Amaç: Abdominopelvik cerrahi sonrası ortaya çıkan postoperatif peritoneal adezyonlar (PPA) cerrahların güncel sorunlarındandır. Bu çalışmanın amacı, saf zeytinyağının PPA önlenmesindeki etkisini araştırmaktır.
Yöntemler: 32 rat randomize dört gruba ayrıldı: (1) Sham grubu: Laparotomisiz peritoneal kaviteye perkütan olarak 5 ml saf zeytinyağı enjekte edildi, (2) Adezyon grubu: Jejunum, ileum ve çekum üzerine standart bir adezyon modeli oluşturuldu. (3) Adezyon + zeytinyağı: Jejunum, ileum ve çekumda standart bir adezyon modeli oluşturuldu. Daha sonra jejunum, ileum ve çekum üzerindeki alan 5 ml saf zeytinyağı ile kaplandı. (4) Zeytinyağı + adezyon: Jejunum, ileum ve çekum üzerindeki alan 5 ml saf zeytinyağı ile kaplandı. Daha sonra bu alanda standart adezyon modeli oluşturuldu. Dört hafta sonra, sıçanların karın boşlukları, PPA için Evans'ın adezyon sınıflandırması ve Zühlke'nin histopatolojik derecelenme ölçekleri kullanılarak incelendi.
Bulgular: Zeytinyağının intraperitoneal olarak enjekte edildiği Grup 1’de herhangi bir adezyon bulunmadı. Grup 2’deki tüm ratlarda PPA mevcuttu. Grup 3 ve 4’ün mikroskopik adezyon skorları Grup 2’den istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha azdı. Kollajen lif fraksiyonları belirgin şekilde daha düşüktü ve fibrozisde belirgin bir azalma gözlendi. Grup 3, Grup 4 ile karşılaştırıldığında ise, mikroskopik adezyon skoru açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.
Sonuç: Saf zeytinyağının antiinflamasyon, doku rejenerasyonu ve hidroflotasyon etkisinin, yaralanmış peritoneal yüzey üzerinde uzun süreli etki sağlayarak ratlarda PPA oluşumunu azalttığını bulduk. Bu nedenle, ucuz ve satın alınması kolay bir ürün olan zeytinyağı, cerrahi kliniklerinde PPA vakalarında kullanılabilir.
Aim: Postoperative peritoneal adhesion (PPA) that occur after abdominopelvic surgery are the current problems of surgeons. The aim of this study was to investigate the effect of pure olive oil in preventing PPA.
Methods: Thirty-two rats were randomly divided into four groups: (1) Sham group: 5 ml pure olive oil was injected percutaneously into the peritoneal cavity without laparotomy, (2) Adhesion group: A standard adhesion model was formed on jejunum, ileum and caecum. (3) Adhesion + olive oil: A standard adhesion model was formed on jejunum, ileum and caecum. Subsequently the area on jejunum, ileum and caecum was covered with 5 ml of pure olive oil. (4) Olive oil + adhesion: The area on jejunum, ileum and caecum was covered with 5 ml of pure olive oil. Subsequently the standard adhesion model was formed on this area. Four weeks later, abdominal cavities of rats were examined for PPA, using Evan’s adhesion classification and Zühlke’s histopathological grade scales.
Results: PPA was not found in Group 1 in which olive oil was injected intraperitoneally. PPA was present in all rats in Group 2. Microscopic adhesion scores in Group 3 and 4 were significantly lower than Group 2. The collagen fiber fractions were significantly lower and there was a significant decrease in fibrosis. There was no statistically significant difference in microscopic adhesion scores in Group 3 compared to Group 4.
Conclusion: We found that antiinflammation, tissue regeneration and hydroflotation effect of pure olive oil decreased PPA formation in rats by maintaining a long lasting effect on the wounded peritoneal surface. Thus olive oil, a cheap and easy to obtain product, can be used in cases of PPA in surgery clinics.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 3 |