya, İran ve Suudi Arabistan Örneği
Öz
Hoşnutsuzluk Endeksi, Arthur M. Okun tarafından geliştirilen ekonomik ve sosyal bir göstergedir. Okun Hoşnutsuzluk Endeksi, bir ülke için enflasyon oranı ve işsizlik oranının toplamını ifade etmektedir. Robert J. Barro büyüme oranı ve nominal uzun vadeli faiz oranı iki değişken ekleyerek Hoşnutsuzluk Endeksini geliştirmiştir. Kapitalist sistemde ekonomik büyümenin aynı zamanda refah düzeyini arttırdığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda çalışmanın örneklemi olarak Endonezya, İran ve Suudi Arabistan gibi petrol zengini İslam ülkeleri özellikle seçilmiştir. Bu çalışmada ekonomik büyüme düzeyinin halkın refah düzeyi üzerinde bir etkisinin olup olmadığı Hoşnutsuzluk Endeksi ile test edilmek istenmiştir. 2000-2018 dönemi için yapılan çalışma sonucunda; bu üç ülkede gerçekleşen ekonomik büyümenin halkın refah düzeyi anlamında sadece enflasyon oranları üzerinde etkili olduğu, işsizlik oranlarında herhangi bir etkiye sahip olmadığı yönünde bulgular elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ademola, Abdulsalam S. and Badiru, A. (2016). Article The Impact of Unemployment and Inflation on Economic Growth in Nigeria (1981-2014), International Journal of Business and Economic Sciences Applied Research 9(1), 47-55.
- Akpınar, R., Kamil, T. ve Özsan, M. E. (2013). Hoşnutsuzluk Endeksine Göre Türkiye’de Bölgesel Farklılık, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 4(10), 59-70.
- Al, İ. ve Baday Y. E. (2019). Türkiye’nin 2006-2017 dönemi makroekonomik performansı: Sihirli kare yaklaşımı, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 33, 303-320.
- Blanchflower, D G. (2007). Is Unemployment More Costly than Inflation?, NBER Working Paper, 13505.
- Bölükbaş, M. (2018). Enflasyon ve Ekonomik Büyüme Gerçekten Genç İşsizliği Etkiler mi? Gelişmekte Olan 20 Ekonomiden Kanıtlar, UİİİD-IJEAS, (18. EYİ Özel Sayısı), 55-66.
- Cohen, I., Fabrizio, F. and Bryan, M. (2014). Decomposing The Misery Index: A Dynamic Approach, Cogent Economics and Finance, 2(99108), 1-8.
- Çondur, F. (2016). Türkiye'de Hoşnutsuzluk Endeksi Parametrelerinin Gelişimi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30(5), 1309-1327.
- Gress, M. (2014). Is Ukraıne Ready for the OECD Membershıp?, Actual Problems of Economics Problems of Economics, 8(158), 40-49.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Rıdvan Karacan
*
0000-0002-4148-0069
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi
26 Şubat 2020
Kabul Tarihi
16 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 1