Amaç: Anorektal bölge hastalıkları olan hastaların sağlıklı bireylerden farklı olarak mizaç ve karakter özelliklerinin etkileneceği düşüncesinden hareket ederek, bu kesitsel çalışmada anorektal bölge rahatsızlığı olan hastalarda mizaç ve karakter özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Metod: Ayakta tedavi kliniğine müracaat eden ve en sık rastlanılan dört anorektal bölge rahatsızlıklarından (hemoroidal hastalık, anal fissür, anorektal abse/fistüller ve sakrokoksigeal pilonidal hastalık) birisi için tanı konulmuş 102 hasta ile herhangi bir tıbbi rahatsızlığı olmayan 80 sağlıklı yetişkinden oluşan kontrol grubu karşılaştırılmıştır. Her iki gruba da sosyo-demografik bilgiler ve tanımlayıcı bilgiler anketi, Mizaç Karakter Ölçeği (MKÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAİ) uygulanmıştır.
Bulgular: Anorektal bölge rahatsızlığı olan hasta grubu kontrol grubuna göre mizaç
boyutlarından zarardan kaçınma (ZK) skorlarının daha yüksek, karakter boyutlarından kendini yönetme (KY) skorlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Anorektal bölge hastalığı olan grupta depresyon ve anksiyete oranları daha yüksektir.
Sonuç: Anorektal bölge hastalıkları toplumda sık görülen hastalıklardır. Anorektal bölge rahatsızlığı olan hastalarda görülen komorbid psikiyatrik rahatsızlıklarla mizaç ve karakter özellikleri yakın ilişki içerisindedir. Aynı zamanda mizaç ve karakter özellikleri anorektal bölge hastalıkları için uygulanan tıbbi ve cerrahi müdahalelere uyumu etkileyebilmektedir. Çalışmamız, genellikle kronikleşmeye yatkın anorektal hastalıkların tedavisinde klinisyenleri multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirmeye teşvik etmek için önemli veriler sağlamıştır.
Anorektal bölge rahatsızlığı Mizaç ve karakter özellikleri Ruhsal bozukluklar
Aim: The aim of this cross-sectional study is to investigate temperament and character traits in patients with anorectal disorders, considering that temperament and character traits of patients with anorectal disorders will be affected differently from healthy individuals.
Methods: We compared 102 patients diagnosed with one of the four most common anorectal disorders (hemorrhoidal disease, anal fissure, anorectal abscess/fistulae, and sacrococcygeal pilonidal disease) who applied to the out-patient clinic and 80 healthy adults without any medical condition. Both groups were administered sociodemographic and descriptive information questionnaire, Temperament and Character Scale (TCS), Beck Depression Scale (BDI), Beck Anxiety Scale (BAI) and State and Trait Anxiety Scale (STAI).
Results: According to the control group, the patients with anorectal disorders had higher harm avoidance (HA) scores from temperament dimensions and lower self-directedness (SD) scores from character dimensions. The anxiety and depression rates were higher in the group with anorectal disorders.
Conclusions: Anorectal disorders are common diseases in the society. Temperament and character traits are closely related to comorbid psychiatric disorders seen in patients with anorectal region disease. At the same time temperament and character traits can affect compliance with medical and surgical interventions for anorectal disease. Our study has provided important data to encourage clinicians to evaluate patients in a multidisciplinary approach in the treatment of anorectal disorders that are generally predisposed to chronicity.
Anorectal disorder Temperament and character traits Mental disorders
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |