Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) ve Hashimoto tiroiditi (HT) sıklıkla birbirine eşlik eden yaygın hastalıklardır. Genetik, inflamasyon ve otoimmünite iki hastalığın arasındaki ilişkide mevcuttur. Bu çalışma otoimmünitenin PCOS ve HT arasındaki ilişkideki rolünü incelemektedir.
Yöntemler: Bu vaka-kontrol çalışması, Ordu Medical Park Hospital endokrinoloji ve jinekoloji bölümlerinde, Temmuz 2015 - Aralık 2018 arasında yapılmıştır. Rotterdam kriterlerine göre reprodüktif yaşlarda PKOS tanılı, HT tanılı kadınlar ve ne PCOS ne de HT tanısı olmayan sağlıklı gönüllüler çalışmaya dahil edildi. Üç grup arasında tiroid fonksiyon testleri, tiroid otoantikorları, gonadotropinler, androjen hormonları, açlık glukoz ve insülin düzeyleri ve vücut kitle indeksi (VKİ) karşılaştırıldı. Tüm hastalar ayrıca pelvik ve tiroid ultrason ile tarandı.
Bulgular: Çalışmaya toplamda beş yüz doksan altı kadın, PKOS grubunda 254, HT grubunda 190 ve kontrol grubunda 152 kişi dahil edildi. VKİ; PKOS ve HT grubunda kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla P=0,012 ve P=0,027). Menstruel ve androjenik semptomlar hasta gruplarında kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksekti (P<0,001). TPOAb ve TgAb pozitifliği insidansı PKOS hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (P<0,001).
Sonuç: Bu araştırma PKOS hastalarında artmış TSH, anti-TPO ve anti-Tg düzeyleri ile birlikte HT sıklığının da yüksek olduğu gösterilmiştir. Çalışmamız, PKOS ya da HT hastalarının tiroid fonksiyonları ve overlerin ileri yaşamlarında taranması gerekliliğini göstermektedir.
Hashimato Tiroiditi Polikistik over sendromu Tiroid antikorları Otoimmunite
Aim: Polycystic ovary syndrome (PCOS) and Hashimoto’s thyroiditis (HT) are common and frequently comorbid diseases. A genetic predisposition and an inflammatory and autoimmune relationship have been posited between them. This study examines the role played by autoimmunity in the relation between PCOS and HT.
Methods: This case-control study was conducted at the Medical Park Hospital endocrinology and gynecology departments, Ordu, Turkey, from July 2015 to December 2018. Reproductive-age women diagnosed with PCOS based on the Rotterdam criteria, women diagnosed with HT, and healthy women with neither PCOS nor HT were included in the study. Thyroid function tests, thyroid autoantibodies, gonadotropins, androgen hormones, fasting glucose and insulin levels, and body mass index (BMI) were compared among the three groups. All patients also underwent pelvic and thyroid ultrasound examinations.
Results: Five hundred ninety-six women were included in the study, 254 in the PCOS group, 190 in the HT group, and 152 in the control group. BMI was significantly higher in the PCOS and HT groups than in the control group (P=0.012, and P=0.027, respectively). Menstrual and androgenic symptoms were also significantly higher in the patient groups than in the control group (P<0.001). The incidence of TPOAb and TgAb positivity was again significantly higher in the PCOS patients than in the controls (P<0.001).
Conclusion: This research demonstrated a higher prevalence of HT, together with elevated TSH, anti-TPO, and anti-Tg levels in PCOS patients. Our data suggest that thyroid functions and ovaries should be screened later in life in patients with PCOS and HT.
Thyroid autoantibodies Hashimoto’s thyroiditis Polycystic ovary syndrome Autoimmunity
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Endokrinoloji, İç Hastalıkları |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 11 |