Aim: Syringe-free is a novel technique without making blood aspiration with a syringe and by pushing forward the guide wire after verifying that the needle is inside the vein. In this study, we aimed to compare the vein intervention time between the ultrasound-guided syringe-free technique and the ultrasound-guided technique requiring syringe and aspiration procedures (classic technique), and also the success and complication rates of the first application.
Methods: A prospective randomized controlled study was designed to compare ultrasound-guided syringe-free and ultrasound-guided classic technique in patients performed saphenous vein catheterization between June 2018 and September 2018. Demographic data, the period passed until a successful catheterization, the time for the needle to enter to the vein and the needle intervention number and complications are recorded.
Results: 75 patient were enrolled in the study. There were no differences between demographical data in the patients (p>0.05). Vein puncture time were similar in each group (p=0.750). In the ultrasound-guided syringe-free group the catheterization time is determined to be significantly shorter (p=0.003). In the syringe-free method, it is determined that the successful catheterization number is higher at first try, but the difference is not determined to be significant (p=0.370). In both groups, central venous catheter-related complications were not observed during or after the procedure.
Conclusion: In conclusion, an ultrasound-guided syringe-free approach can a decrease the duration of saphenous vein catheterization and allows the operator to perform the whole procedure with ultrasound guidance without interruptions. This method can be used as an advantageous and practical method for experienced operators.
Amaç: Şırınga ve aspirasyon içermeyen teknik yeni bir tekniktir. Kılavuz tel, kateter iğnesine yerleştirilir ve ultrason probu uzunlamasına veya oblik eksende yerleştirilmiş olarak şırınga ile kan aspirasyonu yapılmadan ve iğnenin damar içinde olduğu görüldükten sonra kılavuz tel ilerletilmesi yapılarak gerçekleştirilir. Bu çalışmada, uzun eksende ultrason eşliğinde uygulanan şırıngasız teknik ile ultrason eşliğinde şırınga ve aspirasyon yapılan tekniği damar girişim süresini, kateterizasyon süresini ve birinci uygulamada başarı ve komplikasyon oranlarını karşılaştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Bu randomize kontrollü prospektif çalışma Haziran 2018 ve Eylül 2018 tarihleri arasında safen ven kateterizasyonu uygulanan hastalarda ultrason eşliğinde şırınga içermeyen teknik ile ultrason eşliğinde klasik tekniği karşılaştırmak için tasarlanmıştır. Her iki grupta hastaların demografik bilgileri, başarılı kateterizasyona kadar geçen süre, iğnenin damar içine girme süresi ve iğne girişimi sayısı ve komplikasyonlar kayıt edildi.
Bulgular: 75 hasta çalışmaya alındı. Hastaların demografik özellikleri arasında fark bulunmadı (p>0,05). Her iki grupta damar içine girişim zamanı benzer bulundu (p=0,750). Şırıngasız yöntemde kateterizasyon süresi anlamlı olarak kısa bulundu (p=0,003). Şırıngasız yöntemde ilk denemede başarılı kateterizasyonun daha çok olduğu ama farkın anlamlı olmadığı görüldü (p=0,370). Her iki grupta, işlem süresi boyunca veya işlem sonrası dönemde santral venöz kateterle ilişkili komplikasyon görülmedi.
Sonuç: Sonuç olarak ultrason eşliğinde şırıngasız yöntem safen ven kateterizasyonu işleminin süresini kısaltabilir ve uygulayıcının bütün işlemi ultrason eşliğinde kesintisiz yapmasını sağlar. Tecrübeli uygulayıcılar için bu yöntem avantajlı ve pratik bir yöntem olarak kullanılabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |