Araştırma Makalesi

SINIRSIZ KARDEŞLİK: MUŞ İLİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK DESTİNASYON BAĞLAMINDA ROTA/TUR ÖNERİLERİ

Cilt: 3 Sayı: 2 30 Aralık 2020
  • Ümit Şengel
PDF İndir

SINIRSIZ KARDEŞLİK: MUŞ İLİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK DESTİNASYON BAĞLAMINDA ROTA/TUR ÖNERİLERİ

Öz

Bu çalışmada Muş ilinin etrafındaki çevre illerle bütünleşik destinasyon olarak tur programlarına dahil edilmesine yönelik alternatif tur rotası ve tur programlarının önerilmesi amaçlanmaktadır. Muş’a coğrafi bakımdan yakın olan önemli turistik kaynaklara sahip kentlerin olması bütünleşik destinasyon uygulamasının başarı şansını artırmaktadır. Çalışma ikincil veri kaynaklarına, literatür taramasına ve uzman görüşlerine dayanmaktadır. Literatürdeki destinasyon çekim unsurları ve bütünleşik destinasyon konularına ve Muş’a yakın kentlerin uzaklıklarına ilişkin bilgilere dayanarak alternatif rotalardaki turlara göre bütünleşik destinasyon rotaları önerilmektedir. Bu rotaların oluşturulmasında yapılacak turların ne kadar süreceği en belirleyici faktördür. Çalışmanın sonuçlarına göre Muş destinasyonu gerçekleşen turların zamanına da bağlı olarak birkaç farklı bütünleşik destinasyon tur programında dahil edilebilir. Bunlar Muş-Bitlis, Muş-Diyarbakır, Muş-Bitlis-Van, Muş-Bitlis-Diyarbakır, Muş-Ağrı-Erzurum ve Muş-Bitlis-VanAğrı’dır. Böylece Muş bir turistik destinasyon olarak daha fazla talep çekerken, turistlerde seyahat programlarında alternatif bir destinasyonu daha görme fırsatına sahip olmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akat, Ö. (2016). Pazarlama Ağırlıklı Turizm İşletmeciliği. Bursa: Ekin Basım Yayın
  2. Bahar, O. & Kozak, M. (2005), Küreselleşme Sürecinde Uluslararası Turizm ve Rekabet Edebilirlik, Ankara: Detay Yayıncılık, s. 78.
  3. Başarangil, İ. & Ulaş, Ş. (2018). Destinasyon Çekim Unsurlarının Ziyaretçi Tatmini Üzerine Etkisi: Kırklareli İli Örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (33): 189-204.
  4. Beerli, A. & Martin, J. (2004). Tourists' Characteristics and the Perceived İmage of Tourist Destinations: A Quantitative Analysis- a Case Study of Lanzarote, Spain. Tourism Management, 25 (5), 623-636.
  5. Buhalis, D. (2000). Marketing the Competitive Destination of the Future. Tourism Management, (21) 97-116.
  6. Cho, B. H. (2000). Destination. In: J. Jafari, (Eds.), Encyclopaedia of Tourism, London: Routledgeand New York
  7. Climate-Data. (2019). İklim Muş. (Erişim 20.08.2020) https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/mus/mus277/#climate-graph, Esteves, E. T., & Fernandes, P. O. (2016). Fatores de eleição do destino turístico para a região norte de Portugal alto Trás-os-Montes: uma análise multivariada. Revista Anais Brasileiros de Estudos Turísticos, 6(2), 40-48.
  8. Hosany, S., Ekinci, Y. & Uysal, M. (2006). Destination Image and Destination Personality: An Application of Branding Theories to Tourism Places. Journal of Business Research, (59): 638-642.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ümit Şengel Bu kişi benim
Andorra

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

3 Kasım 2020

Kabul Tarihi

29 Kasım 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şengel, Ü. (2020). SINIRSIZ KARDEŞLİK: MUŞ İLİ İÇİN BÜTÜNLEŞİK DESTİNASYON BAĞLAMINDA ROTA/TUR ÖNERİLERİ. Journal of Gastronomy Hospitality and Travel, 3(2), 200-212. https://izlik.org/JA79AY28XB