Araştırma Makalesi

KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ

Sayı: 001 30 Haziran 2020
  • Zeynep Atalay Ayran *
  • Yılmaz Aslan
PDF İndir
TR EN

KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ

Öz

Dünya’da artan nüfusla beraber enerji ihtiyacı da artmaktadır ve tükenebilir kaynaklara alternatif yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanmaktadır. Bu çalışmada yenilenebilir enerji için büyük öneme sahip fotovoltaik yapılarla bölgesel olarak çalışılmıştır. Kütahya Belediyesi tarafından, İnköy mahallesi, Suluöz mevkiinde, Şehzade Park içerisinde yer alan lisanssız 336 kWh güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) için farklı tipte fotovoltaik (FV) paneller kullanılarak, elektrik üretiminin sağlanacağı bir sistem tasarımı ve bu sistemin ekonomik analizi yapılmıştır. Şehzade Park GES’in farklı tipte FV panel tipleri kullanılarak benzetim çalışması, PVsyst; “Photovoltaic Sytems Software (FV Sistem Yazılımı)” programında yapılmıştır. Kullanılan programda elde edilen sonuçlar ile bir yıllık enerji üretiminden elde edilen gerçek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak benzetim programından elde edilen veriler ile gerçek veriler arasında sadece %16’lık bir fark olduğu görülmüş, bu farkın da santralin kurulumunun ilk yılı olması nedeniyle meydana gelen arızalara geç müdahale edilmesi ve üretimin belli zaman aralıklarında durmasından kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Elde edilen veriler göz önüne alındığında Kütahya ili gibi karasal iklim özelliklerine sahip illerde kurulacak yeni GES’ler için ince film CdTe yapıda FV panellerin kullanılmasının uygun olabileceği ve 25 º panel eğim açısının Kütahya İlinde GES’ in kurulduğu saha için en yüksek enerji üretiminin sağlandığı eğim açısı olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] www.worldometers.info.(2018, Aralık 01)...................
  2. [2] https://www.enerji.gov.tr/tr-TR/EIGM-Raporlari (2020, Mayıs 5)..................
  3. [3] www.enerji.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/Elektrik. (2020, Nisan 01)..............
  4. [4] Beyoğlu, M. F. (2011), Balıkesir ilinde çift eksenli güneş takip sistemi ile sabit eksenli pv sistemin verimlerinin karşılaştırılması, Balıkesir üniversitesi fen bilimleri enstitüsü, s.83.
  5. [5] Girgin, M. H. (2011), Bir fotovoltaik güneş enerjisi santralinin fizibilitesi, karaman bölgesinde 5 mw’lık güneş enerjisi santrali için enerji üretim değerlendirmesi ve ekonomik analizi, Doctoral dissertation, Enerji enstitüsü, s. 223.
  6. [6] Ayaz, R., (2012), Farklı pv teknolojilerinin gerçek ortam verileri kullanılarak modellenmesi ve İstanbul şartlarında optimum eğim açılarının belirlenmesi, Fen bilimleri enstitüsü, Yüksek lisans tezi, İstanbul, s.57.
  7. [7] Sharma, V., ve Chandel, S. S. (2013), Performance analysis of a 190 kWp grid interactive solar photovoltaic power plant in India. energy, 55, 476-485.
  8. [8] Öztürk, H. (2012), Güneş enerjisi ve uygulamaları, Birsen yayın evi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Zeynep Atalay Ayran * Bu kişi benim
0000-0002-8488-4178
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

2 Aralık 2019

Kabul Tarihi

10 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 001

Kaynak Göster

APA
Atalay Ayran, Z., & Aslan, Y. (2020). KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ. Journal of Scientific Reports-C, 001, 17-37. https://izlik.org/JA66TX22FC
AMA
1.Atalay Ayran Z, Aslan Y. KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ. JSR-C. 2020;(001):17-37. https://izlik.org/JA66TX22FC
Chicago
Atalay Ayran, Zeynep, ve Yılmaz Aslan. 2020. “KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ”. Journal of Scientific Reports-C, sy 001: 17-37. https://izlik.org/JA66TX22FC.
EndNote
Atalay Ayran Z, Aslan Y (01 Haziran 2020) KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ. Journal of Scientific Reports-C 001 17–37.
IEEE
[1]Z. Atalay Ayran ve Y. Aslan, “KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ”, JSR-C, sy 001, ss. 17–37, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66TX22FC
ISNAD
Atalay Ayran, Zeynep - Aslan, Yılmaz. “KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ”. Journal of Scientific Reports-C. 001 (01 Haziran 2020): 17-37. https://izlik.org/JA66TX22FC.
JAMA
1.Atalay Ayran Z, Aslan Y. KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ. JSR-C. 2020;:17–37.
MLA
Atalay Ayran, Zeynep, ve Yılmaz Aslan. “KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ”. Journal of Scientific Reports-C, sy 001, Haziran 2020, ss. 17-37, https://izlik.org/JA66TX22FC.
Vancouver
1.Zeynep Atalay Ayran, Yılmaz Aslan. KÜTAHYA İLİ GÜNEŞ ENERJİ POTANSİYELİNİN ARAŞTIRILMASI VE ÖRNEK BİR GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİNİN EKONOMİK ANALİZİ. JSR-C [Internet]. 01 Haziran 2020;(001):17-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66TX22FC