Amaç: Kalabalık acil servislerde kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) alevlenmesi ile başvuran hastalar sıklıkla semptomatik tedavi ile taburcu edilmektedir. Bu durum hastaların hastaneye başvuru ve atak sayısını arttırmaktadır. Başvuru anında bakılacak ucuz ve kolay kan parametreleri ile yatış öngörüsü yapabilmek oldukça önemlidir. Bizde çalışmamızda, acil servise KOAH akut alevlenmesi ile başvuran hastalarda, yatış veya taburculuk kararı verilmesi ile laktat klirensi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Bu çalışmada, 1 Ocak 2014 ile 1 Ocak 2018 tarihleri arasında Batman Bölge Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne KOAH atak nedeniyle başvuran 18 yaş üstü hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup 1, acil olarak tedaviden sonra taburcu olan hastaları, grup 2'yi hastaneye yatırılan hastaları kapsamaktadır. Her iki grup laktat klirens değerleri açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya 117 hasta dahil edildi. Bunlardan 65'i taburcu olurken; 52'si hastaneye yatırıldı. Hastanede yatan hastalardan 6’sı yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Hastaların 41’i kadın, 76’sı erkek idi. Başvuran ve taburcu edilen hastaların ilk ve son laktat değerleri arasında bir fark bulamadık (p=0,345 ve 0,829). Bununla birlikte, taburcu olan hastaların laktat açıklıkları daha yüksek iken, hastaneye yatırılan hastaların laktat klirensi daha düşük bulundu (p<0,001).
Sonuç: KOAH atak nedeni ile acil servise başvuran hastalarda taburculuk veya yatış kararı vermede, laktat klirensinin, bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Kronik obstruktif akciğer hastalığı Laktat klirensi Ön görmek
Aim: Patients presenting with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) exacerbation in crowded emergency departments are often discharged with symptomatic treatment. This situation increases the number of patients admitted to the hospital and the number of attacks. It is very important to be able to predict hospitalization with cheap and easy blood parameters to be looked at the time of application. In our study, we aimed to investigate the relationship between lactate Clearance and admission or discharge decision in patients presenting with acute exacerbation of COPD.
Methods: In this study, patients over 18 years old who were admitted to Batman Regional State Hospital Emergency Department with COPD attack between January 1, 2014 and January 1, 2018 were retrospectively studied. The patients were divided into 2 groups. Group 1 included the patients who discharged after treatment in emergency, group 2 included the patients who hospitalized. Both groups were compared in terms of lactate clearance values.
Results: We studied 117 patients who met the criteria for inclusion in the study. Of these, 65 were discharged and 52 were hospitalized. Six of the hospitalized patients were hospitalized in the intensive care unit. Forty-one patients were female and 76 were male. We did not find any difference between the first and last lactate values of patients who were admitted and discharged (p=0.345 and 0.829). However, the lactate clearances of the discharged patients were higher, while the lactate clearances of patients with hospitalization indications were lower (p<0.001).
Conclusion: We think that lactate clearance can be used as a marker in patients presenting emergency services with COPD exacerbation without deciding on discharge or admission.
Chronic obstructive pulmonary disease Lactate clearance Prediction
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 2 |