Lisanslı Spor Yapan Öğrencilerle Yapmayan Öğrencilerin Bazı Değişkenler Açısından Sosyal-Duygusal ve Ahlaki Gelişim Düzeyleri
Öz
Bu araştırmanın amacı, lisanslı olarak okul spor takımlarında yer alan öğrencilerle yer almayan öğrencilerin sosyal-duygusal ve ahlaki gelişimleri ile okul spor takımlarında olma, sınıf düzeyi, cinsiyet, spor yapma yılı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bunu için Ji, DuBois ve Flay (2013) tarafından geliştirilen “Sosyal-Duygusal ve Ahlaki Gelişim Ölçeğinin” (SDAGO) Bozgün ve Baytemir (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan hali kullanılmıştır. Tarama modelinde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu Malatya İline bağlı ortaokullarda okuyan 579 öğrenci oluşturmaktadır. Elde edilmiş olan veriler normal dağılım göstermesinden dolayı betimsel istatistiklerle beraber Tek Yönlü Varyans Analizi ve Bağımsız Örneklem t testi kullanılmıştır. Hangi gruplar arasında farkın olduğunu anlayabilmek için de Tukey testi tercih edilmiştir. Sonuçlar için anlamlılık düzeyi 0.05 baz alınmıştır. Araştırma bulgularına göre; okul spor takımlarında yer alan öğrencilerin, yer almayan öğrencilere göre sosyal-duygusal ve ahlaki gelişimleri daha yüksek düzeyde bulunmuş ve dürüstlük, benlik gelişimi, olumlu sosyal davranış, evde saygı alt boyutlarında sporcu öğrenciler lehine anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Sınıf düzeyi, cinsiyet, spor yapma yılı değişkenleri ile sosyal-duygusal ve ahlaki gelişimleri düzeyleri arasında ise anlamlı bir fark çıkmamıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akandere, M., Baştuğ, G., Güler, E. D. (2009). Orta Öğretim Kurumlarında Spora Katılımın Çocuğun Ahlaki Gelişimine Etkisi. Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, (3 (1), 59-68.
- Akbuğa, T. (2018). Ortaöğretimde Okul Takımlarında Oynayan Öğrencilerin Ahlaki Karar Alma Tutumlarının Araştırılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Malatya.
- Akyüz, Ü. (2009). Siyaset ve Ahlak. Yasama Dergisi, 11(1), 93-129.
- Al-Ansari, E. M. (2002). Effects of gender and education on the moral reasoning of Kuwait university students. Social Behavior and Personality: an international journal, 30(1), 75-82.
- Altın, M. ve Özsarı, A. (2017). Sporcu eğitim merkezlerinde yatılı olarak eğitim gören sporcuların ahlaki karar alma tutumları. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 3(1), 133-145.
- Arslan, B. (2018). Türkiye'deki Bocce ve Dart Sporcularının Ahlaki Karar Alma Tutumlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Bartın Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Bartın.
- Atalay, A. (2016). Türkiye’de üniversitelerde eğitim gören öğrenci-sporcuların ahlaki karar alma tutumları, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, (4)31, 53-66.
- Belfield, C., Bowden, A. B., Klapp, A., Levin, H., Shand, R., ve Zander, S. (2015). The Economic Value Of Social And Emotional Learning. Journal Of Benefit-Cost Analysis, 6(3), 508-544.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Spor Hekimliği
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2019
Gönderilme Tarihi
31 Mayıs 2019
Kabul Tarihi
29 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1