Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu

Cilt: 3 Sayı: 2 1 Şubat 2013
  • Yasemin Kılınçarslan
PDF İndir
EN TR

Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu

Öz

Görsel okuryazarlık becerilerini kazanma sürecinde dünyaya ilişkin görsel tasarımlar söz konusu olduğunda bir çocuk için "her şey yenidir", ilk kez görülmektedir. Oyun örgüsü içerisinde eylemde bulunan çocuklar, sürekli bir biçimde gözlem halinde olan varlıklar olarak kendilerine yeni bir şeyler sunan dünyayla görsel bir bütünleşme içindedir. Çocuğun izlenimlerinde anı-imajlar görsel kompozisyonlar olarak süreklilik halindedir ve çocukluğa ait arketipler görsel hafıza bankalarında saklanmaktadır. Fotoğraflar, grafikler, imgeler işlevsel anlamda; teknik ilkeler, kompozisyon, stratejiler, kurgu ve yapım unsurlarıyla etkide bulunurken, sosyal ve kültürel anlamda; anlam yaratma, duygu oluşturma, deneysel ve kavramsal bilginin belirlenmesi, bağlantı oluşturma, izleyicileri anlama, görme ve anlama biçimleri, kendi yaşam deneyimlerini kullanabilme ve dünyayı anlamlandırma boyutlarına denk düşmektedir. Bilgisayar oyunları bu süreçte devreye girerek yaratıcı ve yenilikçi tasarımlarıyla; yeni öğrenilenleri var olan uygulamalara, yeni kombinasyonlara, yeni görme ve eyleme yollarına aktararak yaratıcılık ve yenilik unsurlarına eklemlemektedir. Çocukların sürekli biçimde bütünleşme içinde olduğu görsel bankalardan olan bilgisayar oyunları, görsel okuryazarlık becerisini arttıran ve yönlendiren medya içerikleridir. Günümüzde artık oyun tasarımları sadece görmeye ve duymaya değil, hissedebilmeye de ilişkin teknolojik yenilikleri gereklilik olarak öne sürmekte, her bir yeni oyun versiyonu yeni bir katılımcı hissiyatına da referansta bulunmaktadır. Bu çalışmada ele alınan ve “Ghost in The Shell” adlı animasyonun bir medya uzantısı olarak tasarlanan “Ghost in The Shell Stand Alone” adlı bilgisayar oyunu, görsel ve mekânsal algıyı multiplatform tasarımlar şeklinde ortaya koymakta, mekan-zaman birliğini dağıtarak yapıbozumcu görsel tasarımlarıyla yeni bir tekno-bilinç oluşturmaktadır. Çalışmada, bilgisayar oyunundan seçilen görsellerin analiziyle, fiziksel tasarımın, statik durumdan canlandırma grafiğe uzanan yolda görüntünün algısal karakteristiğini ne şekilde biçimlediği aktarılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Brunnett, Guido Coquillart, Sabine ve Welch, Greg (2011). Virtual Realities: Dagstuhl Seminar 2008. Wien: Springer Verlag
  2. Burn, Andrew (2009). Making New Media: Creative Production and Digital Literacies. New York: Peter Lang Publishing Inc.
  3. Dong, Andy Moere, Andrew Vande ve Gero, John S (2007). Computer-Aided Architectural Design Futures 2007, Proceedings of the 12th International CAAD Futures Conference. Netherland: Springer Verlag.
  4. Jacko, Julia A ve Stephanidis, Constantine (2003). Human-Computer Interaction: Theory and Practice Part I. New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Inc.
  5. Laramée, Francois Dominic (2002). Game Design Perspectives. Massachusetts: Charles River Media Inc.
  6. Larson, Joanne ve Marsh, Jackie (2005). Making Literacy Real: Theories and Practices for Learning and Teaching. London: Sage Publications.
  7. Longhurst, Thomas M (1974). Linguistic Analysis of Children's Speech: Readings, MSS Information Corporation.
  8. Lowood, Henry E ve Nitsche, Michael (2011). The Machinima Reader. USA:MIT.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Yasemin Kılınçarslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2013

Gönderilme Tarihi

6 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kılınçarslan, Y. (2013). Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(2), 171-181. https://doi.org/10.14230/joiss21
AMA
1.Kılınçarslan Y. Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu. JOISS. 2013;3(2):171-181. doi:10.14230/joiss21
Chicago
Kılınçarslan, Yasemin. 2013. “Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: ‘Ghost In The Shell Stand Alone Complex’ Oyunu”. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 (2): 171-81. https://doi.org/10.14230/joiss21.
EndNote
Kılınçarslan Y (01 Şubat 2013) Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3 2 171–181.
IEEE
[1]Y. Kılınçarslan, “Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: ‘Ghost In The Shell Stand Alone Complex’ Oyunu”, JOISS, c. 3, sy 2, ss. 171–181, Şub. 2013, doi: 10.14230/joiss21.
ISNAD
Kılınçarslan, Yasemin. “Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: ‘Ghost In The Shell Stand Alone Complex’ Oyunu”. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3/2 (01 Şubat 2013): 171-181. https://doi.org/10.14230/joiss21.
JAMA
1.Kılınçarslan Y. Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu. JOISS. 2013;3:171–181.
MLA
Kılınçarslan, Yasemin. “Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: ‘Ghost In The Shell Stand Alone Complex’ Oyunu”. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy 2, Şubat 2013, ss. 171-8, doi:10.14230/joiss21.
Vancouver
1.Yasemin Kılınçarslan. Çocuklarda Bilgisayar Oyunları Okur-Yazarlığı Örnek Çalışma: “Ghost In The Shell Stand Alone Complex” Oyunu. JOISS. 01 Şubat 2013;3(2):171-8. doi:10.14230/joiss21