Araştırma Makalesi

PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

Öz

Günümüzde enerji ihtiyacımız giderek artmaktadır ve enerji üretimi için birçok sistem geliştirilmiştir. Çevreyi korumak adına temiz ve yenilenebilir enerji giderek önem kazanmıştır. Bu sistemlerden en çok kullanılanı güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmemizi sağlayan fotovoltaik (PV) sistemleridir. PV sistemleri zamanla gelişerek, elektrik üretiminin yanında sistemde oluşan termal enerjiyi bir ya da daha fazla akışkana aktararak aynı sistemden hem elektrik hem de termal kazanım elde etmeye yarayan, PV/T sistemleri geliştirilmiştir.

Bu çalışmada hava ve su bazlı bir PV/T sisteminde güneş ışığını karşılayan ilk parçası olan cam kapak özelliklerinin elektrik üretimini nasıl etkilediği araştırılmıştır. Deney düzeneği Konya şehrinde kurulmuş ve benzer açık hava koşullarında karşılaştırmalar yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAPKO)

Proje Numarası

FEN-C-YLP-080519-0167

Teşekkür

Bu çalışmayı FEN-C-YLP-080519-0167 nolu proje ile destekleyen Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'ne teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  1. 1. Atmaca M. & Pektemir İ.Z. (2018). Investigation of possibilities obtain heating, hot water and electricity from same solar panel by means of a new design called “Solenam” (Solar energy absorber machine), 3th International Multidisciplinary Congress, Kiev 5-6 October 2018.
  2. 2. Atmaca M. & Pektemir İ.Z. (2020). PV Panelinin Altına Serbest Olarak Yerleştirilen Siyah Emici Plakanın Termal Kapasitesinin Belirlenmesi, International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences, vol.31, pp.280-285.
  3. 3. Atmaca M. & Pektemir İ.Z. (2020). PV Panelinin Altına Serbest Olarak Yerleştirilen Siyah Emici Plakanın Termal Kapasitesinin Belirlenmesi, International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences, vol.31, pp.280-285.
  4. 4. Chaar L.E., Lamont L.A. & Zein L. (2011). Review of photovoltaic technology, Renew. Sustainable Energy Rev. 15 2165–2175.
  5. 5. Gürtürk M., Benli H. & Koçdemir Ertürk N. (2011). Determination of the effects of temperature changes on solar glass used in photovoltaic modules, Elsevier, Renewable Energy 145, 711-724.
  6. 6. G. Hutchins M., Olive F. & Anderson C. (2000). Angular-Dependent Optical Properties of Low-e and solar Control Windows – Simulations versus Measurements, Solar Energy Vol. 69, Nos. 1-6, pp. 15-26.
  7. 7. Hasan M.A. & Sumathy K. (2010). Photovoltaic thermal module concepts and their performance analysis: a review, Renew. Sustainable Energy Rev. 14, 1845–1859.
  8. 8. Kabul A. & Duran F. (2014). Isparta İlinde Fotovoltaik/ Termal ( PV/T) Hibrit Sistemin Performans Analizi, SDU International Technologic Science, 6,1,31-33.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Makine Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

8 Temmuz 2020

Kabul Tarihi

2 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Atmaca, M., & Akıskalıoğlu, E. (2020). PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, 3(2), 52-65. https://izlik.org/JA89TB96LH
AMA
1.Atmaca M, Akıskalıoğlu E. PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. JONAS. 2020;3(2):52-65. https://izlik.org/JA89TB96LH
Chicago
Atmaca, Mustafa, ve Emre Akıskalıoğlu. 2020. “PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 3 (2): 52-65. https://izlik.org/JA89TB96LH.
EndNote
Atmaca M, Akıskalıoğlu E (01 Aralık 2020) PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 3 2 52–65.
IEEE
[1]M. Atmaca ve E. Akıskalıoğlu, “PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI”, JONAS, c. 3, sy 2, ss. 52–65, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89TB96LH
ISNAD
Atmaca, Mustafa - Akıskalıoğlu, Emre. “PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 3/2 (01 Aralık 2020): 52-65. https://izlik.org/JA89TB96LH.
JAMA
1.Atmaca M, Akıskalıoğlu E. PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. JONAS. 2020;3:52–65.
MLA
Atmaca, Mustafa, ve Emre Akıskalıoğlu. “PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, c. 3, sy 2, Aralık 2020, ss. 52-65, https://izlik.org/JA89TB96LH.
Vancouver
1.Mustafa Atmaca, Emre Akıskalıoğlu. PV/T SİSTEMİNDE CAM KAPAK ÖZELLİKLERİNİN ELEKTRİKSEL VE TERMAL VERİME ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. JONAS [Internet]. 01 Aralık 2020;3(2):52-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89TB96LH