Cystic intestinal pneumatosis is a rare condition characterized by the presence of cyst-like formations in the walls of the digestive tract. Cystic intestinal pneumatosis can affect any part of the digestive tract. However, the small and large bowels are the most affected. This pathology is more common in men and after the age of 50 years. Cystic pneumatosis of the intestines may be idiopathic or most often secondary to various diseases. The primitive forms preferentially affect the left colon with essentially submucous gaseous cysts, whereas the secondary intestinal cystic pneumatosis tend to affect the small intestines especially in the subserosa. The origin of this pathology is multifactorial but the main cause is not definitively proven. The long list of pathological associations has led to the development of various etiopathogenic theories that are not antinomic since some mechanisms may be associated.
Cystic intestinal pneumatosis is most often asymptomatic and therefore fortuitously discovered. This pathology could have clinical signs like bloody and glairy stools, abdominal pain, and diarrhea. Endoscopic and radiological examinations are easy to diagnose and avoid unnecessary laparotomy explorations in benign pneumoperitoneum. Treatment varies according to its etiology. For primary forms, antibiotic therapy to reduce the hydrogen-producing colonic flora is indicated as first-line treatment. If unsuccessful, oxygen mask or hyperbaric, which will promote the replacement of hydrogen with oxygen, must be attempted. For secondary forms, the treatment is that of the causal affection. In most cases, cystic intestinal pneumatosis is asymptomatic and no treatment is needed. Surgery remains reserved for serious forms of this disease.
Cystic intestinal pneumatosis Cysts Pneumoperitoneum Perforated peptic ulcer
Kistik bağırsak pneumatosisis sindirim sistemi duvarlarında kist benzeri oluşumların varlığı ile karakterize nadir bir durumdur. Kistik bağırsak pnömotozu sindirim sisteminin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Bununla birlikte, küçük ve büyük bağırsaklar en çok etkilenenlerdir. Bu patoloji erkeklerde ve 50 yaşından sonra daha yaygındır. Bağırsakların kistik pnömatozu, idiopatik veya çoğu zaman çeşitli hastalıklara ikincil olabilir. İlkel formlar, esas olarak submukozlu gazlı kistler ile sol kolonunu tercih ederler, oysa sekonder intestinal kistik pnömatozlar, özellikle ince bağırsakların subserozasını etkileme eğilimindedir. Bu patolojinin kökeni çok faktörlüdür, ancak ana sebep kesin olarak kanıtlanmamıştır. Patolojik ilişkilerin uzun listesi, çeşitli etiyopatojenik teorilerin gelişmesine yol açmıştır.
Kistik bağırsak pnömotozu en sık asemptomatiktir ve bu nedenle tesadüfi bir şekilde saptanır. Bu patoloji kanlı dışkılama, karın ağrısı ve diyare gibi klinik belirtilere sahip olabilir. Endoskopik ve radyolojik incelemeler benign pnömoperitoneumda gereksiz laparotomi eksplorasyonlarını tespit etmek ve önlemek için faydalıdır. Tedavi etiyolojisine göre değişir. Birincil formlar için, hidrojen üreten kolonik florayı azaltmak için antibiyotik tedavisi, birinci basamak tedavi olarak belirtilmektedir. Başarısız ise, oksijen ile oksijen değiştirilmesini teşvik edecek oksijen maskesi veya hiperbarik tedavi denenmelidir. Sekonder formlar için tedavi, nedensel olarak değişkendir. Çoğu durumda, kistik bağırsak pnömatozu asemptomatiktir ve tedaviye gerek yoktur. Cerrahi, bu hastalığın ciddi formları için ayrılmıştır.
Kistik bağırsak pnömatozu Kist Pnömoperiton Peptik ülser perforasyonu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Olgu sunumu |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 3 |