BibTex RIS Kaynak Göster

Goose Production in Province Yozgat

Yıl 2014, Cilt: 11 Sayı: 1, 16 - 20, 01.05.2014

Öz

Determining the current situation of goose production and producers in Yozgat was aimed in this study. With this purpose, a survey study was performed with 200 goose producers around Yozgat. The production of the goose is done with the system of geese walk around the house in day time and they are housed in the night times with the aim of producing the meat requirement of the household. The geese are mainly produced in addition to other animal species, and commonly producers have 2-25 geese in winter and they get 11 eggs per goose, these eggs are naturally incubated and 8 chicks were produced per goose in this region. The geese are mainly slaughtered at 8 months age after selecting enough number of geese for breeding. A detailed study is needed to determine the main traits of goose production in Yozgat, because main data of this study is consist of survey study. The demand on the live goose in last years is a sign that there is a need on more productive goose varieties.

Yozgat İlinde Kaz Yetiştiriciliği

Yıl 2014, Cilt: 11 Sayı: 1, 16 - 20, 01.05.2014

Öz

Bu çalışmada Yozgat ilinin kaz yetiştiriciliğindeki mevcut durumu ve üreticilerin bu türden yararlanma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, il genelinde yaygın üretim yapılan yörelerdeki 200 üretici ile yüz yüze görüşme yapılarak bir anket gerçekleştirilmiştir. İlde kaz yetiştiriciliği genellikle bir tüketim alışkanlığı olarak kendi et ihtiyaçlarını karşılama amacıyla kazların gündüz serbest şekilde gezindiği akşamları ise kapalı bir alanda barındırıldığı üretim sistemi şeklinde yapılmaktadır. Diğer hayvancılık faaliyetlerine ek olarak yapılan kaz yetiştiriciliğinde kış döneminde damızlık olarak 2-25 kazın elde tutulduğu, kazlardan ortalama 11 adet yumurta alındığı, bu yumurtaların tamamının doğal kuluçkada değerlendirildiği ve ortalama 8 adet palaz üretildiği sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen palazlardan yeterli dişi ve erkek damızlığa ayrıldıktan sonra geri kalanlar beslenerek ortalama 8 aylık yaşta kesilmektedir. Bu çalışmanın bulguları anket verilerine dayandığından, yöredeki kazların üretici koşullarındaki verim düzeylerinin yanı sıra, uygun koşullar altında gerçek verim seviyelerinin de ortaya konulması için araştırma çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda canlı kaz satışlarında artış olması, yörede daha yüksek verimli kaz varyeteleri ile çalışılmasının uygun olacağını göstermektedir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93YS87EE
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Akif Boz Bu kişi benim

Musa Sarıca Bu kişi benim

Umut Sami Yamak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Boz, M. A., Sarıca, M., & Yamak, U. S. (2014). Goose Production in Province Yozgat. Journal of Poultry Research, 11(1), 16-20.
AMA Boz MA, Sarıca M, Yamak US. Goose Production in Province Yozgat. JPS. Mayıs 2014;11(1):16-20.
Chicago Boz, Mehmet Akif, Musa Sarıca, ve Umut Sami Yamak. “Goose Production in Province Yozgat”. Journal of Poultry Research 11, sy. 1 (Mayıs 2014): 16-20.
EndNote Boz MA, Sarıca M, Yamak US (01 Mayıs 2014) Goose Production in Province Yozgat. Journal of Poultry Research 11 1 16–20.
IEEE M. A. Boz, M. Sarıca, ve U. S. Yamak, “Goose Production in Province Yozgat”, JPS, c. 11, sy. 1, ss. 16–20, 2014.
ISNAD Boz, Mehmet Akif vd. “Goose Production in Province Yozgat”. Journal of Poultry Research 11/1 (Mayıs 2014), 16-20.
JAMA Boz MA, Sarıca M, Yamak US. Goose Production in Province Yozgat. JPS. 2014;11:16–20.
MLA Boz, Mehmet Akif vd. “Goose Production in Province Yozgat”. Journal of Poultry Research, c. 11, sy. 1, 2014, ss. 16-20.
Vancouver Boz MA, Sarıca M, Yamak US. Goose Production in Province Yozgat. JPS. 2014;11(1):16-20.

Creative Commons License
Bu ürün Creative Commons Attribution 4.0 tarafından lisanslanmıştır.


Basılı ISSN:1302-3209 - Çevrimiçi ISSN:2147-9003

Tavukçuluk Araştırma Dergisi, aşağıda verilen Alan Endeksleri tarafından taranmaktadır

14964166171665216684166851668616687


166881668916692


1669016691