Hemşirelik Öğrencilerinde Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri
Öz
Amaç Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerini incelemek amacıyla yürütülmüştür.
Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve analitik tipte yürütülen bu araştırmanın örneklemini kamu üniversiteleri olan Adnan Menderes Üniversitesi Aydın Sağlık Yüksekokulu ve Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören ve araştırmaya katılmaya gönüllü 529 üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Veriler, Öğrenci Tanıtım Formu ile ülkemizde Diker ve Demirel (2010) tarafından Türkçe’ye uyarlanarak geçerlik, güvenirlik çalışması yapılan “Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği” (YBÖÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, ve Cronbach alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız değişkenlerle ölçek toplam puanları arasındaki farkı incelemek amacıyla parametrik testlerden Student’s T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %79.2’sinin kız, %48.2’sinin Anadolu lisesi mezunu, %60.9’unun üçüncü sınıfta, %39.1’inin dördüncü sınıfta öğrenim görmekte olduğu, %44.6’sının düzenli kitap okuma alışkanlığı olduğu saptanmıştır. Ölçekten elde edilen toplam puanın (64.83±21.51) ölçek orta puanının altında olması nedeniyle öğrencilerin genel olarak yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düşük olduğu görülmüştür. Erkek öğrencilerin yaşam boyu öğrenmeye ilişkin toplam puanının, kız öğrencilerin puanından anlamlı biçimde yüksek olduğu saptanmıştır (t:2.290, p<0.05). Son sınıf öğrencilerin ve düzenli kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir (t:4.569, p<0.05 t:3.668, p<0.05). Bunun yanında yaşam boyu öğrenme eğilim puanlarının öğrencilerin yaş (F:0.071, p>0.05), gelir durumu (F:0.958, p>0.05), mezun oldukları okul (F:0.724, p>0.05) gibi değişkenlerinden etkilenmediği saptanmıştır.
Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düşük, öğrenmeye güdülenme açısından yetersiz, öğrenme faaliyetlerine katılma ve devamlılık gösterme açısından orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Yaşam boyu öğrenme, Hemşirelik öğrencisi
Kaynakça
- Bagnall R.G. (2006). Lifelonglearningandthelimits of tolerance. International Journal of LifelongEducation, 25 (3): 257-269.
- Gencel İ.E. (2013) Öğretmen Adaylarının Yaşam Boyu Öğrenme Yeterliklerine Yönelik Algıları, Eğitim ve Bilim, 38(170):237-252.
- Şenyuva E (2013) Hemşirelikte Yaşam Boyu Öğrenme: Algılar ve Gerçekler, F.N. Hem. Derg 21(1): 69-75
- Akkoyunlu, B. (2008). Bilgi okuryazarlığı ve yaşam boyu öğ- renme. International EducationalTechnology Conference (IETC 2008), 06-09 Mayıs, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 11-15.
- Ersoy, A., Yılmaz, B. (2009). Yaşam boyu öğrenme ve Türkiye’de halk kütüphaneleri. Türk Kütüphaneciliği, 23(4): 803-834.
- Gopee, N. (2001). Lifelonglearning in nursing: Perceptionsandrealities. NurseEducationToday, 21: 607-615
- Haseski, H. İ., Odabaşı, F., Kuzu, A. (2011). Türkiye’de orta yaş üstü yetişkinlere yönelik yaşam boyu öğrenme olanakları. International EducationalTechnology Conference (IETC 2011), 25-27 Mayıs, İstanbul, 2047-2056.
- Aspin D.N. &Chapman J.D. (2000). Lifelonglearning: conceptsandconceptions. International Journal of LifelongEducation, 19 (1): 2-19.
Ayrıntılar
Birincil Dil
İngilizce
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
YILDIZ Denat
Bu kişi benim
Nasibe Yağmur Filiz
Bu kişi benim
Handenur Başaran
Bu kişi benim
Yayımlanma Tarihi
27 Mart 2016
Gönderilme Tarihi
27 Mart 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 2 Sayı: 1