Amaç: Çalışma vaka-kontrol şeklinde dizayn edildi. Akut koroner sendrom (AKS), uzun süreli iskemi sonrası miyokard nekrozu ile sonuçlanabilen iskemik bir kalp hastalığıdır. Omentin (intelectin-1), yağ dokusundan salınan yeni bir biyobelirteçtir. Omentin koroner arter hastalığı (CAD) ile ilişkilidir ve akut iskemik hasarı azaltıcı etkiye sahiptir. Bu çalışma, kararsız anjina pektoris (USAP), ST elevasyonsuz miyokard enfarktüsü (NSTEMI) ve ST elevasyonlu miyokard enfarktüsü (STEMI) olan hastalarda omentin düzeylerini değerlendirmeyi amaçlamıştır.
Yöntemler: Bu çalışmaya prospektif olarak 59 AKS hastası ve 22 sağlıklı birey dahil edildi. Semptomların başlamasından sonraki altı saat içinde her hastadan alınan venöz kandan kreatin kinaz MB formu (CKMB), troponin, miyoglobin ve omentin düzeyleri ölçüldü. Plazma omentin seviyeleri, bir omentin enzimine bağlı immünosorban test kiti ile belirlenmiştir.
Bulgular: Hasta grubu kontrol grubundan daha yaşlıydı (P<0,05) ancak cinsiyet açısından gruplar arasında fark yoktu (P>0,05). Hasta grubunda sigara içme oranı daha fazlaydı ve hasta grubu kontrol grubuna göre daha ağırdı (P>0,05). AKS hastalarında ve kontrol grubunda omentin düzeyleri benzerdi (6,0 (1,7) ve 6,3 (1,3); P=0,40). CKMB, troponin, miyoglobin ve omentin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu. CKMB, troponin, miyoglobin ve omentin düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon yoktu, ayrıca AKS alt gruplarında omentin düzeyleri benzerdi (P=0,58). Vücut kitle indeksi ile omentin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki yoktu (r = -0,186, P=0,09).
Sonuç: Bu çalışma AKS hastalarında omentin ve miyoglobin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığını ortaya koymuştur. Omentin düzeylerinin kan konsantrasyonlarının AKS ile ilişkisinin anlaşılmasındaki potansiyel faydası daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyar.
Aim: Acute coronary syndrome (ACS) is an ischemic cardiac disease that could result in myocardial necrosis with prolonged ischemia. Omentin (intelectin-1) is a new biomarker that is released from adipose tissue. It is associated with coronary artery disease (CAD) and has an acute ischemic injury-reducing effect. This study aimed to assess the omentin levels in patients with unstable angina pectoris (USAP), Non-ST segment elevation myocardial infarction (NSTEMI), and ST-segment elevated myocardial infarction (STEMI).
Methods: This case-control prospective study included 59 patients with ACS and 22 healthy subjects. MB fraction of creatine kinase (CKMB), troponin, myoglobin, and omentin levels were measured from venous blood obtained from each patient within six hours after the onset of symptoms. Plasma omentin levels were determined with an omentin enzyme-linked immunosorbent assay kit.
Results: The patient group was older than the control group (P<0.05) but there was no difference between the groups in terms of gender (P>0.05). The rate of smoking was higher in the patient group, and the patient group was heavier than the control group (P>0.05). Omentin levels were similar in ACS patients and control subjects (6.0 (1.7) vs. 6.3 (1.3), P=0.40). There was no significant correlation among CKMB, troponin, myoglobin, and omentin levels. Moreover, omentin levels were similar in ACS subgroups (P=0.58). There was no significant correlation between body mass index and omentin levels (r =-0.186, P=0.09).
Conclusion: This study revealed that there was no significant relationship between omentin and myoglobin levels in ACS patients. The potential usefulness of blood concentrations of omentin levels in understanding the relationship with ACS warrants further studies.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kalp ve Damar Cerrahisi |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |