Araştırma, beyaz yumurtacı saf hatlar (Black, Blue, Brown ve Maroon) ve ikili melezlerinin (BlackxBlue, BrownxBlue, MaroonxBlue ve BlackxMaroon) bazı verim ve yumurta kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, kompakt tipi 3 katlı bireysel kafes sisteminde, her bir kafes gözü tekerrür olarak ele alınmak suretiyle tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak yürütülmüştür. Araştırmada toplam 480 adet tavuk kullanılmış ve 52 hafta devam etmiştir. Saf hatlar arasında, araştırmada üzerinde durulan kriterler olan % 50 verim dönemi canlı ağırlığı, yaşama gücü, yemden yararlanma oranı, yumurta ağırlığı, şekil indeksi, özgül ağırlık, sarı indeksi ve haugh birimi bakımından önemli bir farklılık bulunmadığı; yem tüketimi arasında (P<0.05), cinsel olgunluk yaşı, yumurta verimi, 52. hafta canlı ağırlığı, yumurta kabuk kırılma direnci, kabuk kalınlığı ve ak indeksi bakımından önemli seviyede farklılık bulunduğu tespit edilmiştir (P<0.01). Melez kombinasyonları arasında ise cinsel olgunluk yaşı, yaşama gücü, yemden yararlanma oranı, kabuk kalınlığı, özgül ağırlık, şekil indeksi ve sarı indeksi bakımından farklılıkların önemsiz olduğu, cinsel olgunluk yaşı, 52. hafta canlı ağırlıkları ve yumurta kabuk kırılma direnci arasında (P<0.01), yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı, ak indeksi ve haugh birimi bakımından farklılıkların önemli olduğu tespit edilmiştir (P<0.05)
This study was carried out to determine various production traits and egg quality traits of 4 white egg layer parents
(Black, Blue, Brown, Maroon) and their crossbreds (BlackxBlue, BrownxBlue, MaroonxBlue and BlackxMaroon), which were conducted in
compact type 3 floor individual cages according to randomized block design and each cage was considered as replicate. In this study 480
hens were used for 52 weeks. In the present study, significant differences for egg production, sexual maturity, live weight at 52 weeks,
eggs strength, eggshell thickness and albumen index (P<0.01), and feed intake (P<0.05) were found among pure lines. However no
significant differences were determined among pure lines for live weight at 50% production, livability, feed conversion, egg weight, shape
index, specific gravity, yolk index and haugh unit. Regarding crossbreds, there were no significant differences among crossbreds for,
livability, shape index, specific gravity and yolk index. However, for, sexual maturity, live weight at 52 weeks and eggs strength (P<0.01),
egg production, feed intake, egg weight, albumen index and haugh unit were significantly different among the crossbreds (P<0.05).
Diğer ID | JA84SD29FB |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 7 Sayı: 1 |
204x63
This work is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License
Print ISSN:1302-3209 - Online ISSN:2147-9003
Journal of Poultry Research is indexed by the following national and international scientific indexing services