Araştırma Makalesi

Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi

Cilt: 3 Sayı: 1 10 Ağustos 2024
PDF İndir
TR EN

Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi

Öz

Yeraltı metro ulaşım yapılarında, düşey sirkülasyonu sağlamak amacı ile statik-dinamik merdivenler haricinde, çelik veya betonarme strüktüre sahip asansör şaftları da kullanılmaktadır. Bu şaftlar konkors olarak adlandırılan yapı içerisinde, tren hattı ile turnike holü ve turnike holü ile istasyon girişi arasındaki düşey yaya, engelli, bavul veya pusetli yolcu sirkülasyonunu sağlamak üzere konumlandırılmaktadır. Bu düşey sirkülasyon çözümü, öncelik olarak yaşlı ve engellilerin kullanımı için oluşturulduğundan engelli asansörü olarak da adlandırılmaktadır. Konkorsların içinde yer alan asansör zarflarında, kat aralarında ve yüzeye erişim kısmında cam ve metal malzeme kullanılmaktadır ve genellikle panoramik çözümlere gidilmektedir. Bu çalışmada yeraltı metro ulaşım yapılarında dış mekan engelli asansör zarflarının genellikle panoramik (şeffaf) olarak tasarlanması ve uygulanmasının bir zorunluluktan mı kaynaklı olduğunun incelenmesi ve şeffaf olmayan asansör zarflarının uygulanabilirliğinin de araştırılması amaçlanmıştır. Söz konusu yeraltı metro projelerinin konkors yapılarında kullanılan dış mekan engelli asansörlerinin yakın çevre ile olan ilişkisi de ayrıca incelenerek değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Teşekkür

Makalede ulusal ve uluslararası araştırma ve yayın etiğine uyulmuştur. Çalışmada etik kurul izni gerekmemiştir.

Kaynakça

  1. Aktop Maden, D. & Avlar, E. (2017). Yer altı metro istasyonlarında mekân tasarımı üzerine bir araştırma. Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Sayı: 18.
  2. Akyürek, Y. (1998). Mimarlar Cam Seçimi ve Tasarımında Daha Etkili Olabilmeli. Şişecam, Camtaş Düzcam Pazarlama A.Ş. Teknik Bilgi Kitapçığı: Şişecam.
  3. Arpacıoğlu, Ü., Çalışkan, C. İ, Şahin, B. & Ödevci, N. (2020). Mimari planlamada günışığı etkinliğinin arttırılması için kurgusal tasarım destek modeli. Tasarım+Kuram Dergisi. Sayı: 29.
  4. Çetindağ, B. (2003). Metro İstasyonları Tasarım Kriterleri İstanbul Metrosu Ve Londra Tottenham Court Road İstasyonu Örnekleri. (Yüksek Lisans Tezi). İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  5. Demir, E. (2007). Metro Duraklarının Mekânsal Özellikleri ve Kent İmajı Üzerindeki Etkileri: Ankara Kızılay-Batıkent Metro Hattı Analizi. (Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  6. Eşsiz, Ö. (2004). Teknolojinin Cam Cephe Panellerine Getirdiği Yenilikler, 1. Ulusal Çatı ve Cephe Kaplamalarında Çağdaş Malzeme ve Teknolojiler Sempozyumu, 2-3 Nisan 2004, Çatıder, İstanbul, s. 73-82.
  7. Mermi, G. (2023). Makale içinde kullanılan fotoğraflar orijinal olup Yazar tarafından çekilmiştir.
  8. Schittich, C. (2001). In Detail Building Skins, Concepts, Layers, Materials, Birkhauser, Basel.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yapı, Çevre, Yerleşim ve Ürünlerde Koruma, Restorasyon, Yenileme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

10 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

9 Nisan 2024

Kabul Tarihi

10 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Mermi, G., Diri, A. C., & Özel, Y. (2024). Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi. Journal of Protected Areas Research, 3(1), 1-18. https://doi.org/10.5281/zenodo.12581696
AMA
1.Mermi G, Diri AC, Özel Y. Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi. Journal of Protected Areas Research. 2024;3(1):1-18. doi:10.5281/zenodo.12581696
Chicago
Mermi, Gökhan, Ahmet Cüneyd Diri, ve Yaprak Özel. 2024. “Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi”. Journal of Protected Areas Research 3 (1): 1-18. https://doi.org/10.5281/zenodo.12581696.
EndNote
Mermi G, Diri AC, Özel Y (01 Ağustos 2024) Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi. Journal of Protected Areas Research 3 1 1–18.
IEEE
[1]G. Mermi, A. C. Diri, ve Y. Özel, “Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi”, Journal of Protected Areas Research, c. 3, sy 1, ss. 1–18, Ağu. 2024, doi: 10.5281/zenodo.12581696.
ISNAD
Mermi, Gökhan - Diri, Ahmet Cüneyd - Özel, Yaprak. “Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi”. Journal of Protected Areas Research 3/1 (01 Ağustos 2024): 1-18. https://doi.org/10.5281/zenodo.12581696.
JAMA
1.Mermi G, Diri AC, Özel Y. Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi. Journal of Protected Areas Research. 2024;3:1–18.
MLA
Mermi, Gökhan, vd. “Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi”. Journal of Protected Areas Research, c. 3, sy 1, Ağustos 2024, ss. 1-18, doi:10.5281/zenodo.12581696.
Vancouver
1.Gökhan Mermi, Ahmet Cüneyd Diri, Yaprak Özel. Yeraltı Raylı Sistem Yapılarına Ait Dış Mekân Asansör Zarflarının Yakın Çevre İle İlişkisi ve Fiziksel Açıdan İncelenmesi. Journal of Protected Areas Research. 01 Ağustos 2024;3(1):1-18. doi:10.5281/zenodo.12581696