Amaç: Manyetik rezonans görüntülemede (MRG) kullanılan makrosiklik-iyonik gadolinium- bazlı kontrast (GBKA) ajandır. Bu çalışmanın amacı gadoterat meglumin ile tekrarlıyan beyin MRG yapılmış akciğer kanserli hastalardaki dentat nucleus (DN), pons (P), globus pallidus (GP), talamusdaki (T) sinyal intensite (Sİ) artımı ile ilişkisini belirlemektir.
Yöntemler: Çalışma retrospektif kohort çalışması olarak tasarlanmıştır. Gadoterat meglumin ile en az üç ve daha fazla beyin MRG incelemesi yapılmış hastaların ilk ve son kontrastsız T1 ağırlıklı MRG incelemelerindeki DN, P, GP, T ve beyin omurilik sıvısındaki (BOS) ortalama Sİ’leri ölçüldü. DN, P, GP, T Sİ değerleri, Sİ ölçümlerini standartlaştırmak için BOS'dan elde edilen değerlere bölündü. DN, P, GP, T Sİ’leri ve DN/BOS, P/BOS, GP/BOS, T/BOS oranları ilk ve son MRG incelemelerinde karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmamızda DN, P, GP ve T’ Sİ’lerinde anlamlı şekilde artış saptandı (sırası ile P<0,001, P<0,001, P<0,001 ve P=0,024). DN/BOS, P/BOS, GP/BOS, T/BOS oranlarının anlamlı şekilde arttığı tespit edildi (sırası ile P<0,001, P<0,001, P<0,001 ve P=0,022). Çekim sayısının; DN/BOS oranı ile arasında orta düzeyde; P/BOS oranı ile arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü korelasyon saptandı (sırası ile P<0,001 ve P<0,001). MRG çekim aralıkları ve P/BOS oranı ile arasında hafif düzeyde pozitif yönlü korelasyon mevcuttu (P=0,037).
Sonuç: Çalışmamızda akciğer kanserli hastalarda gadoterat meglumin ile tekrarlayan beyin MRG çekimlerinde, çekim sayısı ve aralıkları ile ilişkili olarak DN, P, GP ve T Sİ’lerinde ilk ve son MRG’ler arasında bir artış olduğu gösterilmiştir.
Gadoterat meglumin Beyin Manyetik rezonans inceleme Sinyal intensite
Aim: Gadoterate meglumine is a macrocyclic-ionic gadolinium-based contrast agent (GBCA) which is using in the magnetic resonance imaging (MRI). This study aims to determine the relationship between the signal intensity (SI) increase in the dentate nucleus (DN), pons (P), globus pallidus (GP), thalamus (T) and use gadoterate meglumine by repeated brain MRI in lung cancer patients.
Methods: The study was designed as a retrospective cohort study. The mean SIs of the DN, P, GP, and T and the cerebrospinal fluid (CSF) were measured in the unenhanced T1-weighted (T1w) images of the first and last MRIs of patients who underwent at least three brain MRI examinations with gadoterate meglumine. DN, P, GP, T SIs were divided by values obtained from CSF to standardize the SI measurements. The DN, P, GP, T SIs and DN/CSF, P/CSF, GP/CSF, T/CSF ratios were compared the first and the last MRI examinations.
Results: Our study revealed significant increases in DN, P, GP, and T SIs (P<0.001, P<0.001, P<0.001 and P=0.024,respectively). DN/CSF, P/CSF, GP/CSF, and T/CSF ratios were also significantly increased (P<0.001, P<0.001, P<0.001 and P=0.022, respectively). The number of examinations had a moderately strong positive correlation with in the DN/CSF ratio and a strong positive correlation with in P/CSF ratio (P<0.001 and P<0.001, respectively). There was a weak positive correlation between MRI intervals and in P/CSF ratio (P=0.037).
Conclusion: Our study suggested an increase in the first and the last MRI in DN, P, GP and T SIs related to the number and intervals of repeated examinations of a brain MRI with gadoterate meglumine among patients with lung cancer.
Gadoterate meglumine Brain Magnetic resonance imaging Signal intensity
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Radyoloji ve Organ Görüntüleme |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 7 |