Aim
Urinary tract infection is one of the most common serious bacterial infections in children. Due to regional differences and past infections, the use of antibiotics has problems such as variability in microorganisms and antibiotic susceptibility. In this study, we aimed to determine the microorganisms detected in urinary tract infections in children and their antibiotic resistance status.
Methods
A retrospective observational study was planned. Demographic data, urine microscopy and urine culture results of patients who were hospitalized with urinary tract infection diagnosis in our pediatric clinic at hospital were recorded retrospectively through hospital automation system. The first culture results of the patients were used in the evaluation of the data.
Results
In the study group of 112 patients, Escherichia coli (E. coli) and Klebsiella were the most identified microorganisms in patients with urinary culture. Under 2 years old, Klebsiella was more frequent, and at 2 years of age there was a noticeable increase in the frequency of E-coli. The most common resistance of both microorganisms was found to be ampicillin.
Conclusions: Regional infectious agents and antibiotic resistance should be revised at regular intervals, appropriate empiric therapy should be considered. Thus, is predicted that the chance of success in treatment will increase and the speed of resistance development will decrease.
antibiotic resistance urinary culture urinary tract infection
Amaç: İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda sık görülen ciddi bakteriyel enfeksiyonların başında gelir. Bölgesel farklılıklar ve geçirilmiş enfeksiyonlar nedeniyle antibiyotik kullanımı beraberinde mikroorganizmalarda ve antibiyotik duyarlılığında değişkenlikler gibi sorunlar taşımaktadır. Bu çalışmada çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarında saptanan mikroorganizmaların ve bunların antibiyotik direnç durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve yöntem: Retrospektif gözlemsel bir çalışma planlandı. Hastanemiz çocuk kliniğinde 2013 yılında idrar yolu enfeksiyonu tanısı ile yatarak tedavi gören hastaların demografik verileri, idrar mikroskopileri ve idrar kültür sonuçları, retrospektif olarak hastane otomasyon sistemi üzerinden taranarak kayıt altına alındı. Verilerin değerlendirilmesinde hastaların ilk kültür sonuçları kullanıldı.
Bulgular: 112 hastadan oluşan çalışma grubunda, idrar kültüründe üreme olan hastalarda en sık tespit edilen mikroorganizmalar Escherichia coli (E.coli) ve Klebsiella oldu. 2 yaş altında Klebsiella daha sık görülürken 2 yaş üstünde belirgin oranda E-coli sıklığı göze çarpmaktaydı. Her iki mikroorganizmanın da en sık direnç geliştirdiği antibiyotiğin ise ampisilin olduğu tespit edildi.
Sonuç: Bölgesel enfeksiyon etkenleri ve antibiyotik dirençleri belli aralıklarla gözden geçirilmeli, uygun ampirik tedaviler değerlendirilmelidir. Böylece tedavide başarı şansının artacağı ve direnç gelişim hızının azalacağı ön görülmektedir.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |