Bu araştırmanın amacı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu (AMYO) Aşçılık programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenim gören kadın öğrencilerin “Aşçılık Mesleği” hakkındaki tutumlarının belirlenmesidir. Bu amaçla, öncelikle meslek kavramı ve aşçılık mesleği hakkında genel bilgiler verilmiş ve bireylerin mesleki tutumları hakkında literatür taraması yapılmıştır. Afyon Kocatepe Üniversitesi AMYO Aşçılık Programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenim gören kadın öğrencilerin Aşçılık Mesleği hakkındaki tutumlarını belirlemek için Üstüner (2006) tarafından öğretmenlik mesleğine yönelik geliştirilen tutum ölçeğinden yararlanılarak hazırlanan bir anket uygulanmıştır. Anket formunun ilk bölümü öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla oluşturulan 7 adet demografik sorudan, ikinci bölümü ise kadın öğrencilerin mesleğe yönelik tutumları ile ilgili 37 adet ifadeden oluşmaktadır. Bu çalışmada anketin uygulandığı öğrencilerin tamamı soyut evreni oluşturduğundan, 2018-2019 öğretim yılında AMYO Aşçılık Programı ile Gastronomi Bölümünde öğrenim gören kadın öğrencilerin tamamı örneklemi oluşturmaktadır. Çalışmada sözü edilen anket, 2018-2019 öğretim yılında bahar yarıyılının final sınav dönemi içinde ve Afyon Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenim gören ve sınavlara katılan 179 kadın öğrenciye uygulanmıştır. Çalışmada verilerin analizi için faktör analizi, t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Analizler sonucu 4 yıllık aşçılık eğitimi alan kadın öğrencilerle 2 yıllık aşçılık eğitim alan kadın öğrencilerin mesleğe karşı tutumları arasında, anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Yine öğrencilerin staj durumunu tamamlayıp-tamamlamama bakımından, mezun oldukları lise türüne göre ve not ortalamaları gruplarına göre anlamlı farklılıklar bulunmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 2 |