Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 151 - 156, 31.12.2024
https://doi.org/10.55930/jonas.1607047

Öz

Antik çağlardan beri arı ürünleri; bal, propolis, polen, arı zehri, arı ekmeği (perga) ve arı sütü bir dizi hastalığa karşı terapötik etkilere sahip doğal ilaçlar olarak kabul edilmiştir. Güncel çalışmalar arı ürünlerinin protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve fenolik madde miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu ortaya koymuştur. Bilinçli tüketicilerin daha sağlıklı ve kaliteli gıda tüketme isteği yeni çalışmalara ihtiyaç doğurmuştur. Son zamanlarda gelişen nanoteknoloji; sağlık, endüstri, ilaç, kozmetik ve gıda gibi alanlarında nano malzemenin mükemmel özellikleriyle yeni bir çağ açmıştır. Arı ürünlerinin; prebiyotik, probiyotik, antimikrobiyal, anti kanser, antioksidan ve antienflamatuar gibi birçok özelliği nanoteknoloji ile buluşarak faydalanabilirliği artmıştır.

Etik Beyan

Çalışmanın tüm süreçlerinin araştırma ve yayın etiğine uygun olduğunu, etik kurallara ve bilimsel atıf gösterme ilkelerine uyduğumu beyan ederim.

Kaynakça

  • Acun, S., & Gül, H. (2020). Fonksiyonel Bir Ürün Olan Propolisin Sağlık Üzerine Etkisi. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20(2), 189-208.
  • Adhikari, J., Ghosh, M., Das, P., Basak, P., & Saha, P. (2022). Polycaprolactone assisted electrospinning of honey/betel with chitosan for tissue engineering. Materials Today: Proceedings, 57, 307-315.
  • Adlakha-Hutcheon, G., Khaydarov, R., Korenstein, R., Varma, R., Vaseashta, A., Stamm, H., & Abdel-Mottaleb, M. (2009). Nanomaterials, nanotechnology: applications, consumer products, and benefits. In Nanomaterials: risks and benefits (pp. 195-207). Springer Netherlands.
  • Ahmad, S., Campos, M. G., Fratini, F., Altaye, S. Z., & Li, J. (2020). New insights into the biological and pharmaceutical properties of royal jelly. International journal of molecular sciences, 21(2), 382.
  • Al-Hatamleh, M. A., Alshaer, W., Hatmal, M. M. M., Lambuk, L., Ahmed, N., Mustafa, M. Z., ... & Mohamud, R. (2022). Applications of alginate-based nanomaterials in enhancing the therapeutic effects of bee products. Frontiers in Molecular Biosciences, 9, 865833.
  • Aslan, A., & Bayraktar, A. (1996). Ari sütlerinin Kimyasal Bilesimi ve Beslenme Açisindan önemi. II. Gida Mühendisligi Kongresi. Gaziantep. S, 339-349.
  • Aytekin, A. A., Tuncay Tanrıverdi, S., Aydın Köse, F., Kart, D., Eroğlu, İ., & Özer, Ö. (2020). Propolis loaded liposomes: evaluation of antimicrobial and antioxidant activities. Journal of liposome research, 30(2), 107-116.
  • Bayram, N. E., Gercek, Y. C., Çelik, S., Mayda, N., Kostić, A. Ž., Dramićanin, A. M., & Özkök, A. (2021). Phenolic and free amino acid profiles of bee bread and bee pollen with the same botanical origin–similarities and differences. Arabian Journal of Chemistry, 14(3), 103004.
  • Ciric, J., Haneklaus, N., Rajić, S., Baltić, T., Lazić, I. B., & Đorđević, V. (2022). Chemical composition of bee bread (perga), a functional food: A review. Journal of Trace Elements and Minerals, 2, 100038.
  • Değirmenci, O., & Yıldız, O. (2021). Polenin Arı Ekmeğine Dönüşüm Süreci: Arı Ekmeği Mikrobiyolojisi. Türkiye Klinikleri Yayınevi, 86-89.
  • Denisow, B., & Denisow‐Pietrzyk, M. (2016). Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(13), 4303-4309.
  • Gevorgyan, S., Schubert, R., Yeranosyan, M., Gabrielyan, L., Trchounian, A., Lorenzen, K., & Trchounian, K. (2021). Antibacterial activity of royal jelly-mediated green synthesized silver nanoparticles. AMB Express, 11, 1-8.
  • Guo, J., Wang, Z., Chen, Y., Cao, J., Tian, W., Ma, B., & Dong, Y. (2021). Active components and biological functions of royal jelly. Journal of Functional Foods, 82, 104514.
  • URL-1, (2024) https://www.usgs.gov/faqs/how-many-species-native-bees-are-united-states
  • Hulla, J. E., Sahu, S. C., & Hayes, A. W. (2015). Nanotechnology: History and future. Human & experimental toxicology, 34(12), 1318-1321.
  • Keskin, M., Kaya, G., & Keskin, S. (2022). Nanotechnology in Honey: Future and Perspectives Honey as Nanoparticles. Nanotechnology in Functional Foods, 87-101.
  • Khalifa, S. A., Elashal, M., Kieliszek, M., Ghazala, N. E., Farag, M. A., Saeed, A., ... & El-Seedi, H. R. (2020). Recent insights into chemical and pharmacological studies of bee bread. Trends in Food Science & Technology, 97, 300-316.
  • Khalifa, S. A., Shetaia, A. A., Eid, N., Abd El-Wahed, A. A., Abolibda, T. Z., El Omri, A., ... & El-Seedi, H. R. (2024). Green Innovation and Synthesis of Honeybee Products-Mediated Nanoparticles: Potential Approaches and Wide Applications. Bioengineering, 11(8), 829.
  • Kocharyan, M., Marutyan, S., Nadiryan, E., Ginovyan, M., Javrushyan, H., Marutyan, S., & Avtandilyan, N. (2024). Royal Jelly–Mediated Silver Nanoparticles Show Promising Anticancer Effect on HeLa and A549 Cells Through Modulation of the VEGFa/PI3K/Akt/MMP‐2 Pathway. Applied Organometallic Chemistry, 38(12), e7726.
  • Korkmaz, A. (2015). Anlaşılabilir Arıcılık (Vol. 1). Ali Korkmaz.
  • Luo, X., Dong, Y., Gu, C., Zhang, X., & Ma, H. (2021). Processing technologies for bee products: an overview of recent developments and perspectives. Front Nutr 8: 727181.
  • Mahmad, A., Chua, L. S., Noh, T. U., Siew, C. K., & Seow, L. J. (2023). Harnessing the potential of Heterotrigona itama propolis: An overview of antimicrobial and antioxidant properties for nanotechnology–Based delivery systems. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 102946.
  • Mele, E. (2023). Electrospinning of honey and propolis for wound care. Biotechnology and Bioengineering, 120(5), 1229-1240.
  • Mendez-Pfeiffer, P., Juarez, J., Hernandez, J., Taboada, P., Virués, C., Valencia, D., & Velazquez, C. (2021). Nanocarriers as drug delivery systems for propolis: A therapeutic approach. Journal of Drug Delivery Science and Technology, 65, 102762.
  • Michener, C. D. (1974). The Social Behavior of the Bees: A Comparative Study (Vol. 404). Harvard University Press (Belknap Press).
  • Mutlu, C., Erbaş, M., & Tontul, S. A. (2017). Bal ve diğer arı ürünlerinin bazı özellikleri ve insan sağlığı üzerine etkileri. Akademik Gıda, 15(1), 75-83.
  • Philip, D. (2009). Honey mediated green synthesis of gold nanoparticles. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 73(4), 650-653.
  • Philip, D. (2010). Honey mediated green synthesis of silver nanoparticles. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 75(3), 1078-1081.
  • Polat, G. (2007). Farklı lokasyon ve orijinlere sahip balların reolojik, fizikokimyasal karakteristikleri ve mineral içeriklerinin belirlenmesi.
  • Ramli, N. A., Ali, N., Hamzah, S., & Yatim, N. I. (2021). Physicochemical characteristics of liposome encapsulation of stingless bees' propolis. Heliyon, 7(4).
  • Salama, S., Shou, Q., Abd El-Wahed, A. A., Elias, N., Xiao, J., Swillam, A., ... & El-Seedi, H. R. (2022). Royal jelly: Beneficial properties and synergistic effects with chemotherapeutic drugs with particular emphasis in anticancer strategies. Nutrients, 14(19), 4166.
  • Sorucu, A. (2019). ARI ÜRÜNLERİ ve APİTERAPİ. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 10(1), 1-15.
  • Sreelakshmi, C. H., Datta, K. K. R., Yadav, J. S., & Reddy, B. V. (2011). Honey derivatized Au and Ag nanoparticles and evaluation of its antimicrobial activity. Journal of Nanoscience and Nanotechnology, 11(8), 6995-7000.
  • Tao, J., Bi, Y., Luo, S., Quan, S., He, J., Dong, P., ... & Fang, X. (2024). Chitosan nanoparticles loaded with royal jelly: Characterization, antioxidant, antibacterial activities and in vitro digestion. International Journal of Biological Macromolecules, 280, 136155.
  • Thakur, M., & Nanda, V. (2020). Composition and functionality of bee pollen: A review. Trends in Food Science & Technology, 98, 82-106.
  • Turunc, E., Kahraman, O., & Binzet, R. (2021). Green synthesis of silver nanoparticles using pollen extract: Characterization, assessment of their electrochemical and antioxidant activities. Analytical Biochemistry, 621, 114123.
  • Urcan, A. C., Criste, A. D., Szanto, K. I., Ștefan, R., Zahan, M., Muscă, A. S., ... & Olah, N. K. (2023). Antimicrobial and antiproliferative activity of green synthesized silver nanoparticles using bee bread extracts. Pharmaceutics, 15(7), 1797.

ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 151 - 156, 31.12.2024
https://doi.org/10.55930/jonas.1607047

Öz

Antik çağlardan beri arı ürünleri; bal, propolis, polen, arı zehri, arı ekmeği (perga) ve arı sütü bir dizi hastalığa karşı terapötik etkilere sahip doğal ilaçlar olarak kabul edilmiştir. Güncel çalışmalar arı ürünlerinin protein, karbonhidrat, vitamin, mineral ve fenolik madde miktarı bakımından oldukça zengin olduğunu ortaya koymuştur. Bilinçli tüketicilerin daha sağlıklı ve kaliteli gıda tüketme isteği yeni çalışmalara ihtiyaç doğurmuştur. Son zamanlarda gelişen nanoteknoloji; sağlık, endüstri, ilaç, kozmetik ve gıda gibi alanlarında nano malzemenin mükemmel özellikleriyle yeni bir çağ açmıştır. Arı ürünlerinin; prebiyotik, probiyotik, antimikrobiyal, anti kanser, antioksidan ve antienflamatuar gibi birçok özelliği nanoteknoloji ile buluşarak faydalanabilirliği artmıştır.

Kaynakça

  • Acun, S., & Gül, H. (2020). Fonksiyonel Bir Ürün Olan Propolisin Sağlık Üzerine Etkisi. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20(2), 189-208.
  • Adhikari, J., Ghosh, M., Das, P., Basak, P., & Saha, P. (2022). Polycaprolactone assisted electrospinning of honey/betel with chitosan for tissue engineering. Materials Today: Proceedings, 57, 307-315.
  • Adlakha-Hutcheon, G., Khaydarov, R., Korenstein, R., Varma, R., Vaseashta, A., Stamm, H., & Abdel-Mottaleb, M. (2009). Nanomaterials, nanotechnology: applications, consumer products, and benefits. In Nanomaterials: risks and benefits (pp. 195-207). Springer Netherlands.
  • Ahmad, S., Campos, M. G., Fratini, F., Altaye, S. Z., & Li, J. (2020). New insights into the biological and pharmaceutical properties of royal jelly. International journal of molecular sciences, 21(2), 382.
  • Al-Hatamleh, M. A., Alshaer, W., Hatmal, M. M. M., Lambuk, L., Ahmed, N., Mustafa, M. Z., ... & Mohamud, R. (2022). Applications of alginate-based nanomaterials in enhancing the therapeutic effects of bee products. Frontiers in Molecular Biosciences, 9, 865833.
  • Aslan, A., & Bayraktar, A. (1996). Ari sütlerinin Kimyasal Bilesimi ve Beslenme Açisindan önemi. II. Gida Mühendisligi Kongresi. Gaziantep. S, 339-349.
  • Aytekin, A. A., Tuncay Tanrıverdi, S., Aydın Köse, F., Kart, D., Eroğlu, İ., & Özer, Ö. (2020). Propolis loaded liposomes: evaluation of antimicrobial and antioxidant activities. Journal of liposome research, 30(2), 107-116.
  • Bayram, N. E., Gercek, Y. C., Çelik, S., Mayda, N., Kostić, A. Ž., Dramićanin, A. M., & Özkök, A. (2021). Phenolic and free amino acid profiles of bee bread and bee pollen with the same botanical origin–similarities and differences. Arabian Journal of Chemistry, 14(3), 103004.
  • Ciric, J., Haneklaus, N., Rajić, S., Baltić, T., Lazić, I. B., & Đorđević, V. (2022). Chemical composition of bee bread (perga), a functional food: A review. Journal of Trace Elements and Minerals, 2, 100038.
  • Değirmenci, O., & Yıldız, O. (2021). Polenin Arı Ekmeğine Dönüşüm Süreci: Arı Ekmeği Mikrobiyolojisi. Türkiye Klinikleri Yayınevi, 86-89.
  • Denisow, B., & Denisow‐Pietrzyk, M. (2016). Biological and therapeutic properties of bee pollen: a review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(13), 4303-4309.
  • Gevorgyan, S., Schubert, R., Yeranosyan, M., Gabrielyan, L., Trchounian, A., Lorenzen, K., & Trchounian, K. (2021). Antibacterial activity of royal jelly-mediated green synthesized silver nanoparticles. AMB Express, 11, 1-8.
  • Guo, J., Wang, Z., Chen, Y., Cao, J., Tian, W., Ma, B., & Dong, Y. (2021). Active components and biological functions of royal jelly. Journal of Functional Foods, 82, 104514.
  • URL-1, (2024) https://www.usgs.gov/faqs/how-many-species-native-bees-are-united-states
  • Hulla, J. E., Sahu, S. C., & Hayes, A. W. (2015). Nanotechnology: History and future. Human & experimental toxicology, 34(12), 1318-1321.
  • Keskin, M., Kaya, G., & Keskin, S. (2022). Nanotechnology in Honey: Future and Perspectives Honey as Nanoparticles. Nanotechnology in Functional Foods, 87-101.
  • Khalifa, S. A., Elashal, M., Kieliszek, M., Ghazala, N. E., Farag, M. A., Saeed, A., ... & El-Seedi, H. R. (2020). Recent insights into chemical and pharmacological studies of bee bread. Trends in Food Science & Technology, 97, 300-316.
  • Khalifa, S. A., Shetaia, A. A., Eid, N., Abd El-Wahed, A. A., Abolibda, T. Z., El Omri, A., ... & El-Seedi, H. R. (2024). Green Innovation and Synthesis of Honeybee Products-Mediated Nanoparticles: Potential Approaches and Wide Applications. Bioengineering, 11(8), 829.
  • Kocharyan, M., Marutyan, S., Nadiryan, E., Ginovyan, M., Javrushyan, H., Marutyan, S., & Avtandilyan, N. (2024). Royal Jelly–Mediated Silver Nanoparticles Show Promising Anticancer Effect on HeLa and A549 Cells Through Modulation of the VEGFa/PI3K/Akt/MMP‐2 Pathway. Applied Organometallic Chemistry, 38(12), e7726.
  • Korkmaz, A. (2015). Anlaşılabilir Arıcılık (Vol. 1). Ali Korkmaz.
  • Luo, X., Dong, Y., Gu, C., Zhang, X., & Ma, H. (2021). Processing technologies for bee products: an overview of recent developments and perspectives. Front Nutr 8: 727181.
  • Mahmad, A., Chua, L. S., Noh, T. U., Siew, C. K., & Seow, L. J. (2023). Harnessing the potential of Heterotrigona itama propolis: An overview of antimicrobial and antioxidant properties for nanotechnology–Based delivery systems. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 102946.
  • Mele, E. (2023). Electrospinning of honey and propolis for wound care. Biotechnology and Bioengineering, 120(5), 1229-1240.
  • Mendez-Pfeiffer, P., Juarez, J., Hernandez, J., Taboada, P., Virués, C., Valencia, D., & Velazquez, C. (2021). Nanocarriers as drug delivery systems for propolis: A therapeutic approach. Journal of Drug Delivery Science and Technology, 65, 102762.
  • Michener, C. D. (1974). The Social Behavior of the Bees: A Comparative Study (Vol. 404). Harvard University Press (Belknap Press).
  • Mutlu, C., Erbaş, M., & Tontul, S. A. (2017). Bal ve diğer arı ürünlerinin bazı özellikleri ve insan sağlığı üzerine etkileri. Akademik Gıda, 15(1), 75-83.
  • Philip, D. (2009). Honey mediated green synthesis of gold nanoparticles. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 73(4), 650-653.
  • Philip, D. (2010). Honey mediated green synthesis of silver nanoparticles. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 75(3), 1078-1081.
  • Polat, G. (2007). Farklı lokasyon ve orijinlere sahip balların reolojik, fizikokimyasal karakteristikleri ve mineral içeriklerinin belirlenmesi.
  • Ramli, N. A., Ali, N., Hamzah, S., & Yatim, N. I. (2021). Physicochemical characteristics of liposome encapsulation of stingless bees' propolis. Heliyon, 7(4).
  • Salama, S., Shou, Q., Abd El-Wahed, A. A., Elias, N., Xiao, J., Swillam, A., ... & El-Seedi, H. R. (2022). Royal jelly: Beneficial properties and synergistic effects with chemotherapeutic drugs with particular emphasis in anticancer strategies. Nutrients, 14(19), 4166.
  • Sorucu, A. (2019). ARI ÜRÜNLERİ ve APİTERAPİ. Veteriner Farmakoloji ve Toksikoloji Derneği Bülteni, 10(1), 1-15.
  • Sreelakshmi, C. H., Datta, K. K. R., Yadav, J. S., & Reddy, B. V. (2011). Honey derivatized Au and Ag nanoparticles and evaluation of its antimicrobial activity. Journal of Nanoscience and Nanotechnology, 11(8), 6995-7000.
  • Tao, J., Bi, Y., Luo, S., Quan, S., He, J., Dong, P., ... & Fang, X. (2024). Chitosan nanoparticles loaded with royal jelly: Characterization, antioxidant, antibacterial activities and in vitro digestion. International Journal of Biological Macromolecules, 280, 136155.
  • Thakur, M., & Nanda, V. (2020). Composition and functionality of bee pollen: A review. Trends in Food Science & Technology, 98, 82-106.
  • Turunc, E., Kahraman, O., & Binzet, R. (2021). Green synthesis of silver nanoparticles using pollen extract: Characterization, assessment of their electrochemical and antioxidant activities. Analytical Biochemistry, 621, 114123.
  • Urcan, A. C., Criste, A. D., Szanto, K. I., Ștefan, R., Zahan, M., Muscă, A. S., ... & Olah, N. K. (2023). Antimicrobial and antiproliferative activity of green synthesized silver nanoparticles using bee bread extracts. Pharmaceutics, 15(7), 1797.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği, Malzeme Üretim Teknolojileri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdullah Demirci 0000-0002-0422-5632

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2024
Gönderilme Tarihi 25 Aralık 2024
Kabul Tarihi 29 Aralık 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Demirci, A. (2024). ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, 7(2), 151-156. https://doi.org/10.55930/jonas.1607047
AMA Demirci A. ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI. JONAS. Aralık 2024;7(2):151-156. doi:10.55930/jonas.1607047
Chicago Demirci, Abdullah. “ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ Ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 7, sy. 2 (Aralık 2024): 151-56. https://doi.org/10.55930/jonas.1607047.
EndNote Demirci A (01 Aralık 2024) ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 7 2 151–156.
IEEE A. Demirci, “ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI”, JONAS, c. 7, sy. 2, ss. 151–156, 2024, doi: 10.55930/jonas.1607047.
ISNAD Demirci, Abdullah. “ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ Ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences 7/2 (Aralık 2024), 151-156. https://doi.org/10.55930/jonas.1607047.
JAMA Demirci A. ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI. JONAS. 2024;7:151–156.
MLA Demirci, Abdullah. “ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ Ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI”. Bartın University International Journal of Natural and Applied Sciences, c. 7, sy. 2, 2024, ss. 151-6, doi:10.55930/jonas.1607047.
Vancouver Demirci A. ARI ÜRÜNLERİNİN NANOTEKNOLOJİ ve NANOBİYOTEKNOLOJİ ALANLARINDA KULLANIM OLANAKLARI. JONAS. 2024;7(2):151-6.