Derleme

KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Haziran 2004
  • Masao Mori *
PDF İndir

KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI

Öz

Merkezî Moğolistan olan Kuzey Asya’da bulunmuş eski bozkır devletlerinin teşkilâtı ve toplumsal bünyesi konularına dair araştırmalar, sadece Sovyetler Birliği’ndeki İç Asya tarihçileri tarafından yapılagelmişti. Fakat, onların tetkikleri, sağlam malzemelere dayanmamakta ve ancak F. Engels’in boş bir nazariyesine istinat etmektedirler. Konu ile ilgili olarak Hsiung-nu ve Gök-Türklerin devlet teşkilâtı ve toplumu hakkında bir kaç makaleyi daha önce neşretmiştim. Bunlar, yukarıda söylediğimiz boşlukları doldurmak amacını gütmekteydi. Bu makalede ise eski bozkır devlet- lerinden bir örnek olarak Hsiung-nu devletini ele alarak başlıca onun teşkilâtı üzerinde durmak niyetindeyim. İlk olarak Hsiung-nu devletini ele almamın sebebi, bana verilen sayfaların pek fazla olmamasından ziyade, Hsiung-nu devleti teşkilâtının, Gök-Türkler, Bulgarlar, Karahanlılar ve saire ondan sonraki eski bozkır devletleri ile ortak noktalara sahip olmasıdır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. "Ch İ-Min Hakan'ı n Bir Çin İmparatoru'na gönderdiği Mektubun Üslübu Üzerine" Reşid Rahmeti Arat İçin, Ankara 1966 (Türk Kültürü Araşırma Enstitüsü), 363-371

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim Çalışmaları

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Masao Mori * Bu kişi benim
Japan

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2004

Gönderilme Tarihi

11 Ocak 2004

Kabul Tarihi

23 Mart 2004

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Mori, M. (2004). KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI. Journal of Turkic Civilization Studies, 1(1), 73-86. https://izlik.org/JA43MP59JC
AMA
1.Mori M. KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI. Journal of Turkic Civilization Studies. 2004;1(1):73-86. https://izlik.org/JA43MP59JC
Chicago
Mori, Masao. 2004. “KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI”. Journal of Turkic Civilization Studies 1 (1): 73-86. https://izlik.org/JA43MP59JC.
EndNote
Mori M (01 Haziran 2004) KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI. Journal of Turkic Civilization Studies 1 1 73–86.
IEEE
[1]M. Mori, “KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI”, Journal of Turkic Civilization Studies, c. 1, sy 1, ss. 73–86, Haz. 2004, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43MP59JC
ISNAD
Mori, Masao. “KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI”. Journal of Turkic Civilization Studies 1/1 (01 Haziran 2004): 73-86. https://izlik.org/JA43MP59JC.
JAMA
1.Mori M. KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI. Journal of Turkic Civilization Studies. 2004;1:73–86.
MLA
Mori, Masao. “KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI”. Journal of Turkic Civilization Studies, c. 1, sy 1, Haziran 2004, ss. 73-86, https://izlik.org/JA43MP59JC.
Vancouver
1.Masao Mori. KUZEY ASYA’DAKİ ESKİ BOZKIR DEVLETLERİNİN TEŞKİLÂTI. Journal of Turkic Civilization Studies [Internet]. 01 Haziran 2004;1(1):73-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43MP59JC