With industrialization, the field of use of technology has expanded and new concepts have been derived with technology. Technology-oriented elements such as human capital wealth, R&D and innovation, which are in constant development, have a significant presence in the economic system. In addition to the fact that the effects of innovation on growth are increasing day by day, it is an important economic output of today's world where the way of production is also innovation-oriented. As a reflection of this situation, the impact of value added on growth has become more important. The transformation of growth into development with appropriate policies is one of the most important outputs for an economy. Achieving a fair income distribution balance with the development to be achieved is among the indispensable elements as a socio-economic indicator. This study examines the relationship between innovation, development and income distribution. The concepts of innovation, development and income distribution have been examined and some case studies have been made. While determining this situation, the applied results in the literature were used and a conclusion was formed using numerical data. It was observed that innovation significantly accelerates growth. It is also concluded that growth has significant effects on development within appropriate policies. It has also been observed that with innovation, countries leave the middle-income trap and enter the group of high-income countries and create a balanced income distribution.
Sanayileşme ile birlikte teknolojinin kullanımı sahası genişlemiş ve teknoloji ile birlikte yeni kavramlar türemiştir. Beşeri sermaye zenginliği, Ar-Ge ve inovasyon gibi teknoloji odaklı sürekli gelişim içinde olan unsurlar varlığını iktisadi sistem içerisinde ciddi manada göstermektedir. İnovasyonun büyüme üzerindeki etkilerinin her geçen gün daha da arttığı gerçeğinin yanında, üretim şeklinin de inovasyon odaklı olduğu günümüz dünyasının önemli ekonomik çıktısıdır. Bu durumun yansıması olarak katma değerin büyüme üzerindeki etkisi daha da önem kazanmıştır. Büyümenin uygun politikalar ile kalkınmaya dönüşmesi bir ekonomi için en önemli çıktılardandır. Elde edilecek kalkınma ile birlikte adil gelir dağılımı dengesini yakalamak sosyo-ekonomik bir gösterge olarak vazgeçilmez unsurlar arasındadır. Bu çalışmada; inovasyon, kalkınma ve gelir dağılımı arasındaki ilişki ele alınmıştır. İnovasyon, kalkınma ve gelir dağılımı kavramları incelenerek bazı durum tespitleri yapılmıştır. Bu durumu tespiti yapılırken literatürde var olan uygulamalı sonuçlardan yararlanılmış, sayısal veriler üzerinde de bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır. İnovasyonun büyümeye ciddi anlamda ivme kazandırdığı gözlemlenmiştir. Büyümenin de uygun politikalar içerisinde kalkınma üzerinde önemli etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca inovasyon ile birlikte ülkelerin orta gelir tuzağından çıkarak yüksek gelirli ülkeler grubuna girmesi ve dengeli bir gelir dağılımını meydana getirmesi gözlemlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ekonomi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 2 |
The sole purpose of JOEEP is to be a prestigious journal which contributes to scientific knowledge. In order to keep this purpose, JOEEP, adopts and follows the publication policies of world’s prestigious scientific journals. All original and qualified works which may contribute to the scientific knowledge, are evaluated through a rigorous editorial and peer review process. Hereby, JOEEP is a peer reviewed and scientific journal. It strictly depends on the scientific principles, rules and ethical framework that are required to this qualification.
JOEEP is published as two issues per year June and December and all publication policies and processes are conducted according to the international standards. JOEEP accepts and publishes the research articles in the fields of economics, political economy, fiscal economics, applied economics, business economics, labour economics and econometrics. JOEEP, without depending on any institution or organization, is a non-profit journal that has an International Editorial Board specialist on their fields. All “Publication Process” and “Writing Guidelines” are explained in the related title and it is expected from authors to Show a complete match to the rules. JOEEP is an open Access journal.