Araştırma Makalesi

Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar

Cilt: 4 Sayı: 1 30 Haziran 2023
PDF İndir
TR

Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar

Öz

Macar araştırmacılar için Türkistan toprakları XIX. yüzyıl boyunca önemli bir araştırma sahası olmuştur. Ünlü seyyah Arminius Vambery’nin Türkistan seyahati (1861-1863) ise bölgeye olan ilgiyi arttırmıştır. Vambery’den etkilenerek bölgeye seyahat edenlerden birisi de Macar etnograf ve zoolog György Almásy (1867- 1933)’dir. 1900 de Kırgız topraklarına seyahat Almásy, burada kendisine Kırgızlardan oluşan bir araştırma ekibi oluşturmuş ve bu ekiple bölgenin fauna ve florasını incelemiş, Kırgızlar üzerine antropolojik, etnografik ve sosyolojik çalışmalar gerçekleştirmiştir. Seyahatine ilişkin yayınladığı “Vándor-Utam Ázsıa Szıvébe” (Asya’nın Kalbine Seyahatim) adlı eseri dönemin Kırgız coğrafyasına ve Kırgız kültürüne ilişkin zengin bilgiler içermektedir. Seyyahın eserinde yer verdiği bu bilgiler dönemin diğer çalışmalarıyla karşılaştırıldığında daha doğrulanabilir ve gerçekçi bilgiler ortaya koymaktadır. Bununla birlikte György Almásy’nin seyahatnamesinin Macarca yayınlanmış olması eserin geniş çevrelerce tanınmasının önüne geçmiştir. Kırgızlar hakkında bilgi veren diğer seyahatnameler ve güncel araştırmaları Almásy’nin seyahatnamesindeki bilgilerle karşılaştırmalı bir şekilde ele alan bu makale hem György Almásy’nin “Vándor-Utam Ázsıa Szıvébe” adlı eserini ve Kırgızlara ilişkin verdiği bilgileri tanıtmayı hem de seyahatnameler referans alındığında ne kadar zengin bilgilere ulaşılabilineceğini göstermeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abramzon, S. M. (2021). Kırgız ve Kırgızistan Tarihine İlişkin Seçme Eserler (Çev: Ali Ü) (1. Baskı). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  2. Almásy, G. (1903). Vándor-Utam Ázsıa Szıvébe, Kıadja A.K.M. Term Észettu Dományı Társulat, Budapeşte.
  3. Âşık, A. (2013). Yeni bir arkeolojik buluntu: Tuura Suu Balbalı. Gazi Türkiyat Türkoloji Araştırmaları Dergisi, 1(12),156.
  4. Bayalieva, D. T. (1972). Doislamskie Verovaniya i ih Perejitki u Kirgizov. Akademika NAUK Kirgizkoy SSR, İnstitus İstoriii, Frunze.
  5. Kafesoğlu, İ. (1984). İslamiyet’ten Önce Türk Kültür Tarihi (2. Baskı). Ankara: TTK Basımevi.
  6. Macar Türkologlar, Küçük Biyografik Ansiklopedi. (2022). Ankara: Türksoy.
  7. Murzakmatıva, A. S. (1997). Kırgız Etnografiyasının Oçerkleri. Narın.
  8. Petr Petroviç Semenov-Tyan-Şanskiy, P. P. (2015). Puteşestvie v Tyan-Şan. Kniga po Trebovaniyu, Moskva.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Dili ve Edebiyatı (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2023

Gönderilme Tarihi

20 Mart 2023

Kabul Tarihi

25 Mayıs 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Aşık, A., & Bartık, Ş. N. (2023). Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar. Journal of Turkic Civilization Studies, 4(1), 1-9. https://izlik.org/JA96CH72PX
AMA
1.Aşık A, Bartık ŞN. Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar. Journal of Turkic Civilization Studies. 2023;4(1):1-9. https://izlik.org/JA96CH72PX
Chicago
Aşık, Alpaslan, ve Şeyda Nur Bartık. 2023. “Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar”. Journal of Turkic Civilization Studies 4 (1): 1-9. https://izlik.org/JA96CH72PX.
EndNote
Aşık A, Bartık ŞN (01 Haziran 2023) Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar. Journal of Turkic Civilization Studies 4 1 1–9.
IEEE
[1]A. Aşık ve Ş. N. Bartık, “Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar”, Journal of Turkic Civilization Studies, c. 4, sy 1, ss. 1–9, Haz. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96CH72PX
ISNAD
Aşık, Alpaslan - Bartık, Şeyda Nur. “Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar”. Journal of Turkic Civilization Studies 4/1 (01 Haziran 2023): 1-9. https://izlik.org/JA96CH72PX.
JAMA
1.Aşık A, Bartık ŞN. Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar. Journal of Turkic Civilization Studies. 2023;4:1–9.
MLA
Aşık, Alpaslan, ve Şeyda Nur Bartık. “Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar”. Journal of Turkic Civilization Studies, c. 4, sy 1, Haziran 2023, ss. 1-9, https://izlik.org/JA96CH72PX.
Vancouver
1.Alpaslan Aşık, Şeyda Nur Bartık. Macar Seyyah György Almásy’nin Eserinde Kırgızlar. Journal of Turkic Civilization Studies [Internet]. 01 Haziran 2023;4(1):1-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96CH72PX